Συλλογική γνώση από την ζαπατιστική επαναστατική εμπειρία

Ως συνέχεια του άρθρου «Το πολιτικό σύστημα των Ζαπατίστας» αν έχουν κάποιοι πληρέστερη ενημέρωση για διάφορες λεπτομέρειες της ζαπατιστικής πρακτικής μεθοδολογίας κι εμπειρίας αυτοοργάνωσης, ας τις μοιραστούν εδώ.

Ως συνέχεια του άρθρου Το πολιτικό σύστημα των Ζαπατίστας αν έχουν κάποιοι πληρέστερη ενημέρωση για διάφορες λεπτομέρειες της ζαπατιστικής πρακτικής μεθοδολογίας κι εμπειρίας αυτοοργάνωσης, ας τις μοιραστούν εδώ.

Ειδικότερα, με ενδιαφέρει να μάθω αν υπάρχουν εσωτερικές εγχρήματες ανταλλαγές, με το επίσημο ή δικό τους νόμισμα, αν υπάρχουν ανταλλαγές μεταξύ κολλεκτίβων και συναιτερισμών ή ομοσπονδιακή οικονομική διαχείριση, αν οι εμπορικές σχέσεις με τον έξω κόσμο γίνονται μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο ή και σε τοπικό ή και στο ελάχιστο της παραγωγικής μονάδας.

Επίσης, με ενδιαφέρει να μάθω αν η ζαπατιστική κοινότητα ορίζεται εδαφικά ή μόνο ως κοινωνικό σώμα. Υπάρχουν γεωγραφικά όρια μέσα στα οποία δεν επιτρέπονται πρακτικές ανταγωνιστικές προς τον ζαπατισμό ή η δέσμευση αφορά μόνο τα μέλη των κοινοτήτων ή συνδιαστικά, όποιος ζει μέσα σε μια περιοχή θεωρείται μέλος της κοινότητας, με τις αντίστοιχες ελευθερίες, δυνατότητες και ευθύνες; Υπάρχει ιδιωτική γη δίπλα στις κολλεκτίβες; Επιτρέπονται μισθωτές σχέσεις μέσα στην κοινότητα ή δίπλα σε κοινοτικές δομές; Κάποιος που έχει εργαστεί σε καπιταλιστική επιχείρηση, μπορεί να επιστρέψει στο χωριό του και να κάνει ιδιωτική επένδυση; Μπορεί να παραμείνει στην περιοχή, χωρίς να συμμετέχει στην κοινότητα, εφόσον δεν έχει ανταγωνιστικές δραστηριότητες εντός της;

Επίσης, ξέρουμε πως εκλέγεται η Παράνομη Επναστατική Ιθαγενική Επιτροπή; Το σώμα βάση της Επαναστατικής Επιτροπής είναι οι ζαπατιστικές συνελεύσεις ή μια ενμέρει διαφορετική ιθαγενική κοινότητα (ευρύτερη ή πιο περιορισμένη); Ξέρουμε πως εκλέγονται τα μέλη της επιτροπής του επαρχιακού συμβουλίου που αναλαμβάνει την χάραξη πολιτικής (στο άρθρο οι ονομασίες «Πληροφοριακή» και «Vigilance», δηλαδή επιφυλακής, μάλλον έχουν αντιστραφεί); Οι συνελεύσεις και οι κοινοτικές δομές δεσμεύονται στις προτάσεις της Επαναστατικής Επιτροπής που έχουν γίνει αποφάσεις της βάσης;

Ακόμα, με ενδιαφέρει εξίσου να μάθω για όλα αυτά που δεν τα έχω φανταστεί ούτε ως ερωτήματα. Επειδή ο ζωντανός κόσμος και η επαναστατική εμπειρία ενέχουν την ιδιαίτερη και σημαντική λεπτομέρεια και την αστείρευτη καινοτομία, που δεν μπορεί να είναι συλληπτά πριν βιωθούν, κοινωνηθούν κι ενσωματοθούν στην πρακτική αντίληψη του στοχαζόμενου υποκειμένου.

Σημαντικό θα ήταν να μάθουμε τι εξελίξεις έχουν επιτευχθεί, τι έχει αποτύχει κι έχει εγκαταληφθεί, τι έμεινε στάσιμο παρά τον αντίθετο προγραμματισμό. Διότι η οριζόντια συνοργάνωση και κοινωνική αυτοδιεύθυνση δεν συγκεκριμενοποιούνται σε δογματικά πρότυπα, παίρνουν διαφορετικές μορφές σε διαφορετικές συνθήκες και αυτομεταμορφώνονται αλλάζοντας την σχέση τους με τον κόσμο και τον κόσμο.

Παρακαλώ τους συντρόφους που θα θελήσουν να συνεισφέρουν να παραμείνουν σε μια στάση παρατηρητή-κοινωνού πληροφορίας, αποφεύγοντας την κριτική. Υπάρχουν ήδη νήματα κριτικού διαλόγου για τον ζαπατισμό. Παρακαλώ τους συντρόφους της διαχειρισιτικής του indymedia να διαφυλάξουν τον ενημερωτικό χαρακτήρα αυτής της συζήτησης.

από μαθητής των μαθητών 05/08/2019 8:17 μμ.


Γράφει κάποιος ένα κείμενο με περίεργες πηγές, ούτε μία των ίδιων των ζαπατίστας (πηγή λόγου τους παραμένει το http://enlacezapatista.ezln.org.mx/ και όχι ο κάθε ζαπατιστολόγος, γίνεται διαφήμιση έμμεσα εδώ του άρθρου αυτού, αλλά όχι από το ίδιο άτομο/nickname αλλά από άλλο, και περιορίζεται το κάλεσμα για συζήτηση (μη ξεχνάμε που αναρτήθηκε το συγκεκριμένο) εκτός κριτικής αλλά ως συνέχειας και συλλογής "περισσοτέρων" πληροφοριών. Από ποιούς και για ποιό λόγο; Και γιατί το πιο πάνω αναφερόμενο άρθρο είναι προστατευόμενο από κριτική, που είναι αυτοί οι τόποι άσκησης κριτικής στους οποίους αναφέρεται ο μαθητής, και πως έμμεσα γίνεται αποδεκτό ως ορθό; Το ξεπερνάμε δηλαδή και απλά προσθέτουμε πληροφορίες που λείπουν από το άρθρο; Από πρώτη ματιά το κρίνω σαν άρθρο για το πρώτο θέμα όχι για εδώ γιατί μοιάζει σαν αντιφατικό ως προς τι έχει γραφτεί εδώ για πάνω απο μιά δεκαετία.

Αν ήταν να γίνει ειδική επίκληση της παρέμβασης της διαχειριστικής για λογοκρισία θα έπρεπε να γίνεται ως προς όποιον προσπαθεί να απαγορεύσει την όποια κριτική. Μην ξεχνιόμαστε, είμαστε όλοι εδώ παιδιά της κριτικής σκέψης και όχι της αυταρχικής ορθότητας και της πολιτικής γραμμής.

από Α 07/08/2019 12:06 μμ.


Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, στα Αγγλικά, για τους Ζαπατίστας μπορείς να βρεις εδώ: https://anarchyinaction.org/index.php?title=Zapatista-run_Chiapas


Φίλε μου για τη κριτική που λες, ένα πράγμα πρέπει να αναζητάς αν θες να είσαι ελεύθερος, κι αυτό είναι η συνεχής κριτική. Να αναζητάς κριτική ενάντια στον εαυτό σου, στις ιδέες που πιστεύεις, στο σύστημα που πολεμάς, σε κάθε ιδεολογία, και σε καθέναν που υποστηρίζει οτι πολεμά κι αυτός το σύστημα.

Η στιγμή που θα σταματήσεις να αναζητάς κριτική είναι η στιγμή που θα έχεις σταματήσει να αναζητάς την ελευθερία. Πρέπει να αναζητάς κριτική ακόμα και από τους χειρότερους εχθρούς σου, πρέπει να αναζητάς κριτική ακόμα και από τον καπιταλιστή και τον φασίστα.

Μην επιτρέψεις ποτέ στον εαυτό σου να πιστέψεις οτι βρήκες την απόλυτη αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σωστός, γι'αυτό χρειαζόμαστε πάντοτε κριτική, σύγκριση των απόψεων μας με τις απόψεις άλλων καθώς και των αντιπάλων μας.

Η κριτική, ακόμα κι αυτή που προέρχεται από αντιπάλους, σε βοηθά να εντοπίσεις λάθη στη σκέψη σου και να γίνεις καλύτερος. Ακόμα και η προπαγάνδα του εχθρού πρέπει να αναλύεται και να προσπαθούμε πάντοτε να βρούμε αν κάπου τα λέει σωστά και να διορθώσουμε τον εαυτό μας.


Το αίτημα μου ήταν σαφές: Ζητάω περιγραφικές πληροφορίες. Όχι ιδεολογία. Χωρίς πληροφορίες, η κριτική είναι σκέτη ιδεολογία, απ' όπου κι αν προέρχεται. Ακριβώς επειδή μόνο ο κριτικός διάλογος είναι πρόσφορος, χρειάζονται ακριβείς αναφορές.

Στην αναζήτηση του athes indymedia μπορεί να βρει όποιος θέλει συζητήσεις κριτικής και υπεράσπισης προς τον ζαπατισμό. Όποιος θέλει ανοίγει και καινούριο νήμα κριτικής συζήτησης. Εμένα δεν με ενδιαφέρει καμία κριτική ή επικρότηση που δεν στέκεται με ειλικρίνεια πάνω στα πραγματικά δεδομένα. Η στεγνή ιδεολογία και τα αυθαίρετα δασκαλίκια σαν των προηγούμενων σχολιαστών αλλάζουν τον χαρακτήρα του νήματος, αποτρέποντας εκείνους που θέλουν να μοιραστούν πληροφορίες. Όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες κι όχι μόνο εκείνες που συμπλέουν με το δόγμα εκάστου. Κι επειδή ο «κριτικός» διάλογος συνήθως θολώνεται από αυτή τη μορφή έμμεσης λογοκρισίας (μισές αλήθειες), ζητάω να αφεθεί ελεύθερη η ενημέρωση για τον πραγματικό κόσμο.

Αν το άρθρο αναφοράς έχει ανακρίβειες ή είναι όλο παραπλανητικό, ας καταγραφεί εδώ. Θέλω να ξέρω. Αφορά την πληροφόρηση επί του πραγματικού. Η διόρθωση της πληροφορίας και η κριτική σε αυτόν που διακινεί ή και κατασκευάζει την πληροφορία, αποτελούν πράξεις αντιπληροφόρησης. Ο «μαθητής των μαθητών» άργησε. Θα μπορούσε να γράψει την κριτική του κατευθείαν για το αρχικό άρθρο. Αλλά και πάλι δεν είναι αργά.

Όταν απαντηθούν τα ερωτήματά μου βάλτε κάτω τις απαντήσεις και ποδοπατήστε τις ή αποθεώστε τις. Εγώ θα συνεχίσω να στοχάζομαι και να κρίνω πάνω στο υπαρκτό, το αναγκαίο, το ριζοσπαστικό και το εφικτό, για την απελευθέρωση από το κράτος και τον καπιταλισμό, την κοινωνική αυτοδιεύθυνση, την αναρχία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License