Βγήκε η άδεια κατεδάφισης για Μπρούκλυν- κείμενο των καταλήψεων

Στις 6 Μαΐου βγήκε η άδεια κατεδάφισης της κατάληψης Μπρούκλυν.

Στις 6 Μαΐου βγήκε η άδεια κατεδάφισης της κατάληψης Μπρούκλυν. Ακολουθεί το κείμενο που έβγαλαν οι 4 καταλήψεις των Ιωαννίνων και μοιράζεται στην πόλη.

«Βγάλαμε τα σκουπίδια και βάλαμε λουλούδια...»

Όπως μας είπε και μια γειτόνισσα

Το Μάιο του 2016 κατελήφθη το μικρό σπίτι στην οδό Ακαδημίας 16 ξαναανοίγοντας τις πόρτες του μετά από μια δεκαετία. Έκτοτε, αποτελεί το χώρο όπου άνθρωποι στεγάζουν τις βιοτικές και τις πολιτικές τους ανάγκες. Τρία χρόνια μετά, οι 17(!) ιδιοκτήτες: Ιωάννης Παππάς, Αγνή Ευθυμιάδου, Βασίλειος Νάστος, Θεόφιλος Νάστος, Ελένη Νάστου, Αναστασία Νάστου, Αγγελική Νάστου, Μαρία Λιπιώτη, Αθηνά Θεμελή, Ηλίας Θεμελής, Χρήστος Θεμελής, Ιωάννης Λώττας, Γεώργιος Λώττας, Ευθυμία Λώττα, Αλίκη Λώττα, Θωμάς Τασιούλας και Αναστάσιος Τασιούλας, που ποτέ δεν έζησαν σε αυτό το σπίτι, μιας και τους κληροδοτήθηκε ποσοστό επί αυτού μετά το θάνατο του άκληρου ηλικιωμένου ζευγαριού που έμενε εκεί, αποφασίζουν να βγάλουν λεφτά γκρεμίζοντας ένα σπίτι που κατοικείται και ορθώνοντας στη θέση του μια πολυκατοικία. Γίνεται για ακόμα μια φορά ξεκάθαρος ο παραλογισμός του κληρονομικού δικαιώματος, που μοιράζει ένα σπίτι 60 τ.μ. σε όλο το σόι, ρίχνοντάς το σε αχρηστία και νομιμοποιεί τις αξιώσεις τους, όχι για χρήση και κάλυψη αναγκών, μα για κερδοσκοπία.

Οι καταληψίες δεν έχουμε νομικές αξιώσεις επί της ιδιοκτησίας του σπιτιού. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας δηλώνουμε περήφανα παράνομοι. Για εμάς, η ιδιοκτησία και το νομικό πλαίσιο που την περιβάλλει δεν αντανακλούσαν ποτέ μια «δίκαιη μοιρασιά». Αντιθέτως, τείνει να συσσωρεύεται στα χέρια κάποιων, να γεννά εκβιασμούς και να εμπορευματοποιεί ακόμα και τα πιο βασικά για τη διαβίωση αγαθά, ενώ σαν κυρίαρχη κοινωνική αξία δεν προάγει παρά σχέσεις εκμετάλλευσης και κανιβαλισμού. Επιλέγουμε, λοιπόν, να καλύψουμε τη στεγαστική μας ανάγκη σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, χωρίς να στερούμε από κανέναν την οικία του (με την έννοια της στέγασης), με άκρως επιθετική διάθεση απέναντι στην όλο και εντεινόμενη εμπορευματική διαδικασία γύρω από το ζήτημα της στέγης.

Το παραπάνω σκεπτικό, μα και η ίδια η αλληλεγγύη που ανθίζει ανάμεσα σε ανθρώπους και εγχειρήματα μπολιασμένα με το σπόρο της αντίστασης και της ελευθερίας, αρθρώθηκαν τους μήνες που πέρασαν σε έναν πολύμορφο αγώνα υπεράσπισης των καταλήψεων.

Ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις αλληλεγγύης:

26/1 μικροφωνική και μοίρασμα κειμένου έξω από την κατάληψη, 31/1 παρέμβαση στο γραφείο του εργολάβου που είχε αναλάβει την βρωμοδουλειά και αφισοκόλληση της τζαμαρίας του, 1/2 πορεία στη γειτονιά της κατάληψης με τη συμμετοχή 70 ατόμων, 7/2 τσιμεντάρισμα του ρολογιού του νερού του σπιτιού του ιδιοκτήτη Γ. Παππά από αλληλέγγυους https://athens.indymedia.org/post/1595623/, 8/2 μοτοπορεία αλληλεγγύης στα Γιάννινα με χιλιάδες τρικάκια https://athens.indymedia.org/post/1595567/, 12/2 πέταγμα μπογιών στο σπίτι του Γ.Παππά από αλληλέγγυους https://athens.indymedia.org/post/1595645/, 16/2 αφισοκόλληση σε όλα τα Γιάννινα αφίσας με τα ονόματα του Γ. Παππά και της κατασκευαστικής G&V Papathanasiou από καταλήψεις στέγης acta et verba, σαχίνη 3, κατάληψη αντιβίωση και αλληλέγγυοι/ες https://athens.indymedia.org/post/1595729/, 26/2 παρέμβαση στην πολεοδομία Ιωαννίνων με μοίρασμα κειμένου, 7/3 παρέμβαση με πανό, κείμενα και τρικάκια στην «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων» στην Αθήνα από Αυτοοργανωμένα στέκια και καταλήψεις και αναρχικές συνελεύσεις από Αθήνα και Πειραιά, 11/3 σπάσιμο των τζαμιών της πολεοδομίας Ιωαννίνωναπό αλληλέγγυους στις καταλήψεις, 22/3 μικροφωνική και μοίρασμα κειμένου έξω από το δημαρχείο Ιωαννίνων.

Όλες αυτές οι δράσεις φάνηκε να αποθαρρύνουν τον εργολάβο που είχε αναλάβει αρχικά το έργο, με αποτέλεσμα την απόσυρσή του από την υπόθεση.

... αλλά τα «σκουπίδια» ξανάρθαν

Στις 6 Μαΐου 2019 εκδόθηκε από την πολεοδομία Ιωαννίνων η άδεια κατεδάφισης της κατάληψης. Η επιμονή του Γ. Παππά να υλοποιήσει τα άπληστα σχέδια του, βρήκαν νέο σύμμαχο στο πρόσωπο του πολιτικού μηχανικού Λάμπρου Κοσμά, ο οποίος εμφανίζεται ως διαχειριστής της αίτησης για την άδεια κατεδάφισης. Καλό θα ήταν, τύποι σαν και του λόγου του, αλλά και όσοι σκοπεύουν να παρέχουν εργασία και εξοπλισμό για την καταστροφή της κατάληψης, να σκεφτούν καλά τι μπορούν να επιφέρουν οι επιλογές τους.

Η χορήγηση της άδειας κατεδάφισης φέρει την υπογραφή της υπαλλήλου της πολεοδομίας Πήχα Αλεξίας, η οποία είδε τις τζίφρες των νόμιμων ιδιοκτητών και μια σειρά από τεχνικά έγγραφα, παρέβλεψε όμως την παρουσία ανθρώπων εντός της οικίας και εξέδωσε την άδεια σα να επρόκειτο για ένα άδειο κτίριο. Φυσικά ήταν ενήμερη για την «ιδιαιτερότητα» της υπόθεσης, καθώς σε επίσκεψη μας στα γραφεία της Πολεοδομίας είχαμε μοιράσει κείμενα1 που ενημέρωναν τόσο για τον τρόπο με τον οποίο το κτίριο αξιοποιείται, όσο και για την απροθυμία μας να το εγκαταλείψουμε. Από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη υπάλληλος ή είχε όλη την «καλή διάθεση» να αναλάβει την ευθύνη για το γκρέμισμα ενός κτιρίου με ανθρώπους μέσα, ή είχε όλη την «καλή πίστη» πως μια βίαιη επέμβαση των μπάτσων πριν την κατεδάφιση θα αφαιρούσε το κρίμα από το λαιμό της. Επειδή λοιπόν, έχουμε βαρεθεί να ακούμε για υπαλλήλους που κάνουν απλώς τη δουλειά τους, απαντάμε πως η Πολεοδομία και οι διάφορες υπηρεσίες δεν είναι φορείς ουδέτεροι χωρίς πολιτικό πρόσημο. Πρόκειται για δομές εξουσιοδοτημένες με τη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων, πάντα βέβαια σε σύμπνοια με τα σχέδια των πολιτικών τους προϊσταμένων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από το δήμο Ιωαννιτών.

Η δημοτική αρχή της πόλης έρχεται να αναλάβει κατασταλτικό ρόλο ενάντια στην κατάληψη, παίρνοντας εμμέσως την πολιτική ευθύνη για την κατεδάφιση του κτιρίου. Το επιχείρημα πως απλώς ικανοποίησε, ως όφειλε, ένα καθόλα νόμιμο αίτημα κάποιον πολιτών- ιδιοκτητών, είναι αναμενόμενο. Δεν είναι όμως αρκετό για να κρύψει τη θέση που παίρνουν οι τοπικές αρχές αβαντάροντας την όλο και πιο ισοπεδωτική επίθεση του κέρδους και του εμπορεύματος απέναντι στην ίδια τη ζωή και την αξιοπρεπή διαβίωση. Ζούμε σε μια πόλη που οι κοινόχρηστοι χώροι συρρικνώνονται μπροστά στα συμφέροντα των μαγαζιών, που πάρκα, πλατείες και κεντρικοί δρόμοι παραχωρούνται σε κερδοσκοπικά φεστιβάλ και καμπάνιες, ενώ η ελεύθερη έκφραση και η μη εμπορευματική συναναστροφή περιορίζονται. Ο δήμος πρωτοστατεί σε όλα αυτά ως προαγωγός ενός πολιτισμού της κατανάλωσης. Όσο για την ευαισθησία του, σχετικά με τις βιοτικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης, εξαντλήθηκε στο έργο του ως διαχειριστής της ΔΕΥΑΙ... χάρισε τα νερά μαζί με τις άδειες στις εταιρείες «Βίκος» και «Ζαγόρι» και ανάγκασε τους κατοίκους να πληρώνουν πανάκριβους λογαριασμούς για να έχουν να πιουν νερό. Να μην ξεχάσουμε φυσικά και τη σιωπή του για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων με τις όποιες συνέπειες για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Ο δήμος θυμάται το φυσικό κάλλος της περιοχής μόνο όταν είναι να το πουλήσει σαν τουριστικό προϊόν. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα και δεν ελπίζαμε πως οποιαδήποτε άλλη δημοτική παράταξη κατείχε την εξουσία θα είχε διαφορετική στάση. Η κριτική μας δεν περιορίζεται στην παρούσα δημοτική αρχή. Τοπικοί και κεντρικοί φορείς εξουσίας χτίζουν ένα συνεχές πλέγμα εκμετάλλευσης που εκτείνεται σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Απέναντι στην ανάθεση των ζωών μας σε άρχοντες και ειδικούς,οι καταληψίες προτάσσουμε και πραγματώνουμε την αυτοοργάνωση. Στήνουμε αναχώματα στην εμπορευματοποίηση της στέγης, προωθούμε την επανοικειοποίηση των άδειων χώρων και αγωνιζόμαστε στο εδώ και στο τώρα για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Καταλήψεις στέγης Acta et Verba, Σαχίνη 3, Μπρούκλυν και κατάληψη αντιβίωση

1 κείμενο που μοιράστηκε : https://athens.indymedia.org/post/1595951/

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License