Για την καμπάνια των προηγούμενων μηνών ενάντια σε μιλιταρισμό/ εθνικισμό/ πόλεμο και ΝΑΤΟ.


Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων ύπαρξης της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε μία αντιπολεμική/ αντινατοϊκή/ αντιεθνικιστική/ αντιμιλιταριστική καμπάνια. Με ιδιαίτερη χαρά, είδαμε εκατοντάδες συντρόφους και συντρόφισσες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, να αγκαλιάζουν την αρχική πρόταση αλλά και -ακόμα καλύτερα- να την εμπλουτίζουν με νέες αιχμές από αυτές που είχαμε αρχικά θέσει. Θεωρούσαμε και ακόμα θεωρούμε σημαντική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αλλά και τον τρόπο που προσπάθησε να αναδείξει την άνοδο του μιλιταρισμού, του εθνικισμού, των ενδοιμπεριαλιστικών και διακρατικών ανταγωνισμών και την πολεμική προετοιμασία όπως τα βιώνουμε σήμερα.

Πιστεύουμε πως αυτή η καμπάνια αποτέλεσε ένα ακόμη μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην απόπειρα οικοδόμησης ενός αντιπολεμικού, διεθνιστικού, ταξικού κινήματος που θα μπορέσει να μπλοκάρει νέα πολεμικά επεισόδια αλλά και να οξύνει τις εχθροπραξίες απέναντι στην καπιταλιστική ειρήνη που για την τάξη μας σημαίνει μόνο θάνατο, φτώχεια, εξαθλίωση, διακρίσεις, ρατσισμό, σεξισμό, λεηλασία της φύσης και την υποτίμηση των όρων ζωής μας από τον “χαμηλής έντασης” πόλεμο που βιώνουμε μέσα στον καπιταλισμό.

Παρά τους σχετικά μικρούς αριθμούς στις διαδηλώσεις, θεωρούμε πως η συντονισμένη πραγματοποίηση τους σε πολλές πόλεις αλλά και η συντονισμένη παρουσία αγωνιζομένων έξω από 4 βάσεις του ΝΑΤΟ, κατάφερε να αναδείξει αρκετά δυναμικά θεματικές του αγώνα, οι οποίες παρόλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην παρούσα συγκυρία δεν έχουν τρεχτεί, τουλάχιστον στον βαθμό που κρίνουμε ότι τους αναλογεί. Επιπλέον, θεωρούμε πως η πολιτική δουλειά που προηγήθηκε κατάφερε να ανοίξει στο πεδίο της καθημερινότητας της μερίδας των καταπιεσμένων που ήρθαμε σε επαφή τη συζήτηση γύρω από το ΝΑΤΟ και τον πόλεμο από μία αναρχική σκοπιά, κόντρα στην ηττοπάθεια, την εσωστρέφεια και την άρνηση μίας μερίδας του χώρου να καταπιαστεί με παρόμοια, πιο ειδικά, θέματα.

Ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, ήταν επίσης, το γεγονός ότι ανακαλύψαμε νέες δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας των πολιτικών μας σκεπτικών με πολλές συλλογικότητες από τον Ελλαδικό χώρο και από το εξωτερικό, ξεπερνώντας γόνιμα τις επιμέρους διαφωνίες μας και βγάζοντας εν τέλει ένα αρκετά συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο πολιτικό λόγο τον οποίο εκφράσαμε μάλιστα συντονισμένα.

Αυτές τις επαφές, αυτές τις σχέσεις, αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας θέλουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά, για τις μάχες που έρχονται, για τις μάχες που πρέπει όχι μόνο να δώσουμε αλλά και να πυροδοτήσουμε για να ξαναφέρουμε την άνοιξη των κοινωνικών και ταξικών αγώνων όπου όλα φαντάζουν δυνατά κόντρα στην κοινωνική έρημο που έχει καθιερώσει η λογική της ανάθεσης, του μικρότερου κακού, της διαμεσολάβησης, της μοιρολατρίας, της ιδιώτευσης.

Μαζί με το πολυεθνικό προλεταριάτο από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, ως εργάτες, ως καταπιεσμένες, ως διαφορετικοί κάθε είδους, πρέπει να καταφέρουμε να βρούμε νέα μονοπάτια οργάνωσης πέρα από τις γραφειοκρατικές κομματικές οδούς και να αγωνιστούμε για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και πολέμους. Για μια κοινωνία χωρίς εθνικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Για μια κοινωνία χωρίς σύνορα, φυλακές, ταξικές ανισότητες, έμφυλες και φυλετικές διακρίσεις. Για μια κοινωνία που θα φέρει την κοινοκτημοσύνη, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη για όλη την ανθρωπότητα.

Το στοίχημα για τον περαιτέρω συντονισμό πάνω στην προοπτική οικοδόμησης ενός αντιπολεμικού μετώπου με ταξικό και διεθνιστικό πρόσημο αλλά και πάνω στην αντιμετώπιση των ίδιων των αιτιών που γεννούν τους πολέμους, είναι ανοιχτό και αφορά τόσο τις συλλογικότητες που συνεργαστήκαμε αυτούς τους μήνες, όσο και αυτές που δεν τα καταφέραμε.

Τα οργανωτικά και τακτικά λάθη αλλά και οι πιθανές πολιτικές αποκλίσεις αποτελούν μαζί με τα θετικά αυτής της καμπάνιας, έναν συλλογικό πλούτο που δε θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτο για τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε, σε μία διαδρομή που έχει ακόμη δρόμο, τον οποίο όμως θα βαδίσουμε ως το τέλος κρατώντας στο χέρι ένα κόκκινο και ένα μαύρο πανί.

ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΣΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ

Πέλοτο (Ξάνθη)-Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά (Θεσσαλονίκη)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License