Ο Πύραυλος S-200 ως Εμπλοκή του Ελληνοκυπριακού Κράτους στον Περιφερειακό Πόλεμο

Στόχος αυτής της ανάλυσης είναι να περιγράψει τους διακρατικούς ανταγωνισμούς, που οδήγησαν την προηγούμενη Κυριακή 31/06/2019, η Κύπρος να δεχτεί ένα πύραυλο S-200 από το κράτος της Συρίας. Η ανάλυση γίνεται από προλεταριακή σκοπιά με τα θεωρητικά εργαλεία, που έχει συσσωρεύσει το αναρχικό κίνημα του ελλαδικού χώρου τα τελευταία, τουλάχιστον δέκα, χρόνια. Εκτός από το να λέμε -ορθά- ότι δεν πολεμάμε για τα αφεντικά, είναι πολύ μεγάλης σημασίας σε στιγμές κρίσης σαν αυτή, εμείς να μην αναπαράγουμε τον Κυρίαρχο Λόγο.

Στόχος αυτής της ανάλυσης είναι να περιγράψει τους διακρατικούς ανταγωνισμούς, που οδήγησαν την προηγούμενη Κυριακή 31/06/2019, η Κύπρος να δεχτεί ένα πύραυλο S-200 από το κράτος της Συρίας. Η ανάλυση γίνεται από προλεταριακή σκοπιά με τα θεωρητικά εργαλεία, που έχει συσσωρεύσει το αναρχικό κίνημα του ελλαδικού χώρου τα τελευταία, τουλάχιστον δέκα, χρόνια. Εκτός από το να λέμε -ορθά- ότι δεν πολεμάμε για τα αφεντικά, είναι πολύ μεγάλης σημασίας σε στιγμές κρίσης σαν αυτή, εμείς να μην αναπαράγουμε τον Κυρίαρχο Λόγο.

Για παράδειγμα το να αναπαράγουμε την κρατική μπαρούφα ότι "χάλασαν τα ηλεκτρονικά συστήματα και για αυτό έπεσε ο πύραυλος στην Κύπρο" δεν τιμά ούτε τους αγώνες μας, αλλά ούτε και την νοημοσύνη μας. Προφανώς, τι θέλατε να πει το ελληνοκυπριακό κράτος στους υπηκόους του, "έχω στήσει συμμαχίες με όλα τα κράτη που βομβαρδίζουν άλλες επικράτειες και έχουμε μπλέξει γάματα...";

Ιστορικά Προαπαιτούμενα

Στην ελλάδα ο Κυρίαρχος Λόγος προσπαθεί να κάνει αβαβά το ιστορικό γεγονός ότι ελληνικό και κυπριακό κράτος βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο από την ημέρα ίδρυσης του τελευταίου -αν όχι πιο πριν-, το 1960. (1)

Έτσι, είτε από επιλογή του, είτε με το "τραβάτε με και ας κλαίω", το ελληνοκυπριακό κράτος λαμβάνει μέρος σε όλες αυτές τις πολεμικές πρόβες, που έχουν γίνει πια περιβόητες με τα ονόματα τριμερής ελλάδας - κύπρου - ισραήλ και ελλάδας - κύπρου - αιγύπτου.

Επίσης το κυπριακό κράτος έχει παράδοση συμμαχίας με το ρώσικο κράτος, καθότι είναι αυτό που του έσωσε την ύπαρξη όταν η ελληνική αστική τάξη ήταν κοντά στο να το καταλάβει και να μοιραστεί την επικράτειά του με την Τουρκία - κρίσεις 1963-64 (σχέδιο Άτσεσον) , 1968, 1974. Για αυτό και η Κύπρος ούτε βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, ούτε μπορεί να αγοράσει αμερικάνικα όπλα.

Το Πολιτικό και το Στρατιωτικό

Την προηγούμενη εβδομάδα στη γερουσία των ΗΠΑ πέρασε ένας νόμος σχετικά με την Κύπρο. Με τα λόγια των αφεντικών

Με μια απλή, λιτή και απέριττη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έστειλε σαφή και πολύ συγκεκριμένα μηνύματα τόσο σε Λευκωσία όσο και στην Ουάσινγκτον, σχετικά με τις πρόνοιες και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου Ρούμπιο-Μενέντεζ, το οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, περιέχει θέσεις οι οποίες στοχεύουν ευθέως στην υπονόμευση της συνεργασίας Κύπρου-Ρωσίας. Επισημαίνει, μάλιστα, πως η Ρωσία έχει ως αρχή πως δεν επεμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ άλλων χωρών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ, να πράξουν το ίδιο. Κανένας, σημειώνουν στην ανακοίνωση, δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε έναν πολυετή και αποδοτικό διάλογο που έχει η Ρωσία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει βάναυση παραβίαση όλων των δυνατών κανόνων, οποιεσδήποτε προσπάθειες να τεθεί μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, ενώπιον της τεχνητής επιλογής με ποιου το μέρος θέλει να είναι: με τη Μόσχα ή την Ουάσινγκτον. Προειδοποιούν, μάλιστα, πως σε περίπτωση υιοθέτησης του εν λόγω εγγράφου, η Μόσχα σκοπεύει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν τις συνέπειές του και να λάβει αντίστοιχες αποφάσεις στην εξωτερική της πολιτική. (2)

Αυτήν την εβδομάδα, επίσης, ο Α. Κυπριανός (Γ.Γ. του ΑΚΕΛ - κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης) είχε πάει στη Μόσχα να τους πει ότι σαν αστική τάξη σκέφτηκαν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού από άλλη βάση (!)

Η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και θεωρεί πως αν οποιοσδήποτε έχει τέτοια άποψη, τότε αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού. (3)

Ένας Περιφερειακός Πόλεμος, Πολλά Μέτωπα

Τι τελευταίες μέρες είδαμε δύο δεξαμενόπλοια συμφερόντων άσχετων καπιταλιστών να καταστρέφονται έξω από τα στενά του Ορμούζ -νότια του Ιράν-, το ένα μάλιστα ολοσχερώς, το κράτος των ΗΠΑ να μεταφέρει αεροπλανοφόρα και στρατεύματα εκεί και την πολεμική ρητορική μεταξύ των δύο κρατών να χτυπάει κόκκινο. (4)

Γνωστό μας είναι επίσης ότι οι "φρουροί της επανάστασης", στρατιωτικό σώμα του Ιράν, πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ στη Συρία. Υπάρχει, δηλαδή, ένα σύνολο εφαπτόμενων επικρατειών που ξεκινάει από τα στενά του Ορμούζ -Ιράν-, συνεχίζει στην ιρακινή φιλοσιϊτικής κυβέρνησης επικράτεια και καταλήγει στη Μεσόγειο, όπου ο Άσαντ έχει μεγάλο μέρος του ελέγχου στη Συρία και η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αυτό ακριβώς το σύνολο επικρατειών σφυροκοπούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ με τη βοήθεια των συμμάχων τους - ελληνικό κράτος.

Ένα αξιόλογο επιπλέον στοιχείο είναι αυτό που απάντησαν οι ανώτατοι εκπρόσωποι του ιρανικού κράτους, στις πολεμικές επιθετικές κινήσεις των ΗΠΑ, "ένα ενδεχόμενος πόλεμος θα είναι μακράς διάρκειας (5) και θα πληγούν κυρίως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ" (6).

Το Μέτωπο Κύπρος

Πάλι με τα λόγια των αφεντικών

Με το πρώτο φως της ημέρας και την έναρξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για πύραυλο από τη Συρία. Εκείνη την ώρα πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή από ισραηλινά αεροσκάφη στη Συρία.

Σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του λιβανέζικου εναέριου χώρου.

Φαίνεται ότι ένας από τους πυραύλους δεν βρήκε στόχο και παρότι διαθέτει σύστημα αυτοκαταστροφής, για άγνωστους λόγους συνέχισε την πορεία του διά μέσου θαλάσσης και εξερράγη όταν ολοκλήρωσε την πορεία του βεληνεκούς του. (7)

Είμαστε σίγουρες ότι από το λιβανέζικο εναέριο χώρο πραγματοποιήθηκε η επίθεση...! To Ισραήλ, χωρίς τη βοήθεια και την οργανική υποστήριξη του ελληνοκυπριακού κράτους, δεν θα μπορούσε να χτυπήσει τους στόχους του εντός της συριακής επικράτειας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα στην εν λόγω επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις πολίτες και άλλοι 21 τραυματίστηκαν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το FIR Λευκωσίας, παρόλο που δεν αποτελεί επικράτεια, φτάνει σχεδόν μέχρι το Σουέζ για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης των αγγλικών αποικιοκρατικών συμφερόντων - ειδικά τη δεκαετία του '60 που θεσπίστηκε.

Ο πύραυλος αυτός ήταν μια προειδοποίηση προς τα ελληνοκυπριακά αφεντικά από τη Συρία και τη Ρωσία, πως αν συνεχίσετε έτσι, θα φάτε κανά πύραυλο όχι στο βουνό, αλλά μέσα στη Λεμεσό και τότε θα το βουλώσετε για τα καλά, ενώ θα ψάχνετε να βρείτε τουρίστα με το κιάλι...

Με τα λόγια του εκπρόσωπου τύπου του ελληνοκυπριακού κράτους

Απέκλεισε το ενδεχόμενο τα πυραυλικά συστήματα της Συρίας να είναι στραμμένα προς την Κύπρο, αφού, όπως είπε, δεν ισχύει αυτό που λέγεται, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να αποτελεί στόχο της Συρίας. Ανέφερε ότι απλά γίνονται διευκολύνσεις στο Ισραήλ.

[...]

Κληθείς να αναφέρει εάν η έκρηξη του πυραύλου στον Πενταδάκτυλο θα αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι χρειάζεται προσοχή στο τι λέγεται, ενώ συνέστησε να πέσουν οι τόνοι, ώστε να μη δοθούν αφορμές σε ξένα μέσα ενημέρωσης για δυσφήμιση της Κύπρου. Η Κύπρος εδώ και χρόνια είναι ασφαλής χώρα, πρόσθεσε. (8)

Αληθο-κράτος, αληθο-ΟΗΕ, αληθο-φέρετρα

Τέλος, ακόμη και το γεγονός ότι ο πύραυλος έπεσε στην τουρκοκυπριακή επικράτεια φαίνεται να ήταν προσχεδιασμένο. Το συμβάν έδωσε την ευκαιρία στο τουρκοκυπριακό κράτος να διαφημίσει την ύπαρξή του σε όλα τα διεθνή φόρα, με πρώτο και καλύτερο τον ΟΗΕ, κάτι που εξόργισε σφόδρα τον αληθο-εκπρόσωπο τύπου με συνέπεια να αρχίζει να βρίζει ακόμα και τον ΟΗΕ

Σε σχέση με την πρόθεση του ψευδοκράτους να εκμεταλλευτεί πολιτικά το επεισόδιο του πυραύλου και να θέσει στον ΟΗΕ, με τη στήριξη της Τουρκίας, ο κ. Προδρόμου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το ψευδοκράτος μόνο στα ''ψευδο-Ηνωμένα Έθνη'' θα μπορούσε να θέσει θέμα». (9)

Ως προλεταριάτο

  • * Δεν πολεμάμε για τα αφεντικά. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους ολικούς αρνητές στράτευσης.
  • * Να σαμποτάρουμε σε τοπικό επίπεδο τα όπλα της ελληνικής πολεμικής μηχανής -πχ πρότζεκτ στο πολυτεχνείο.
  • * Να σαμποτάρουμε σε τοπικό επίπεδο το Λόγο της ελληνικής πολεμικής μηχανής. Να αντιπαρατεθούμε με όλα τα μέσα σε Μάζηδες, Συρίγους και όποιους άλλους φασίστες οργανικούς διανοούμενους του κράτους, παράγουν μιλιταριστικούς λόγους αντιτουρκισμού και "δημογραφικού προβλήματος"...

Σημειώσεις

(1) Δες το βιβλίο του λογογράφου του Κ. Καραμανλή (του νέου) και προσωπικού συμβούλου επί πρωθυπουργίας του Α. Σαμαρά , Αθανασίου Α, Ο αγνωστος πόλεμος Αθήνας-Λευκωσίας, 1960-1974. Δες επίσης και το βιβλίο του νυν υπουργού εξωτερικών του ελληνοκυπριακού κράτους, Χριστοδούλιδης Ν. Οι Σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977-1988.

(2) Πολίτης, Ενοχλημένη η Μόσχα για το νομοσχέδιο Μενέντεζ - «Υπονομεύει τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας», 02/07/2019. Ο Πολίτης είναι ένα από τα δύο κύρια δημοσιογραφικά όργανα της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης και υποστηρίζει με ζήλο την συνεργασία με τους τουρκοκύπριους και την αυτονόμηση της Κύπρου από Ελλάδα και από Τουρκία. Το άλλο είναι Ο Φιλελέυθερος.

(3) Καθημερινή, Η Ρωσία δεν δέχεται αλλαγή στη βάση λύσης Κυπριακού, ανέφερε ο Λαβρόφ στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, 01/07/2019

(4) Αξίζει να διαβαστεί το άρθρο γραμμής του Παπαχελά για τα υψηλά ανταλλάγματα που ζητάει το ελληνικό κράτος για να συμμετάσχει και αυτό στην επίθεση. Καθημερινή, Άνεμοι του Πολέμου, 23/06/2019.

(5) Καθημερινή, Ιράν: Πλάνη ο «σύντομος πόλεμος» του Τραμπ - ΗΠΑ: Δεν θα δεχθούμε άλλα περιστατικά, 27/06/2019

(6) lifo.gr, Το Ιράν απειλεί με πλήρη ανάφλεξη στην περιοχή αν επιτεθούν οι ΗΠΑ, 22/06/2019

(7) Φιλελεύθερος, Παράπλευρο θύμα η Κύπρος - Από τύχη αποφεύχθηκε τραγωδία, 02/07/2019

(8) Πολίτης, ΚΕ: Γιατί ο πύραυλος δεν είχε στόχο την Κύπρο, 02/07/2019

(9) Πολίτης, ο.π.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License