Σχετικά με το νέο αγγλόφωνο τμήμα στην φιλοσοφική σχολή

Ως αναρχικό στέκι φιλοσοφικής προτάσσουμε την μαχητική αντίσταση στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου στην εκπαίδευση και συνολικά. Αγωνιζόμαστε για το μπλοκάρισμα των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων και την αναχαίτιση κάθε προσπάθειας που επιδιώκει να αναβαθμίσει το πανεπιστήμιο σε επιπρόσθετο πεδίο κερδοφορίας για τα αφεντικά.

Από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος πρόκειται να λειτουργήσει στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα που θα παρέχεται επί πληρωμή από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η οργάνωση του νέου αυτού τμήματος σχεδιάζεται από το Ε.Κ.Π.Α και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας . Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δημιουργών του , το «B.A Program in the Archeology, History and Literature of Ancient Greece», όπως είναι η επίσημη ονομασία του προγράμματος , θα έχει ως αντικείμενο του «ένα από τα ισχυρότερα brand name της χώρας: την αρχαιολογία, την ιστορία και την ελληνική γλώσσα και φιλολογία». Ο κύκλος των σπουδών θα είναι τετραετής και θα απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δίδακτρα θα φτάνουν τις 8.000 ευρώ ετησίως και δεκτοί στο πρόγραμμα θα γίνονται έως και 100 φοιτητές. Οι υπεύθυνοι του τμήματος πρόκειται να παρουσιάσουν το νέο τους project σε πρεσβείες χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων έρχεται στο προσκήνιο. Το 2017 ο υπουργός παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε απορρίψει αίτημα της φιλοσοφικής σχολής για ανάλογο τριετές αγγλόφωνο πρόγραμμα, δηλώνοντας στην βουλή πως το αίτημα «δεν είναι σύννομο». Το ίδιο διάστημα, ο τότε πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στ. Ευσταθόπουλος καλούσε τον υπουργό παιδείας «να αφήσει ελεύθερα τα πανεπιστήμια να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, να επιχειρήσουν με τις καινοτομίες που παράγουν και να φέρουν χορηγούς στα ιδρύματα», εστιάζοντας στις προοπτικές μιας «υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα». Ο υπουργός παιδείας, όπως φαίνεται, ακολούθησε τις συμβουλές του κ. Ευσταθόπουλου δίνοντας το πράσινο φως για την λειτουργία του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στην φιλοσοφική από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος

Για εμάς είναι σαφές πως το ελληνικό κράτος ούτε θέλει ούτε μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την αναχρονιστική και ξεφτισμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος του πανεπιστημίου, ως κρατικού θεσμού, είναι πλέον να χρησιμοποιεί ευκαιριακά τις δυνατότητες που του προσφέρονται και να λειτουργεί με όρους κερδοφορίας, είτε οργανώνοντας ερευνητικά προγράμματα που παράγουν την κατάλληλη γνώση και τεχνογνωσία για το ελληνικό κράτος και τις επιχειρήσεις, είτε εκμεταλλευόμενο την απλήρωτη εργασία καi έρευνα των φοιτητών/τριων του, είτε δημιουργώντας νέα επί πληρωμή προπτυχιακά προγράμματα, ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές μίας «υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικής βιομηχανίας». Το αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα στην φιλοσοφική εγκαινιάζει την επιβολή διδάκτρων στο προπτυχιακό επίπεδο, μια διαδικασία που ξεκίνησε με τα μεταπτυχιακά και σταδιακά επιχειρείται να εδραιωθεί και στα προπτυχιακά πτυχία. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κομμάτι συνολικότερων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση προς την νεοφιλελεύθερη γραμμή, τις οποίες η απερχόμενη κυβέρνηση Συριζα εφαρμόζει, προετοιμάζοντας το έδαφος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ΕΚΠΑ, πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα έχει από το κόστος φοίτησης του προγράμματος, επιχειρεί πουλώντας κάποιες δόσεις «ελληνικού πολιτισμού» να προβληθεί διεθνώς, ώστε να προσελκύσει χρηματοδοτήσεις πέρα από το εγχώριο επίπεδο. Επιπλέον, οι σαφώς ταξικά προσδιορισμένοι φοιτητές και φοιτήτριες που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και θα έχουν ασφαλώς την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν 32.000 ευρώ για ένα τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών θα έρθουν στην Ελλάδα να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, δηλαδή να συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων των αφεντικών και των ιδιοκτητών , να συμβάλλουν στην κερδοφορία των μαγαζιών εστίασης και στην ενοικίαση περισσότερων διαμερισμάτων σε υψηλότερες τιμές.

Ως αναρχικό στέκι φιλοσοφικής προτάσσουμε την μαχητική αντίσταση στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου στην εκπαίδευση και συνολικά. Αγωνιζόμαστε για το μπλοκάρισμα των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων και την αναχαίτιση κάθε προσπάθειας που επιδιώκει να αναβαθμίσει το πανεπιστήμιο σε επιπρόσθετο πεδίο κερδοφορίας για τα αφεντικά. Αν δεν έχουμε ως φοιτητική κοινότητα αυτή την στιγμή την δυναμική να καταργήσουμε το νέο τμήμα από την αρχή του, τότε επιτάσσεται να το σαμποτάρουμε μέχρι να την αποκτήσουμε. Με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις, διάλυση μαθημάτων. Γιατί τίποτα δεν κατακτήθηκε και δεν θα κατακτηθεί με την ανάθεση, την υπομονή και τις αυταπάτες ότι όλα θα αλλάξουν από μόνα τους ως δια μαγείας. Όλα θα κερδηθούν μέσα από τον αγώνα, μέσα από την συλλογικοποίηση της δράσης μας.

Αναρχικό στέκι φιλοσοφικής

Ιστότοπος: https://steki-fls.espivblogs.net/

Επικοινωνία: anarxikes.oi-fls@espiv.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License