ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΟΜΟΚΟΥ ΚΑΙ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Αυτό που σας ζητάμε με αυτή την επιστολή μας, είναι να ενώσετε τις φωνές σας με τις δικές μας σε έναν κοινό αγώνα. Όχι για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, αλλά για να διεκδικήσουμε να αποτυπωθούν όλα τα αιτήματά σας στον νέο Ποινικό Κώδικα, να επιβάλουμε ως μόνη προϋπόθεση την έλλειψη συναίνεσης στο βιασμό, να ενισχυθούν οι διατάξεις που προστατεύουν από το ρατσιστικό μίσος και τη ναζιστική βία, να καταργηθούν επιτέλους οι τρομονόμοι και ο φόβος τους από τις ζωές μας.

Όλες και όλα εμείς, που συμμετέχουμε στη συνέλευση «Χωρίς συΝΑΙνεση είναι βιασμός» διαβάσαμε και συζητήσαμε τις επιστολές σας προς τον Υπουργό και την προσπάθεια σας να πιέσετε για την επιτάχυνση της ψήφισης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ούτε για μια στιγμή δεν αμφισβητήσαμε τα δίκαια αιτήματά σας, το δίκαιο αγώνας σας για τη μείωση των απάνθρωπων ποινών που διανύετε και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας στα περίφημα «Σωφρονιστικά» Ιδρύματα. Προφανώς και συντασσόμαστε με κάθε τροποποίηση που σπάει τα ισόβια και κατεβάζει τα ανώτατα όρια για την ισόβια κάθειρξη. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως ότι με την νέα μεταχείριση των πλημμελημάτων, για τις ποινές άνω 3ετιας , τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα οδηγηθεί σε εγκλεισμό και υποχρεωτική έκτιση χωρίς δυνατότητα αναστολής η εξαγοράς. Δεν αμφισβητούμε την αξία που έχουν για όλους και όλες εσάς οι θετικές αλλαγές που προβλέπονται στα νέα ποινικά νομοθετήματα, απεναντίας θα θέλαμε να ήταν πολύ περισσότερες οι αλλαγές που να ικανοποιούν τα αιτήματά σας και δεσμευόμαστε πως θα παλέψουμε μαζί σας, όποτε μας χρειαστείτε δίπλα στους αγώνες σας.Θα θέλαμε όμως να μοιραστούμε μαζί σας τις δικές μας αγωνίες και το δικό μας αγώνα τους τελευταίους 3 μήνες μέσα από αυτή τη συνέλευση. Στην πρόταση για τον νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχουν πτυχές που θα πλήξουν βαθιά κοινωνικές ομάδες.

Η προτεινόμενη αλλαγή του άρθρου 336 ΠΚ περιορίζει τρομακτικά τις περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιασμός. Αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε στη συγκρότηση της συνέλευσής μας. Αν αυτή η πρόταση περάσει αυτό θα σημαίνει πως κάποια ή κάποιος θα θεωρείται θύμα βιασμού μόνο αν έχει δεχτεί σωματική βία ή απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας. Δηλαδή οι κάθε φύσεως εκβιασμοί, ο φόβος, οι περιπτώσεις που ένα άτομο έχει χάσει τις αισθήσεις του (χάπι βιασμού,αλκοόλ,ουσίες) και όλες οι άλλες που δεν ασκείται σωματική βία δε θα θεωρούνται πια βιασμός. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να χαρακτηριστεί ως βιασμός οποιαδήποτε πράξη που γίνεται χωρίς να υπάρχει συναίνεση όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή και η συναίνεση αυτή να δίνεται με απόλυτη ελευθερία. Δεν είναι συναίνεση όταν από φόβο δεν εκφράζεται το όχι.

Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία του Ποινικού κώδικα που παλεύουμε για να μην περάσουν, όπως:

  • η κατάργηση του ρατσιστικού κινήτρου θα αφήσει ακόμα πιο απροστάτευτες τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ομάδες,
  • η σκλήρυνση του οπλαστασίου της «Αντιτρομοκρατική» νομοθεσίας θα ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη και θα στοχοποιήσει για άλλη μια φορά το αντικαπιταλιστικό/αναρχικό κίνημα την ίδια ώρα που οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής θα πέσουν ακόμα πιο πολύ στα μαλακά,
  • η ζωή των ψυχικά νοσούντων θα τεθεί ακόμα πιο πολύ υπό την ψυχιατρική και κρατική επιτήρηση και βία.

Αυτό που σας ζητάμε με αυτή την επιστολή μας είναι να λάβετε υπόψη τα παραπάνω και σας καλούμε να ενώσετε τις φωνές σας με τις δικές μας σε έναν κοινό αγώνα. Όχι για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν αλλά για να διεκδικήσουμε να αποτυπωθούν όλα τα αιτήματά σας στον νέο Ποινικό Κώδικα, να επιβάλουμε ως μόνη προϋπόθεση την έλλειψη συναίνεσης στο βιασμό, να ενισχυθούν οι διατάξεις που προστατεύουν από το ρατσιστικό μίσος και τη ναζιστική βία, να καταργηθούν επιτέλους οι τρομονόμοι και ο φόβος τους από τις ζωές μας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License