Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Αυγούστου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην περιοχή των Εξαρχείων και προχωρούν στην εκκένωση δύο πολιτικών καταλήψεων και δύο ακόμα καταλήψεων στέγης που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Προχωρούν στη σύλληψη τριών καταληψιών και στην απομάκρυνση και προσαγωγή 143 προσφύγων και μεταναστών. Η πλειοψηφία τους, οικογένειες με μωρά, μεταφέρονται σε βιομηχανικό κτήριο στο Μενίδι χωρίς νερό και ρεύμα με στοιχισμένα ράντζα στη σειρά και σταδιακά αφήνονται ελεύθεροι ή μεταφέρονται σε στρατόπεδα μεταναστών στην ενδοχώρα απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, η περιοχή των Εξαρχείων θυμίζει στρατιωτικοποιημένη ζώνη, με πάνοπλους άνδρες των κατασταλτικών υπηρεσιών του Κράτους να παρενοχλούν κατοίκους και περαστικούς, σε κάθε γωνία και στενό της περιοχής.

Η κατασταλτική εκστρατεία είχε προαναγγελθεί προεκλογικά από την κυβέρνηση, με την απαραίτητη επικοινωνιακή υποστήριξη, που πρόσφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν απλόχερα τα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας την περιοχή των Εξαρχείων σαν εγκληματικό άβατο, συνδέοντάς το άμεσα και με την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου. Η συσχέτιση μόνο τυχαία δεν είναι: στη περιοχή συνυπάρχουν δυναμικό νεολαιίστικο στοιχείο (πανεπιστήμια, σχολεία, στέκια, καταλήψεις, κλπ.) και πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες που αμφισβητούν και αντιδρούν οργανωμένα στην κατασταλτική πολιτική και κερδοσκοπική χρήση γης που προορίζει το κεφάλαιο για την γειτονιά και την πόλη.

Στα Εξάρχεια, λειτουργούν πλήθος αυτό-οργανωμένων δομών όπως Υγείας, Στέγης, Συλλογικές Κουζίνες, Αυτό-οργανωμένα Πάρκα και Παιδικές Χαρές, Συνελεύσεις Γειτονιάς, που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχουν καταφέρει να χτίσουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα σε κατοίκους και μετανάστες, ενισχύοντας τους αγώνες ντόπιων και μεταναστών για μια καλύτερη ζωή.

Η επίθεση στα Εξάρχεια στοχεύει στην εκδίωξη κάθε αγωνιστικού στοιχείου από την γειτονιά και σε μια ιδιότυπη κοινωνική εκκαθάριση με σκοπό την άμεση μετατροπή της περιοχής σε ζώνη τουριστικής εκμετάλλευσης και καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Είναι προφανές πως η νέα Κυβέρνηση συνεχίζοντας τις πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προσπαθεί να επιβληθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους, ντόπιους και μετανάστες και τον κόσμο του αγώνα. Θέλει να ισοπεδώσει κάθε αγωνιστική φωνή διεκδίκησης και αμφισβήτησης και να τσακίσει όσους ορθώνουν αντιστάσεις απέναντι στην επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στο σύνολο της μαχόμενης κοινωνίας και των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη νέα ρατσιστική νομοθεσία για τους πρόσφυγες και μετανάστες (δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε μη έχοντες ΑΜΚΑ, κλειστά στρατόπεδα, κλπ.), την θεσμική υπαγωγή των φυλακών από το Υπ. Δικαιοσύνης στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη και την χωροταξική εκτόπισή τους μακριά από τον αστικό ιστό, τις εξαγγελίες για το νέο συνδικαλιστικό νόμο, το φακέλωμα των συνδικαλιστικών σωματείων, την νομιμοποίηση της αστυνόμευσης των εργασιακών χώρων του Δημόσιου Τομέα, προετοιμάζεται για μια ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες και τη νεολαία, τις κοινότητες αγώνα και τις κατακτήσεις τους.

Η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλει την ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου, εκφράζει την αλληλεγγύη της απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο-η, σε κάθε εστία αγώνα απέναντι στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό και ΚΑΛΕΙ όλους τους εργαζόμενους και τους μαζικούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες να συμπαραταχθούν στο ανοιχτό κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην κρατική καταστολή και να συμμετάσχουν στην πορεία, στα Προπύλαια, στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 στις 12:00.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 14/9/2019, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΣΤΙΣ 12.00

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License