To ελεύθερο καμπνιγκ είναι κοινή υπόθεση - Με αφορμή τις κατασταλτικές επιχειρήσεις στο Πήλιο


ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ CAMPING ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ξημερώματα 2 Αυγούστου στη παραλία Μελανή του Πηλίου, οι δυνάμεις καταστολής του λιμενικού πραγματοποίησαν επιχείρηση που στήθηκε με όρους τρομοκρατίας και εκφοβισμού των κατασκηνωτών και των λουόμενων. Φαντάσου ξυπνώντας το πρωί σε ένα ειδυλλιακό μέρος, μες στη φύση, το πράσινο και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας,να βλέπεις τους “κομάντο” του λιμενικού πάνω απ’ το κεφάλι σου, με μαχαίρες, πιστόλια,αλεξίσφαιρα και χειροπέδες. Μια σουρεάλ εικόνα, εντελώς ασύμβατη με το φυσικό τοπίο,με 7 άτομα, 5 με πολιτικά και 2 με στολές που θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη.Ένας εξ’ αυτών μας πλησίασε πριν καν βγούμε απ’ την θάλασσα και με το ύφος που του προσδίδει η εξουσία που νομίζει πως διαθέτει μας ζήτησε να σταματήσουμε το μπάνιο μας και να ντυθούμε. Φυσικό και επόμενο ήταν να εξεγερθούμε, τόσο με την στάση μας εκείνητην ώρα, αντιδρώντας στην παρουσία ένοπλων δυνάμεων στην παραλία, όσο και μετέπειτα,γράφοντας αυτό το κείμενο.Αμέσως μας περικύκλωσαν και οι υπόλοιποι λιμενόμπατσοι και μας ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε, με την μεταξύ τους εντολή “πάρτε τους γρήγορα από δω”. Για αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων μας οδήγησαν λοιπόν στο κέντρο της παραλίας όπου μας χώρισαν,παίρνοντας τον έναν για να ψάξουν τα πράγματά μας και τους άλλους στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Όσο πιο απομονωμένα γίνεται δηλαδή, απ’ την υπόλοιπη παραλία.

Καθώς φεύγαμε απ’ το σημείο που βγήκαμε απ’ την θάλασσα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ειρωνική και προκλητική στάση ενός εκ των λιμενόμπατσων και ενός κανίβαλου “κατασκηνωτή”, ο οποίος μας φώναξε να τους αφήσουμε να κάνουν την δουλειά τους και έπειτα γελούσαν και οι δυο μπροστά στην απάντηση, πως δουλειά τους δεν είναι να ενοχλούν όσους κάνουν απλά το μπάνιο τους θέλοντας να πάρουν μια ανάσα καθαρού αέρα, απ' την καθημερινή αποπνικτική ατμόσφαιρα καμένου πλαστικού στην πόλη του Βόλου και τη γενικότερη περιβαλλοντική ρύπανση της ΑΓΕΤ. Η μοναδική απάντηση δε των “οργάνων της τάξης”, με την ευθυνόφοβη στάση που τους χαρακτηρίζει, ήταν να πούνε πως η ΑΓΕΤ είναι άλλο θέμα και πως πρέπει να αφήσουμε τους αρμόδιους να ασχοληθούν με αυτή, παρά το γεγονός πως η υπηρεσία τους φέρει τεράστια ευθύνη, επιτρέποντας σε πλοία αγνώστου προελεύσεως και με ύποπτο φορτίο να εισέρχονται στο λιμάνι της ΑΓΕΤ και να ξεφορτώνουν.Έτσι, αφού πήραν τα στοιχεία και ψάξαν τα πράγματα και το αμάξι μας, ξεκίνησαν τις απειλές για σκύλους και αυτόφωρο με τις κατηγορίες για προσβολές απέναντί τους και απείθεια, καθώς και προσβολή δημοσίας αιδούς, λες και το γυμνό σώμα σε μια παραλία αποτελεί έγκλημα, ενώ τα όπλα και τα μαχαίρια όχι.

Όλα αυτά μόλις 3 ημέρες μετά την αποφυλάκιση του κορκονέα και με το χέρι ενός εκ των λιμενόμπατσων να τρέμει δίπλα απ’το όπλο του, έπειτα απ’ τα νεύρα που του προκλήθηκαν απ’ την πίεση και κριτική που τους ασκούσαμε.Εν τέλει, έπειτα από μιάμιση ώρα, έφυγαν μες στον ιδρώτα απ’ τον ήλιο με τα ρούχα και τα όπλα τους, ενώ εμείς συνεχίσαμε το μπάνιο μας όπως ακριβώς μας βρήκαν.

Αν νομίζουν λοιπόν πως η επίδειξη δύναμης μας φοβίζει, εμείς έχουμε να δηλώσουμε πως απλά μας εξοργίζει.

Εν έτη 2019 είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ, έχοντας γίνει περίγελος παγκοσμίως, μπάτσοι και λιμενόμπατσοι την πέφτουν σε κατασκηνωτές, λουόμενους, κοινωνικά κινήματα και ότι άλλο εκφράζει την ελευθερία και την ανυπακοή. Ταυτόχρονα προσλαμβάνονται νέα σώματα ασφαλείας για ενίσχυση της καταστολής, ενώ ακυρώνονται προσλήψεις για την ειδική αγωγή στερώντας έτσι την παιδεία που δικαιούνται τα παιδιά αυτά, όπως και όλα τα παιδιά του κόσμου ανεξαιρέτως.

Οι περιβαλλοντικές καταστροφές στο όνομα της ανάπτυξης και των “επενδύσεων”συνεχίζονται, με τρανό παράδειγμα την πόλη μας, όπου ο αέρας είναι μολυσμένος με καρκίνο και το δημόσιο νερό δηλητηριασμένο. Ως αναφορά στο ποιοτικό νερό (π.χ απ’ τις πηγές του Πηλίου), το έχουν ήδη ή προσπαθούν να το κάνουν εμπόρευμα. Όσοι αντιστέκονται σ’ αυτή την εκμετάλλευση ενός δημοσίου αγαθού, όπως στη περίπτωση των κατοίκων των Σταγιατών, βρίσκουν ελάχιστους που είναι διατεθειμένοι να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, βιώνοντας μαζί με αυτούς την τρομοκρατία -μέσω των ένοπλων δυνάμεων στο χωριό τους- και την καταστολή -μέσω των συλλήψεων και των δικών-.

Η εμπορευματοποίηση αποτελεί άλλωστε βασικό άξονα για την λειτουργία ενός συστήματος που βασίζεται στο κέρδος και όχι στον άνθρωπο. Φανερό τόσο απ’ το θέμα του νερού, όσο και της οικειοποίησης της γης, κάτι που παραδείγματος χάριν συμβαίνει όταν επιλέγεις να κάνεις ελεύθερο κάμπινγκ παρά να μείνεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και να νοικιάζεις κομμάτι της παραλίας με τη μορφή ξαπλώστρας. Μέρη που στοχεύουν στην αισχροκέρδεια και όπου τα άτομα που δουλεύουν, συνήθως σεζόν,αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Συνεπώς, σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως τα Άγραφα (ανεμογεννήτριες), οι Σκουριές (εξορύξεις), ο Αχελώος (φράγμα) κ.α, όσο και ανά τον κόσμο, βλέπε Γροιλανδία (λιώσιμο πάγων), Σιβηρία (πυρκαγιές), δάση του Αμαζονίου(αποψίλωση) κ.α η καταστροφή του πλανήτη απ’ τον άνθρωπο και οι επιπτώσεις της είναι ήδη εμφανείς.

 

Απέναντι σ’ αυτή την επέλαση του κέρδους ενάντια στη φύση και τις ζωές μας δεν μένουμε άπραγοι ούτε απαθείς.

Αγώνας για τη γη και την ελευθερία, κόντρα σε ότι μας καταδυναστεύει και μας τρώει την ψυχή.

 

Υ.Γ: Σ’ όσους και όσες γελάνε με τον καρκίνο που μολύνει όλους εμάς και τα παιδιά μας θεωρώντας το αστεία υπόθεση, τους απαντάμε να αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στους εαυτούς τους, τα ίδια τους τα παιδιά και όλη την κοινωνία γενικότερα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License