Οι Μακεδόνες σύντροφοι στην κατάλ Ματρόζου - Απολογισμός

Πριν λίγες εβδομάδες συντρόφισσες και σύντροφοι είχαν καλεστεί στην κατάληψη Ματρώζου για μια συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη Μακεδονία. Η κουβέντα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, το ίδιο και η πολιτική γνωριμία, γι'αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στη διοργάνωση. Ο παρακάτω απολογισμός είναι από έναν απλό συμμετέχοντα στην κουβέντα και όχι από τη διοργάνωση, ασχέτως αν αυτή έχει ενημερωθεί.

Από τη Βόρεια Πλευρά των Συνόρων

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από τη Μακεδονία έκαναν μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της μακεδονικής κοινωνίας στη μετά 1990 εποχή. Παρόλο που σημείωσαν τη μεταβολή στην παραγωγή ιδεολογίας που προσπαθεί να επιτύχει το κράτος, μέσω της πολεοδομίας, της αρχιτεκτονικής και της ονοματοδοσίας κεντρικών λεωφόρων, από τον σοσιαλιστικό μοντερνισμό του πρόσφατου παρελθόντος σε ένα αρχαιομακεδονικό προϊστορικό επέκεινα, στάθηκαν περισσότερο στο τελευταίο κύκλο αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις σχολές.

Αν και η αφορμή δόθηκε από ένα νομοσχέδιο εντατικοποίησης, μέρος των φοιτητών/ριών απάντησε με καταλήψεις και επιθέσεις σε κρατικά κτίρια και κρατικά σύμβολα. Το αποτέλεσμα, και λόγω της κατάστασης των αγωνιζόμενων στη Μακεδονία ήταν να περάσει το νομοσχέδιο αλλά με καλύτερους όρους για εμάς τους κάτω.

Οι συντρόφισσες εξήγησαν την τεράστια μκο-ποίηση των κοινωνικών αγώνων που έχει λάβει χώρα, όπως και τους πακτωλούς χρημάτων από το εξωτερικό που τη συνοδεύουν. Εξήγησαν επίσης πως από αυτούς τους φοιτητικούς αγώνες η αριστερά άντλησε όχι μόνο πολιτική υπεραξία -νίκη στις επόμενες εκλογές-, αλλά πολύ περισσότερο κυβερνητικά στελέχη.

Τέλος αναφορά έγινε και στον αλληλοσκοτωμό και τις δολοφονίες μεταξύ των δύο γλωσσικών κοινοτήτων της χώρας - την σλαβόφωνη και την αλβανόφωνη.

Από τη Νότια Πλευρά των Συνόρων

Εξηγήθηκε η βία που υφίσταται η σλαβομακεδονική μειονότητα από το ελληνικό κράτος, ενώ προφανώς έκπληξη τους προκάλεσε το παράδειγμα που τους αναφέραμε ότι άνθρωποι σύρονται στα δικαστήρια επειδή έγραψαν ότι στο σύλλογό τους μιλούν "τα ντόπια".

Κάποιος ισχυρίστηκε ότι το αναρχικό κίνημα δεν στήριξε, ούτε παλαιότερα, αλλά ούτε και τα τελευταία δύο χρόνια του εθνικιστικού παροξυσμού, τη σλαβομακεδονική μειονότητα όσο θα έπρεπε, και ότι πολλές φορές ο ανταγωνιστικός λόγος, περιοριζόταν μόνο σε επίπεδο μιας αόριστης διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμα και η γιαγιά του ενός συντρόφου από τη Μακεδονία είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και ήταν προσφυγίνα.

Τέλος, έγινε αναφορά στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό -εκτός του οικονομικού και του ένοπλου- που ασκεί η Ελλάδα στους τριγύρω κοινωνικούς σχηματισμούς -Μακεδονία, Κύπρο. Ο εν λόγω ισχυρισμός έχει αναφερθεί και από συλλογικότητες από την Κύπρο. Συντρόφισσα από τη Μακεδονία επισήμανε ότι ακόμα και η ανάδειξη του σύριζα σε πρώτο κόμμα το 2015, έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο για τη μετέπειτα ανάδειξη του SDSM (σοσιαλδημοκρατικό) ε πρώτο κόμμα στη Μακεδονία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License