[Γιάννινα] Συγκέντρωση έξω απ' τα Goody's

δημόσιο κάλεσμα με αφίσα για 2η παρέμβαση - συγκέντρωση στα τοπικά Goody's

post image

Κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας έχει ξεδιπλωθεί το τελευταίο διάστημα ένας μαχητικός αγώνας που φέρνει αποτελέσματα. Σε υποκαταστήματα των Gooody’s σε κάμποσες περιοχές της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις-αποκλεισμοί από σωματεία βάσεις, εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιάς. Στο ίδιο κλίμα, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, το σωματείο μας παρενέβη στο κατάστημα Ιωαννίνων στο οποίο υπήρξε απόλυση διανομέα που συμμετείχε στην απεργία της 11ης Απρίλη. Με δικά τους πανό πλαισίωσαν την παρέμβαση το Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων και η Λάντζα.

Ο απολυμένος των Goody’s Αγ. Παρασκευής επέστρεψε στη δουλειά του, αφού ανακλήθηκε η απόλυση του. Από την άλλη, η Επιθεώρηση Εργασίας στην πόλη μας επέλεξε να πλύνει τα χεράκια της σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, αποφεύγοντας να πάρει θέση στην τριμερή συνάντηση σε σχέση με τον απολυμένο των Ιωαννίνων, παραπέμποντας την υπόθεση στα πολιτικά δικαστήρια. Δε μασάμε από τέτοιες ντρίμπλες! Εμείς ξέρουμε να απαντάμε κινηματικά! Η πρώτη μάχη κερδήθηκε, έχουμε άλλες 2…

Για την Τετάρτη 03/07 και ώρα 21:00 καλούμε με αφίσα τη 2η παρέμβαση μας έξω από το κατάστημα.

Ακολουθεί το κείμενο της 1ης παρέμβασης όπως και φωτογραφίες. Περισσότερα εδώ και εδώ.

Goody’s! ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Νίκη στον αγώνα των διανομέων σε Γιάννινα και Αθήνα

Στις 11 Απριλίου του 2019 τα σωματεία βάσης εργαζομένων στο κλάδο της διανομής σε Γιάννινα (ΣΒΕΔΙ) και Αθήνα (ΣΒΕΟΔ) και προχωρούν σε κήρυξη απεργίας. Απεργία που έδωσε τη δυνατότητα σε αμέτρητους συνάδελφους και συναδέλφισσες να υψώσουν συλλογικά και διεκδικητικά το ανάστημα τους απέναντι στην ολοένα διογκούμενη εργοδοτική αυθαιρεσία που βιώνουν καθημερινώς. Τα αιτήματα δε θα μπορούσαν να είναι άλλα πέρα από τα αυτονόητα: καταβολή επιδομάτων και δώρων καθώς και όλων των προβλεπόμενων από το νόμο αποδοχών, μηχανάκι και καύσιμα να επιβαρύνουν την επιχείρηση, μέσα ατομικής προστασίας να παρέχονται από το κατάστημα, δεδομένης της επικινδυνότητας του επαγγέλματος καθώς, και υπογραφή εννιαίας κλαδικής σύμβασης.

Η απεργία αυτή σηματοδότησε την κορύφωση ενός αέναου ταξικού πολέμου ανάμεσα σε δύο αντίπαλα συμφέροντα, του εργοδότη και του εργαζομένου. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, τ’ αφεντικά θα απαντούσαν με αντίποινα. Στην Αθήνα, περίπου ένα μήνα μετά, τα Goody’s προχωρούν σε δύο εκδικητικές κι αναιτιολόγητες απολύσεις απεργών και μελών της ΣΒΕΟΔ στα υποκαταστήματα της μητρικής στη Λ. Αλεξάνδρας και στην Αγία Παρασκευή, εργαζόμενων που ήταν από τους βασικούς διεκδικητές των ταξικών συμφερόντων σε καθημερινή βάση.

Η ίδια επιθετική στρατηγική εφαρμόζεται μερικές ημέρες αργότερα και σε κατάστημα Goody’s των Ιωαννίνων, παρά το γεγονός οτι είναι franchise[1], σε συνάδελφο που τόλμησε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του απεργώντας. Μάλλον η εργοδοσία του εν λόγω υποκαταστήματος αγνοεί όλες τις νομικές υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους εργαζόμενούς της. Χαρακτηριστικά, η αυθαιρεσία που διαπράτεται έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο, μιας και δεν καταβάλλονται οι νόμιμες προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας, των αργιών καθώς και τα επιδόματα και τα δώρα. Επιπλέον, η διέυθυνση επιβάλλει εργασία εκτός πόστου αναγκάζοντας διανομείς να κάνουν λάντζα και σέρβις, ενώ η άμισθη δουλειά εκτός ωραρίου έχει γίνει συνήθεια. Η απάντηση, δε, σε όποιον συνδικαλίζεται είναι οι αναίτιες και εκδικητικές απολύσεις. Δε μας κάνει καμία εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παραιτούνται μαζικά απο το Goody’s Ιωαννίνων, αρνούμενοι/ες να βιώσουν τις συνθήκες γαλέρας που τους επιβάλλονται. Να θυμίσουμε εδώ ότι το κατάστημα Ιωαννίνων λειτουργεί ακριβώς στο ίδιο σημείο που παλαιότερα είχε ρίξει κανόνι ο προηγούμενος συνεργάτης της Goody’s Γκούμας, αφήνοντας τους τότε εργαζόμενους στο δρόμο και απλήρωτους.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το σωματείο μας δηλώνει ξακάθαρα: οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι και απαιτούν σεβασμό. Η απόλυση του συναδέλφου μας είναι παράνομη καθώς σύμφωνα με τη πρόσφατη νομοθεσία πρέπει να αιτιολογηθεί. Τα δεδουλευμένα από Κυριακές, νυχτερινά και αδήλωτες ώρες είναι λεφτά που ανήκουν στους εργαζόμενους και απαιτούμε την άμεση καταβολή τους. Συνενώνουμε τη φωνή μας με το αδερφό σωματείο διανομέων της Αθήνας στον αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία των Goody’s και στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας που δεν αφήνουν την εργοδοτική τρομοκρατία να τους κλονίσει και συνδικαλίζονται.

Οι εκδικητικές απολύσεις στα Goody’s δε θα περάσουν

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων διανομέων σε Γιάννινα και Αθήνα

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων

[1] Ο ιδιοκτήτης Φράγκος έχει συνολικά 8 καταστήματα Goody’s σε όλη την επικράτεια.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License