ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Έξι χρόνια συμπληρώνονται από την παρακρατική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα Killah-P από το μαχαίρι του φασίστα χρυσαυγήτη Ρουπακιά, στις 18 Σεπτέμβρη του 2013 .Το επόμενο απόγευμα της δολοφονίας, πάνω από 20000 άτομα πλημμυρίζουν τους δρόμους του Κερατσινίου, εκφράζοντας την οργή τους, κάτι που βέβαια αντιμετωπίζεται άμεσα με σφοδρή επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, πίσω από τις οποίες παράλληλα ενεργούν ανενόχλητα ομάδες φασιστών. Εικόνα πολύ γνωστή που απεικονίζει τις σχέσεις κράτους-παρακράτους. Ο φασισμός εξάλλου είναι γέννημα και ουσιαστικός μηχανισμός του συστήματος που το γεννάει, του κράτους και του κεφαλαίου. Ακόμα και η μεταγενέστερη δίωξη των φασιστών δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως μια πράξη “αντιφασισμού”, ούτε καν ως μια πράξη “δικαιοσύνης”. Αλλά μια πράξη ξεπλύματος των φασιστών (απόδειξη αυτού, απόφαση του δικαστηρίου στους 2 χρυσαυγήτες για την επίθεση στο συνεργείο, αλλά και η πτώση στα μαλακά των δολοφόνων φασιστών χρυσαυγητών του Σαχζάτ Λουκμάν).

Η δολοφονία του Παύλου ήταν μια μαχαιριά στην καρδιά του αγώνα, στο πετσί των δομών αντίστασης, των αγωνιστών, της κουρασμένης από την καθημερινή καταπίεση κοινωνίας, που παλεύει για επιβίωση. Και αυτό γιατί όταν το κράτος και το κεφάλαιο δεν μπορούν να καταφέρουν τους στόχους του με “νόμιμους” τρόπους, ξεφουρνίζουν το παρακράτος (που μέχρι τότε σιγοβράζει στο καζάνι της νεοφιλελεύθερης-ακροδεξιάς ατζέντας), που επικουρικά πλάι στην επίσημη καταστολή προσπαθεί να διασπείρει το φόβο και να σβήσει κάθε εστία αντίστασης.

Έξι χρόνια μετά, μπορεί η συγκυρία να έχει αλλάξει, μπορεί το πολιτικό προσκήνιο να διαφοροποιείται από εκείνο του 2013, αλλά οι μηχανισμοί του κράτους παραμένουν σταθεροί. Το γεγονός ότι η χρυσή αυγή δεν έχει θέση στην βουλή (παρόλο που κατέχει θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, ευρωβουλή κτλ.), δεν σηματοδοτεί και το τέλος του φασισμού. Όντας παρακράτος μπορεί να λειτουργεί από όπου και να βρίσκεται Η πρακτική και η εμφάνιση του παρακράτους μπορεί να αλλάζει, παρόλα αυτά πάντα υπάρχει και οφείλουμε να το καταστρέψουμε. Καμία δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε από κανένα δικαστήριο και ποτέ ο φασισμός δεν βρήκε αναχώματα από τους μηχανισμούς του κράτους. Καμία καταδίκη (αν υπάρξει) δεν θα είναι ποτέ αρκετή για να τσακιστεί ο φασισμός και το σύστημα που το γεννάει. Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο και μόνο οι από τα κάτω έχουν την δυνατότητα να συντρίψουν τους φασίστες και τον φασισμό.

Ο φασισμός ανέκαθεν ήταν το μακρύ χέρι του κράτους. Οι επιθέσεις, άλλοτε κοινές, άλλοτε με διαφορά φάσης, σε κοινούς στόχους είναι η απόδειξη της σχέσεις αυτής. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης μεταναστών αλλά και των επιθέσεων στις πολιτικές καταλήψεις, οι επιθέσεις σε μετανάστες, σε αγωνιστές, σε συνδικαλιστές, σε κοινωνικούς χώρους αγώνα, σκιαγραφούν τον κοινό χάρτη των επιθέσεων από κράτος και φασίστες. Η νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να δείξει τα δόντια της εξαρχής, έχει κάνει ξεκάθαρο, ποιοι είναι στο άμεσο στόχαστρό της, ποιοι χαλάνε την εικόνα του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος και ποιοι βάζουν σε κίνδυνο τους σχεδιασμούς της (είτε οικονομική “ανάπτυξη” είτε ανάπτυξη εθνικής συνείδησης κτλ). Δεν άργησε λοιπόν να χτυπήσει δομές προσφύγων, χτυπώντας έτσι όχι μόνο τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας, αλλά παράλληλα τις δομές που τους φιλοξενούσαν και βρίσκονταν εκτός του έλεγχού της . Δεν άργησε να χτυπήσει ευρύτερα τον κόσμο του αγώνα, αναγγέλλοντας έτσι πιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσει το κράτος για το σύνολο της κοινωνίας.

Οφείλουμε παρόλα αυτά να διευρύνουμε το έδαφος όπου φυτρώνουν οι σπόροι της ελευθερίας, να δημιουργήσουμε, και να συμμετέχουμε σε δομές στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, προκειμένου να αντεπιτεθούμε στους σχεδιασμούς της κυριαρχίας. Ο Παύλος, ο Σαχζάτ, ο Αλέξης, ο Μιχάλης ζουν μέσα από τους αγώνες του σήμερα. Ζουν μέσα από την ιστορική μνήμη που καλούμαστε να κρατάμε ζωντανή. Ζούν στην φωτιά κάθε αντίστασης και φωτίζουν τους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας.

Για τους χιλιάδες νεκρούς που μετράει η τάξη μας, για να μην ξανά θρηνήσουμε νεκρό αδερφό. Για την ίδια την ζωή, αγώνας, αντίσταση, αντεπίθεση. Για την δημιουργία ενός άλλου κόσμου, ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ – ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ–

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ο ΑΓΏΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9 ΣΤΙς 18.00 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πάτρα, Σεπτέμβρης '19

Πρωτοβουλία αναρχικών.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License