Απέναντι στην καταστολή της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. απαντούμε με συλλογικούς και ακηδεμόνευτους ταξικούς αγώνες


Την Κυριακή 2/6, η διαδικασία της συνεδρίασης της Συγκλήτου ΑΠΘ τελέστηκε στα κρυφά για ακόμα μία φορά, χωρίς καμία δημόσια ανακοίνωση. Έτσι, την Τρίτη 4/6, φοιτητές και φοιτήτριες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία ΑΠΘ δίνοντας με την παρουσία τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα εναντίωσης στις αυταρχικές μεθόδους της Συγκλήτου και του πρύτανη Μήτκα, δηλώνοντας πως οι πρακτικές τους δε θα γίνουν ανεκτές.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ωστόσο, συνέβη το εξής: Ένας συγκλητικός-καθηγητής γρονθοκόπησε φοιτητή, χωρίς την παραμικρή αντίδραση των υπόλοιπων μελών της Συγκλήτου, ενώ στην ίδια αίθουσα βρίσκονταν και έμμισθοι μπράβοι της Πρυτανείας. Αργότερα, οι πρυτανικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία έκαναν λόγο για τραμπούκικες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές φοιτητών, τους οποίους, μάλιστα, ο πρύτανης αποκάλεσε φασίστες! Η ανακοίνωση και οι χαρακτηρισμοί της Πρυτανείας απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές και τις αγωνιζόμενες φοιτήτριες αποτελούν πράξη κυνισμού, θράσους και αυταρχικότητας, η οποία, όμως, δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Με μπόλικη δόση θεατρινισμού, αυτοθυματοποίησης, αλλά και στρέβλωσης των γεγονότων, οι πρυτανικές αρχές βρήκαν άλλη μία ευκαιρία για να διατρανώσουν το αφήγημα της «ανομίας», ώστε να επιζητήσουν καταστολή και φίμωση της φοιτητικής συνδικαλιστικής δράσης στα πλαίσια του τρίπτυχου «νόμος - τάξη - ασφάλεια». Την αμέσως επόμενη μέρα, η εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια κατ’ επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης της Συγκλήτου από τους φοιτητές. Η Πρυτανεία εκδηλώνει τις προθέσεις της και αποκτά ένα ακόμα πιο σκληρό πρόσωπο εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριων. Αποδεικνύει στην πράξη, πλέον, ότι όποιος/α διεκδικήσει το δίκαιο και πάγιο αίτημα για ανοιχτές συγκλήτους ή εν γένει όποιος/α επιχειρήσει να στήσει ανάχωμα στους σχεδιασμούς της θα βρίσκει ενώπιον του/της κατασταλτικές απειλές και πρακτικές.

Αλήθεια… φαίνεται σε κανέναν/καμία ότι είναι δημοκρατική διαδικασία να συνεδριάζει η Σύγκλητος χωρίς τη γνώση των φοιτητών, έχοντας, μάλιστα, μπράβους για περιφρούρηση; Είναι δημοκρατικό να αποφασίζει η Σύγκλητος για λογαριασμό των φοιτητών παραγκωνίζοντας τα αιτήματα και τις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων; Είναι δυνατόν να αποκαλούν φασίστες τους φοιτητές που αγωνίζονται για την περιφρούρηση των αντίστοιχων ταξικών συμφερόντων, ενώ οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να διατηρούν εν γνώσει τους έναν φασίστα σε πόστο μπράβου στη Λέσχη του ΑΠΘ; Έχουν το θράσος και μιλάνε αυτοί για τραμπούκους, τη στιγμή που έχουν προσλάβει μπράβους, για να συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών και να υπονομεύουν τις συνθήκες φοίτησης και τις εργασιακές μας προοπτικές;

Στους συνολικούς σχεδιασμούς της κράτους - Πρυτανείας για συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας (εξώσεις εστιακών, κάρτα σίτισης στη Λέσχη), εντατικοποίηση των σπουδών, στην επιχειρούμενη γκετοποίηση του πανεπιστημίου, όταν αυτό δε «λειτουργεί» εύρυθμα, μέσω των μαφιών και του ναρκεμπορίου, μπροστά στο οποίο οι επίσημοι-θεσμικοί αρμόδιοι εθελοτυφλούν και επωφελούνται από την κατάσταση, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα στοιχείο: Οι πόρτες του Α.Π.Θ. κλείνουν για όσους/ες κινούνται σε αυτό τις ώρες που δε διεξάγονται μαθήματα και οι πόρτες των Συγκλήτων κλειδώνουν για τα υποκείμενα που βάλλονται από τις αποφάσεις τους. Με λίγα λόγια, η Πρυτανεία θέλει να μας επιβάλλει -με κάθε μέσο- ότι οι φοιτητές/τριες είμαστε αυτοί/ές που περισσεύουμε σε αυτήν τη συνθήκη που εδραιώνεται στο πανεπιστήμιο. Χωρίς αμφιβολία, στο στόχαστρο τίθεται η ίδια η πολιτική και συνδικαλιστική μας δράση, οι διεκδικήσεις μας για σπουδές, εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια, όπως και η ανάγκη μας για την οικειοποίηση του χώρου όπου κινούμαστε καθημερινά.

Η συνδικαλιστική δράση των φοιτητών δεν ποινικοποιείται, ούτε αναστέλλεται, όσο και αν αυτή ενοχλεί τα διαχειριστικά κλιμάκια του πανεπιστημιακού ιδρύματος που συμβαδίζουν με τα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου. Απέναντι στη μαύρη προοπτική που δρομολογούν και επιβάλλουν από κοινού οι κυβερνήσεις κάθε πολιτικής απόχρωσης και οι κρατικοί-εκτελεστικοί μηχανισμοί μέσα από νόμους, πολυνομοσχέδια και πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, τις συνθήκες φοίτησης και τη φοιτητική μέριμνα, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ταξική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και την ανασύνταξη των συλλογικών μας αντιστάσεων. Η αναβάθμιση των κατασταλτικών πρακτικών της Πρυτανείας όχι μόνο δε μας φοβερίζει, αλλά μας εφοδιάζει με πείσμα και συνείδηση για τη σημασία και την αναγκαιότητα της ταξικής παρέμβασης μας. Αποδεικνύεται ότι η δράση μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Να μαζικοποιήσουμε, λοιπόν, τις γενικές συνελεύσεις, αγωνιζόμενοι και αγωνιζόμενες μέσα από τις γραμμές της ακηδεμόνευτης και αυτοοργανωμένης συνδικαλιστικής παρέμβασης στις σχολές μας.

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ/ΜΙΑ ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ ΜΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής Α.Π.Θ.

mail επικοινωνίας: eleutheriakosxhmafilolosofikhs@espiv.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License