ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΚΚΕΝΩΣΗ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

 

« Η Κατάληψη Ελαία είναι ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος ο οποίος, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του το 2009, αποτέλεσε χώρο στέγασης αλλά ταυτόχρονα και σημείο συνάντησης δομών, συλλογικοτήτων και ανθρώπων που τους συνδέουν τα κοινά προτάγματα της αντίστασης στον πολιτισμό της εξουσίας και του κέρδους, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης. Φυσικά, όπως παντού στην Ελλάδα, έτσι και στην Κέρκυρα, ένας τέτοιος χώρος δεν θα μπορούσε παρά να γίνει στόχος. Η Ελαία, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της ως κατάληψη, έχει δεχτεί διαφόρων ειδών απειλές και επιθέσεις: από προσπάθειες εκκένωσης και καταστολής μέχρι εμπρησμό από φασίστες και καταστροφές στο κατειλημμένο κτήριο. Τελευταίο περιστατικό εκφοβισμού και καταστολής της δομής είναι η προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπάλληλος του δήλωσε σε μέλη της κατάληψης το ενδιαφέρον «αξιοποίησης» το κτηρίου. «Το υπουργείο, όπως και οι υπόλοιποι κρατικοί φορείς, επί δεκαετίες επεδείκνυαν πλήρη αδιαφορία για τον συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο και είχαν εγκαταλείψει στην τύχη του. Έναν χώρο ο οποίος θα είχε ερημώσει εντελώς, αν δεν του έδιναν ζωή οι άνθρωποι της κατάληψης μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν εκεί. Αυτή η ξαφνική, λοιπόν, διάθεση του υπουργείου για ενασχόληση με τον κατειλημμένο χώρο της Ελαίας, εύλογα προκαλεί όχι μόνο εντύπωση, αλλά και πολλά ερωτηματικά. Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς κατά πόσο το πρωτοφανές αυτό ενδιαφέρον του υπουργείου σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές (αυτοδιοικητικές, αλλά και βουλευτικές). Άλλωστε, είναι γνωστή και συνηθισμένη τακτική της προεκλογικής περιόδου να γίνεται επίδειξη «εκτέλεσης έργων», «αξιοποίησης κτηρίων» κλπ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η επίδειξη αυτή συνδυάστηκε με καταστολή καταλήψεων και κινηματικών δομών. »

  Για εμάς αυτές οι τακτικές θυμίζουν κάτι από τα γνωστά είτε είναι εκκενώσεις, είτε είναι απειλές ο στόχος είναι ο ίδιος, καταστολή, τρομοκρατία και στοχοποίηση και είναι ο ίδιος απ’ όπου κι αν προέρχεται. Κάθε διαχειριστής του κράτους, είτε φορώντας αριστερό προσωπείο, είτε δεξιό βρίσκεται και θα βρίσκεται για πάντα απέναντι στις δομές του αγώνα. Γιατί είναι αυτές που παλεύουν για την καταστροφή του. Όπως έχουμε ξαναπεί, λοιπόν, τέτοιες πρακτικές δεν μας φοβίζουν ούτε μας τρομοκρατούν, αλλά ατσαλώνουν τη συνείδηση και τη θέλησή μας στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό.

  Ο ρόλος των καταλήψεων είναι σημαντικός, καθώς αποτελούν μια προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας μέσα από τον τρόπο που λειτουργούν, δηλαδή χωρίς ιεραρχία, με οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Αποτελούν ακόμα κέντρα αντίστασης απέναντι στην καταστολή του κράτους και του παρακράτους (φασίστες, πρεζέμποροι κτλ) και γι’ αυτό στοχοποιούνται. Τέλος, μέσα από διάφορες δομές καλλιεργούν την ανάπτυξη μιας άλλης κουλτούρας, απαλλαγμένης από την εμπορευματοποίηση των μορφών τέχνης μέσα στον καπιταλισμό. Εν ολίγοις, οι καταλήψεις για εμάς είναι χώροι ελευθερίας, δημιουργικής ενασχόλησης με την πολιτική, δομές κάλυψης στεγαστικών αναγκών, χώροι δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων, και ως τέτοιες θα τις υπερασπιστούμε.

  Θα θέλαμε, τέλος, να τονίσουμε ότι παρά τις τελευταίες απειλές εκκενώσεων που υπάρχουν τόσο στην πόλη μας όσο και αλλού, εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες στις καταλήψεις που απειλούνται είτε από τις αρχές, είτε από τις επιθέσεις φασιστών και θα είμαστε εκεί για να τις στηρίξουμε. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στην Κατάληψη Ελαία δηλώνοντας ότι δεν θα αφήσουμε καμία κατάληψη έρμαιο στα χέρια των αρχών.

Να υπερασπιστούμε τους χώρους μας,

ως σημεία ρήξης με το πλέγμα των εκμεταλλευτικών σχέσεων,

αντίστασης και πραγμάτωσης των προταγμάτων μας

για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License