Η Ομάδα Αυτομόρφωσης για το Κεφάλαιο του Μαρξ γεννήθηκε ως ιδέα μεταξύ συντροφισσών και συντρόφων που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του κύκλου αγώνα της περιόδου 2006-2010. Η Ο.Α. εν τέλει ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2011 θέτοντας ως στόχο τη συλλογική ανάγνωση των τριών τόμων του Κεφαλαίου του Μαρξ. Για τον σκοπό αυτό προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τα μαθήματα με έναν όσο το δυνατόν πιο συνεργατικό τρόπο, ώστε να αμφισβητηθεί έμπρακτα η μονόπλευρη σχέση διδάσκοντα-διδασκόμενου και να διερευνηθούν οι δυνατότητες αλλά και τα όρια της αυτομόρφωσης. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας προσπαθήσαμε να έχουμε τον διπλό ρόλο του μελετητή ενός κειμένου αλλά και του υποκειμένου που μετέχει σε αυτό για το οποίο το κείμενο μιλάει: του υποκειμένου που μέσω του μισθωτού ή άμισθου καταναγκασμού αναπαράγει την καπιταλιστική σχέση αλλά και του υποκειμένου που μέσω της κινηματικής δραστηριότητάς του δύναται να την καταστρέψει.

Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, στα επτά χρόνια που λειτούργησε η Ο.Α., επιλέξαμε να στεγάσουμε τις δραστηριότητές μας σε στέκια και καταλήψεις (Σκαραμαγκά, Κ*ΒΟΞ, Αυτόνομο Στέκι/Πέρασμα, Βίλα Ζωγράφου, Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής), ενώ τα μαθήματα αυτομόρφωσης παρακολούθησαν ενεργά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, πάνω από διακόσιοι σύντροφοι/φισσες, ανάμεσά τους και πολλά μέλη πολιτικών ομάδων που δεν συνέβαλλαν μόνο στην παραγωγή πολιτικού έργου εντός της Ο.Α. αλλά και ανατροφοδοτήθηκαν από αυτή τη διαδικασία.

Για τους λόγους που η Ο.Α. αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της τον Δεκέμβρη του 2018 έχουμε εκφραστεί αλλού με τον τρόπο που καλύπτει τον καθένα από μας. Εδώ περιοριζόμαστε να πούμε ότι λόγω της ασύντακτης διάλυσης της ομάδας η ανάγνωση του 3ου τόμου του Κεφαλαίου και η επεξεργασία των παλιών εισηγήσεων που συνέθεσαν τους προηγούμενους έξι κύκλους αυτομόρφωσης δεν ολοκληρώθηκαν - μόνο 20 εισηγήσεις βρίσκονται αναρτημένες στο blog της ομάδας [https://daskapital.espivblogs.net/].

Ανέκαθεν, ως μέλη της Ο.Α. πιστεύαμε ότι η ανάγνωση του Κεφαλαίου θα βοηθούσε, καταρχάς εμάς τους συμμετέχοντες, να αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων, επιτρέποντας έτσι την έμπρακτη κριτική τους. Για αυτό τον λόγο, τα εναπομείναντα μέλη της Ο.Α. αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σταδιακή δημοσίευση του υλικού των εισηγήσεων, σε ό,τι μορφή το έχουμε στη διάθεση μας.

Ξεκινάμε αναρτώντας αυτούσιο ό,τι υλικό διαθέτουμε από τα πρώτα 91 μαθήματα στην παρακάτω διεύθυνση. Το μόνο που έχουμε προσθέσει προς διευκόλυνση των αναγνωστών είναι αριθμούς ή τίτλους εισηγήσεων εκεί που δεν υπήρχαν. Ένα παλιό κείμενο αυτοπαρουσίασης που έχουμε επισυνάψει θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη χρονική σειρά των εισηγήσεων. Οι φάκελλοι των μαθημάτων συνοδεύονται από συμπληρωματικό υλικό που είχαν καταθέσει ή μεταφράσει οι εισηγητές. Σύντομα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μαθήματα. Η διεύθυνση είναι:

https://drive.google.com/drive/folders/1958muDp_xZACZ71Rz9zXfh9txfvlnEwf

Θέτουμε τις εισηγήσεις των μαθημάτων, με αυτόν τον τρόπο, στην άμεση διάθεση του αντικαπιταλιστικού κινήματος, στο οποίο άλλωστε κι εμείς ενεργά συμμετέχουμε, ευελπιστώντας ότι έτσι θα αποβούν χρήσιμες στους επερχόμενους κοινωνικούς αγώνες. Ταυτόχρονα, όντας οι συγγραφείς του 60% του συνόλου των εισηγήσεων και γνωρίζοντας τις αντιλήψεις των υπολοίπων συγγραφέων (οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει προ πολλού), παραδίδουμε όλο το υλικό που θα αναρτήσουμε προς ελεύθερη χρήση, εφόσον αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του κινήματος, ακόμη και δίχως αναφορά στην Ο.Α. από την οποία αυτό προέρχεται.

Ο γερο-τυφλοπόντικας ας συνεχίσει το επίμονο σκάψιμο!

Γ.Κ, Δ.Χ., Δ.Κ., Ε.Π., Ε.Β., Θ.Π., Ν.Π., Σ.Κ.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License