Αθήνα, Αγ. Παρασκευή: Eπίθεση με μπογιές στα McDonalds

Επίθεση με μπογιές σε κτίριο διοικητικών υπηρεσιών των McDonalds στην Αγία Παρασκευή

Τα ξημερώματα της 21ης Μάη πραγματοποιήθηκε επίθεση με μπογιές σε κτίριο που στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες των McDonalds στην Αγία Παρασκευή, για την υποστήριξη της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, που ήταν ακόμα σε εξέλιξη.

Η επιλογή των McDonalds ως στόχου έγινε τόσο για το βαρύ συμβολισμό τους ως πρωτοπορία του κεφαλαίου στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, όσο και για τον εξίσου βαρύ συμβολισμό τους ως πολυεθνικής εταιρίας με ξεκάθαρα αμερικανικό χαρακτήρα. Η πορεία του Δ. Κουφοντίνα και ο συγκεκριμένος αγώνας του για τη χορήγηση άδειας, είναι κομμάτι του αγώνα για τη χειραφέτηση των καταπιεσμένων, ενώ δέχτηκε και θα συνεχίσει να δέχεται πολύ συγκεκριμένες πιέσεις από το αμερικανικό κράτος και τους πρεσβευτές του.

Η κίνηση αυτή αποτέλεσε κομμάτι του τεράστιου κύματος αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε πλάι στον δίκαιο αγώνα του αντάρτη πόλης για μια ανάσα ελευθερίας από τα μπουντρούμια της δημοκρατίας. Το μωσαϊκό δράσεων που περιλάμβανε από καταδρομικές επιθέσεις και διαδηλώσεις, μέχρι αφισοκολλήσεις και συμβολικές παρεμβάσεις, αλλά κυρίως ο ανυποχώρητος αγώνας του ίδιου του απεργού πείνας, συντέλεσαν στην αναιρετική αποφαση του Άρειου Πάγου για το βούλευμα που απαγόρευε την άδεια και στην επανεξέτασή του από νέα σύνθεση, με συγκεκριμένη κατεύθυνση όσο αφορά το περιεχόμενο και το σκεπτικό της απόφασης. Ο αγώνας αυτός αφήνει θετική παρακαταθήκη τόσο για το ζήτημα των αδειών συγκεκριμένα, όσο και για το κίνημα αλληλεγγύης και τον τρόπο που αυτοοργανώθηκε. Είναι σαφές πως στην απίθανη περίπτωση που συνεχιστεί ο εμπαιγμός του αγωνιστή, οι δράσεις θα ενταθούν, θα αγκαλιαστούν από ακόμα πλατύτερα κοινωνικά στρώματα και θα βγουν στο φως της μέρας με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

 

Αναρχικές, -οί

υγ. Η επιλογή των McDonalds ως στόχου δε σημαίνει με κανέναν τρόπο μια προτίμηση στους ντόπιους καπιταλιστές ή μια επίκληση στην εθνική ενότητα ενάντια στους "ξένους καταπιεστές". Επίσης δε σημαίνει με κανέναν τρόπο μια προτίμηση για τα μικρά αφεντικά απέναντι στα "κοράκια των πολυεθνικών". Όπως υπάρχει το κόκκινο νήμα που συνδέει τους αγώνες των καταπιεσμένων, έτσι υπάρχει και το καπιταλιστικό νήμα που συνδέει τα αφεντικά όλου του κόσμου, εθνικά, πλανητικά, δεξιά κι αριστερά. Από την άλλη, η κριτική στις αντιιμπεριαλιστικές προσεγγίσεις δε μπορεί να λειτουργεί ως ξέπλυμα του πολυεθνικού κεφαλαίου ή να οδηγεί σε συσκότιση του ρόλου που παίζουν πανίσχυρα κράτη και διακρατικοί σχηματισμοί, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License