ΕΞΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ», ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι αντιφασίστες χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες άμεση δράση εναντίον των φασιστικών καθεστώτων, και συχνά χαρακτηρίζονται ως «τρομοκράτες». Εδώ τιμούμε έξι από τους καλύτερους «αντιφασίστες τρομοκράτες».

Φρανθίσκο Σαμπατέ Γιοπάρτ

Η ζωή του Φρανθίσκο Σαμπατέ Γιοπάρτ, γνωστού και ως «Ελ Κίκο», μοιάζει να είναι βγαλμένη από ταινία αναρχικής δράσης. Από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, στην αντιναζιστική αντίσταση στη Γαλλία και τον ένοπλο αγώνα εναντίον του Φράνκο, ο Σαμπατέ διεξήγαγε δολοφονίες φασιστών, παράνομες διελεύσεις στα Πυρηναία και ένοπλες ληστείες για τη χρηματοδότηση της αντίστασης. Τελικά χαρακτηρίστηκε «Νο1 Δημόσιος Κίνδυνος» από τον Φράνκο.

Φρίντα Μπελινφάντε

Η Φρίντα Μπελινφάντε ήταν Ολλανδή τσελίστρια, διευθύντρια ορχήστρας, λεσβία και μέλος της αντιναζιστικής αντίστασης. Κατά τη διάρκεια της κατοχής έφτιαχνε πλαστά χαρτιά για ανθρώπους, και έλαβε μέρος στην επίθεση στο ληξιαρχείο, η οποία κατέστρεψε τα χαρτιά που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να συγκεντρώνουν τους Εβραίους στην Ολλανδία. Επέζησε του πολέμου διαφεύγοντας στην Ελβετία, διασχίζοντας τις Γαλλικές Άλπεις με τα πόδια.

Βίλλεμ Αροντέους

Ένας από τους συντρόφους της Μπελινφάντε στην Ολλανδική αντίσταση ήταν ο γκέι αντιφασίστας Βίλλεμ Αροντέους. Ηγέτης της Ράαντ βαν Βέρζετ (Συμβούλιο Αντίστασης), συμμετείχε επίσης στην επίθεση στο ληξιαρχείο του Άμστερνταμ. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Μπελινφάντε, ο Αροντέους συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Ναζί. Τα τελευταία του λόγια πριν από την εκτέλεση ήταν: «Ας γίνει γνωστό ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι δειλοί».

Τζίνο Λουτσέττι

Ο Ιταλός αναρχικός, Τζίνο Λουτσέττι, από το αναρχικό προπύργιο της Καρράρα, αποπειράθηκε το 1926 να δολοφονήσει τον πρώτο φασίστα δικτάτορα στον κόσμο, τον Μπενίτο Μουσολίνι. Χτυπημένος στο λαιμό από σφαίρα από ένα φασίστα και ανίκανος να βρει γιατρό πρόθυμο να του αφαιρέσει τη σφαίρα, ο Λουτσέττι μεταφέρθηκε παράνομα στη Γαλλία όπου τελικά θεραπεύτηκε. Ήταν εδώ που σχεδιάστηκε η απόπειρα δολοφονίας: μια μέρα, στη Ρώμη, ο Λουτσέττι περίμενε να περάσει το αυτοκίνητο του Μουσολίνι πριν πετάξει μια βόμβα, η οποία έσπασε το παρμπρίζ αλλά δεν εξεράγει. Τελικά συνελήφθη, θα πέθαινε μόλις μία εβδομάδα μετά την Ιταλική παράδοση το 1943.

Στούαρτ Κρίστι

Ως 18χρονος είχε εμπλακεί σε μια απόπειρα δολοφονίας του Ισπανού δικτάτορα στρατηγού Φράνκο. Ο Κρίστι φυλακίστηκε στην Ισπανία όπου συναντήθηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους παίκτες της Ισπανικής αντίστασης. Με την απελευθέρωσή του ίδρυσε τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό και κατηγορήθηκε από το κράτος ότι παρέσχε στήριξη στους Βρετανούς αντάρτες πόλης της Οργισμένης Ταξιαρχίας.

Βάιολετ Γκίμπσον

Μια 49χρονη Ιρλανδή αριστοκράτισσα και ακτιβίστρια της ειρήνης που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ιταλό φασίστα δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι, στη Ρώμη το 1926. Είχε οπλισθεί με ένα πιστόλι τυλιγμένο σε σάλι, και μια πέτρα για να σπάσει το παράθυρο του αυτοκινήτου του σε περίπτωση που χρειαζόταν. Καθώς πυροβόλησε στο κεφάλι του, ο Μουσολίνι κουνήθηκε, και η σφαίρα διαπέρασε τη μύτη του.

Κείμενο: libcom.org

Μετάφραση: aixmi.wordpress.com

https://aixmi.wordpress.com/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License