Πρόκληση: Να μη δοθεί η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα εισηγείται η Εισαγγελία του Βόλου!


ΚΟΝΤΡΑ

Σε μια νέα πρόκληση προχωρά η Εισαγγελία του Βόλου, προκειμένου να παρακάμψει την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου και να κόψει και πάλι την κανονική άδεια που δικαιούται ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Το Δικαστικό Συμβούλιο, με νέα σύνθεση, ορίστηκε να συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή (21 Ιούνη). Η Εισαγγελία του Βόλου έχει καταθέσει πρόταση να μην εξεταστεί το αίτημα για χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, διότι βρίσκεται υπό κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος! Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της ανύπαρκτης συμμετοχής σε ανύπαρκτο αδίκημα, για την οποία έχουμε γράψει αναλυτικά (δείτε εδώ). Υπενθυμίζουμε ότι:

  • Καμιά στάση κρατουμένων δεν έλαβε χώρα στον Κορυδαλλό στις 24.2.2019. Εγινε μια «γενικευμένη διαμαρτυρία» των κρατούμενων στις πτέρυγες Α, Β. Γ και Δ, όπως τη χαρακτήρισε η διεύθυνση της φυλακής.
  •  
  • Ο Δ. Κουφοντίνας ήταν τότε κρατούμενος στο παράρτημα της ΣΤ Πτέρυγας, που βρίσκεται σε άλλο κτίριο και συγκεκριμένα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Δεν μπορούσε να έχει και δεν είχε καμιά φυσική συμμετοχή στη διαμαρτυρία των κρατούμενων, που προκλήθηκε μετά τη γκανγκστερική απαγωγή του απεργού πείνας πολιτικού κρατούμενου Ντ. Γιαγτζόγλου. Εμαθε για τη διαμαρτυρία από τα ΜΜΕ και μαζί με τους συγκρατούμενούς του Κ. Γουρνά, Γ. Πολύδωρο και Γ. Πετρακάκο εξέδωσαν μια ανακοίνωση αλληλεγγύης, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, το αδίκημα της «στάσης κρατουμένων» (174 ΠΚ) δεν είναι κακούργημα, αλλά πλημμέλημα, επομένως δεν αποτελεί κώλυμα για τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενο. Ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιούλη του 2019. Σπεύδουν, λοιπόν, να συγκαλέσουν το Δικαστικό Συμβούλιο πριν από την 1η Ιούλη, για να βρουν ένα πρόσχημα να κόψουν την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Οχι υιοθετώντας το βέτο του εισαγγελέα στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου της Φυλακής για τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν μετά την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου, που τους έχει αφαιρέσει κάθε δυνατότητα, και όσον αφορά τις τυπικές και όσον αφορά τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, αλλά καταφεύγοντας στο κουρελόχαρτο της εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, Μαρσιώνη. Μιλάμε για κουρελόχαρτο, γιατί το έγγραφο που στάλθηκε στις φυλακές δεν προσωποποιεί τα αδικήματα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι σε βάρος 20 πολιτικών κρατούμενων (τυχαίο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας ποινικός κρατούμενος υπό κατηγορία, πλην του Γ. Πετρακάκου, μολονότι οι υπεύθυνοι της φυλακής είχαν μιλήσει για γενικευμένη διαμαρτυρία και για μεγάλο αριθμό κρατούμενων που πήρε μέρος σ' αυτή;) ασκήθηκε ποινική δίωξη για στάση κρατουμένων, ηθική αυτουργία στη στάση κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απλή συνέργεια στη στάση κατά συναυτουργία και κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς πραγμάτων που χρησιμεύουν για το κοινό όφελος κατά συναυτουργία και ηθική αυτουργία στη διακεκριμένη φθορά κατά συναυτουργία. Για ποιο ή ποια αδικήματα κατηγορείται καθένας από τους είκοσι; Με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα, στα αδικήματα που αναφέρει η εισαγγελέας Μαρσιώνη υπάρχουν πλημμελήματα (που δεν επηρεάζουν τις άδειες των κρατούμενων) και κακουργήματα (που καθιστούν τις άδειες απαγορευτικές). Για τι ακριβώς κατηγορείται ο Δ. Κουφοντίνας; Οταν τα αδικήματα δεν προσωποποιούνται, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νόμιμο έγγραφο, αλλά με ένα κουρελόχαρτο, που μοναδικό σκοπό έχει να ασκήσει πίεση για να κόψουν μ' αυτόν τον τρόπο την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Αυτό το κουρελόχαρτο πρέπει να πάει εκεί που του ταιριάζει: στα σκουπίδια. Και το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου να συμμορφωθεί με την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου, απορρίπτοντας το εισαγγελικό βέτο, ώστε ο Δημήτρης Κουφοντίνας να πάρει την κανονική άδεια που κατά πλειοψηφία έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Φυλακής.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License