[Πάτρα] Συγκεντρώσεις ενάντια στους Μεσογειακούς Αγώνες των Ελληνικών Πετρελαίων


post image

 Πάτρα 2019: Οι Μεσογειακοί Αγώνες των Ελληνικών Πετρελαίων

Μια δεκαετία και πλέον από την έναρξη της λεγόμενης οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έπληξε σε τεράστιο βαθμό τους από τα κάτω αυτής της γωνιάς του πλανήτη, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν θέση σαν στόχο την πολυπόθητη ανάπτυξη. Όταν όμως μιλούν για ανάπτυξη, δεν εννοούν τη δική μας ανάπτυξη και ευημερία, αλλά αυτή των αφεντικών, των ντόπιων εφοπλιστών, των τραπεζών και του διεθνούς κεφαλαίου. Απότοκο αυτής της ανάπτυξης είναι και το φιλικό περιβάλλον επενδύσεων που δημιουργείται, στο οποίο διάφορες πολυεθνικές σε συνεργασία με την εγχώρια αστική τάξη, θα ξεζουμίσουν όλο το φυσικό πλούτο της γης και της θάλασσας.

Αυτή τη στιγμή, σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, από την Ήπειρο ως τον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και την Κυπαρισσία, την Κρήτη, την Αιτωλοακαρνανία, τη Θράκη και αλλού, έχουν δρομολογηθεί έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Οι διάφορες πολυεθνικές υπόσχονται πως τα έργα θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, πως δεν θα βλάψουν το περιβάλλον και πως θα τηρηθούν όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Oι θέσεις εργασίας σε μια μονάδα εξόρυξης πετρελαίου είναι περιορισμένες, καμιά πλατφόρμα γεώτρησης, επίγεια ή πλωτή δεν είναι ασφαλής και οι τεχνικές παρεμβάσεις, τα έργα υποδομής, η ηχορύπανση, οι καθημερινές διαρροές μικροποσοτήτων πετρελαιοειδών και η αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την εξόρυξη και κατά τη μεταφορά πετρελαιοειδών ενδέχεται να έχουν σημαντική επίδραση στην επιβίωση πολλών φυτικών και ζωικών οργανισμών. Ακόμα, μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας που υπάρχουν ήδη θα χαθούν, λόγω των επιπτώσεων των εξορύξεων στο περιβάλλον.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες, παράλληλα με τις έρευνες που διεξάγουν το τελευταίο χρονικό διάστημα για υδρογονάνθρακες έχουν επιδοθεί και σε ένα μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων με δεκάδες χορηγίες να δίνονται σε πολιτιστικά φεστιβάλ, συλλόγους, φορείςκ.ά. και που σαν στόχο έχουν την κοινωνική νομιμοποίηση τους. Τα χρήματα που δίνονται από τα Ελληνικά Πετρέλαια μέσα από χορηγίες και προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, είναι ένα παιχνίδι μάρκετινγκ που σαν στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, και τη διαμόρφωση μιας «καλήςκοινωνικάεικόνας» της εταιρείας, στην προσπάθεια θετικής διείσδυσής της στις περιοχές που έχει αναλάβει να εκτελέσει το έγκλημα των εξορύξεων. Και ενώ σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας οι κάτοικοι αντιδρούν στις εξορύξεις αλλά και στην προσπάθεια της κοινωνικής διείσδυσης των εταιρειών μέσα από χορηγίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια, αφενός ετοιμάζονται να κάνουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Δυτικό Πατραϊκό στις αρχές του 2020 και αφετέρου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για τη «Χρυσή» τους χορηγία στην Πάτρα.

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες που θα γίνουν τον Αύγουστο του 2019 αποτελούν την κεντρική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων στη Δυτική Ελλάδα όσον αφορά τη χρονική διάρκεια αλλά και τα ποσά που διαθέτουν. Το όνομα της εταιρείας έχει συνδεθεί άμεσα με τους αγώνες με τη μορφή του «Χρυσού Χορηγού» από τον Αύγουστοτου 2017, πριν ακόμα αποφασιστεί πως οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα. Το «ξέπλυμα» των ΕΛΠΕ, συμφωνήθηκε κεντρικά από το κράτος -και το αποδέχτηκαν οιδιοργανωτές και ο δήμος της Πάτρας- με μια συμφωνία που προβλέπει την παρουσία του λογοτύπου της εταιρείας σε εκατοντάδες χιλιάδες σημεία που αφορούν τους αγώνες (φυλλάδια, αφίσες, καταχωρήσειςκ.α.). Παράλληλα οι υπεύθυνοι των αγώνων δεν παραλείπουν σε κάθε ευκαιρία να ευχαριστήσουν τον χορηγό τους, λέγοντας πως χωρίς τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν οι αγώνες. Κάτι που είναι εντελώς πλασματικό, αφού οι αγώνες στοίχισαν κοντά στα 6.000.000 ευρώ και τα ΕΛΠΕ έδωσαν για τη «χρυσή» τους χορηγία κοντά στις 200.000. Η «προσφορά στην κοινωνία», που ευαγγελίζεται, τα ευχαριστήρια μηνύματα και τα λογότυπα που «ξεφυτρώνουν» σε διάφορα σημεία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μέσο που αποσκοπεί στο να φιμωθούν οι όποιες φωνές αντίδρασης και αντίστασης των τοπικών κοινωνιών που αναδεικνύουν το καταστρεπτικό έργο της. Εν τέλη, οι αποδέκτες των μαύρων χορηγιών– διαφημιστές της προπαγάνδας των ΕΛΠΕ είναι συνένοχοι στο έγκλημα των εξορύξεων που ετοιμάζεται.

Απέναντι στην επέλαση του κεφαλαίου στη φύση, απέναντι στην αυτοαποκαλούμενη ανάπτυξη και τις καταστροφικές συνέπειές της έρχονται να αντιταχθούν πληθώρατοπικών / κοινωνικών αγώνων. Κάτοικοι και αλληλέγγυοι, όπως στη Χαλκιδική, στη Λευκίμμη, στην Κερατέα (τα προηγούμενα χρόνια) και σε τόσες άλλες περιοχές μες στα χρόνια, αντιτίθενται σε μια σειρά έργων που λεηλατούν τη φύση και τις ζωές τους. Μέσα από διαρκείς αγώνες που θέτουν ευρύτερα ζητήματα, της ίδιας μας της καθημερινότητας και της ζωής μας, που υπερασπίζονται τη γη, τη θάλασσα, τον αέρα, που δομούνται με βάση την αλληλεγγύη, την ισότητα, την οργάνωση και την αντιπαράθεση με όλα τα μικρά και μεγάλα αφεντικά που κερδίζουν από κάθε έργο. Αγώνες που επιλέγουν να μην επαναπαυθούν με τα «τυράκια» (νέες θέσεις εργασίας, αποζημιώσειςκτλ.) που αφειδώς δίνονται από τοπικούς παράγοντες, εταιρείες, μάνατζερ, υπουργούςκλπ. Αντίθετα, επιλέγουν την προοπτική τη ςαντιπαράθεσης στα κυρίαρχα σχέδια. Όντας απέναντι στην καπηλεία του φυσικού περιβάλλοντος προβάλουν έμπρακτα την αντίστασή τους, στέκονται απέναντι στην κρατική καταστολή, με αποτέλεσμα πολλές φορές την ανατροπή των εκάστοτε επενδυτικών σχεδίων. Με αυτούς τους αγώνες τασσόμαστε κι εμείς, θέτοντας τα δικά μας προτάγματα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Γιατί ο αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης και την αντικειμενοποίηση του φυσικού κόσμου στο βωμό του κέρδους είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Η ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΥΔΡΟΝΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΚΑΙ Η ΛΕΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Συγκέντρωση τη Παρασκευή 23/8 στις 19:00 στον Έσπερο (πλατεία Γεωργίου)

Συγκέντρωση τη Κυριακή 25/8 στις 18:00 στο Νότιο Πάρκο

Πρωτοβουλία Αναρχικών Ενάντια Στις Εξορύξεις

(Η δημοσίευση έγινε έκτακτα μέσω της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών Πάτρας εξαιτίας κάποιων πρακτικών ζητημάτων)

Εικόνες:

Αρχεία:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License