Αλληλεγγύη στους διωκόμενους για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά (Σκουριές) | Δικαστήρια Θεσσαλονίκης Τετάρτη 26/6, 09:00

Κάλεσμα στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης Τετάρτη 26/6/2019 09:00 Αλληλεγγύη στους διωκόμενους της υπόθεσης του Λάκκου Καρατζά (Σκουριές)

post image

ΠΟΙΩΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ;

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 εκδικάζεται στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης η υπόθεση του "Λάκκου Καρατζά", της υπόθεσης σύμφωνα με την οποία 25 άτομα κατηγορούνται μεταξύ άλλων για διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές κ.λπ. στο πλαίσιο σύστασης συμμορίας για τη διαδήλωση που έλαβε χώρα στον Λάκκο Καρατζά στις Σκουριές Χαλκιδικής στις 12 Μαΐου 2013 ενάντια στην επιχειρούμενη - τότε και τώρα - εξόρυξη χρυσού.

Η υπόθεση αυτή είναι μία από τις πολλές δίκες που στήθηκαν - και που που εκκρεμούν - στο θέατρο του παραλόγου που λέγεται καπιταλιστική ανάπτυξη και που θέτουν σε ομηρία εκατοντάδες διωκόμενους, εμπλέκοντας άτομα από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Κοιτώντας πίσω, στις ημέρες των μαζικότατων διαδηλώσεων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, θα δούμε από τη μία την πολιτική εξουσία να δηλώνει ότι η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος και από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας - είτε έμπρακτα μέσω της συμμετοχής είτε μέσω της αμέριστης αλληλεγγύης - να εναντιώνεται αφενός στην εξόρυξη καθεαυτή και τις καταστροφικές της συνέπειες, αφετέρου στις κρατικές πρακτικές καταστολής και τρομοκρατίας, οι οποίες αποκρυστάλλωναν τόσο το μονοπώλιο της κρατικής βίας όσο και την ανάγκη για κάμψη των κοινωνικών αντιστάσεων.

Το τι έχει γίνει στις Σκουριές λίγο ή πολύ το ξέρουμε όλοι και όλες. Αυτό που ίσως, όμως, μπορεί να αμελούμε είναι ότι οι Σκουριές αποτέλεσαν ένα δυστοπικό εργαστήριο δοκιμών των σύγχρονων κατασταλτικών μεθόδων για την καταστολή και τον παραδειγματισμό όσων αγωνίζονται. Από πού να το πιάσει κανείς; Απαγωγές μέσα από τα σπίτια, συλλογή εκατοντάδων δειγμάτων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων χωρίς συναίνεση ή και με τη χρήση βίας, σχηματισμός δικογραφιών για όσες κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί, αλλά και για όσες θα πραγματοποιούνταν πριν ακόμα γίνουν. Ακόμη και με την προσπάθεια κατασκευής σεναρίων για υποτιθέμενες εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες που δρουν στην περιοχή και εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας επεδίωξε ο κρατικός μηχανισμός να καταστείλει το κίνημα, θέτοντας έτσι δεκάδες αγωνιζόμενους σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, μέσα από διώξεις που εκκρεμούν, μέσα από τον φόβο για προφυλακίσεις, μέσα από περιοριστικούς όρους, ακόμη και με απαγορεύσεις προσέγγισης του βουνού.

Εμείς, όμως, είμαστε ακόμα εδώ. Και θα είμαστε.

Απέναντι στις δίκες που έρχονται, τις διώξεις που εκκρεμούν και που θέτουν σε ομηρία εκατοντάδες αγωνιζόμενους, εμείς έχουμε μόνο να δηλώσουμε και να φωνάξουμε πως οι κοινωνικοί αγώνες δεν καταστέλλονται, δεν ποινικοποιούνται, δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, αλλά δίκαιοι και αναγκαίοι.

Απέναντι στα πολιτικά παιχνίδια είτε της εταιρίας είτε του κράτους με τον όποιο διαχειριστή του, απέναντι στις υποσχέσεις για θεσμικές και νομικές λύσεις/οδούς, μόνος δρόμος για τον εκδιωγμό της εταιρίας και την άρση των διώξεων είναι οι ακηδεμόνευτοι και αδιαμεσολάβητοι αγώνες μέχρι τέλους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΚΚΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, 09:00

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License