Ενημέρωση από την δίκη της αντιφασιστικής μοτοπορείας 7/10/2019

Συνέλευση Τετάρτη 9 Οκτώβρη στις 20.30 στο Πολυτεχνείο

Ενημέρωση από την δίκη της αντιφασιστικής μοτοπορείας 7/10/2019

Ξεκίνησε χτες, Δευτέρα 7/10/2019, μετά από πολυάρθιμες αναβολές, η δίκη των 21 κατηγορουμένων της αντιφασιστικής μοτοπορείας της 30ής Σεπτέμβρη 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αμερικής. Η αστυνομική παρουσία ήταν η συνήθης ύστερα από τα γεγονότα του Νοέμβρη του 2018 όταν και οι προκλήσεις των πρώην Δελτάδων – μαρτύρων κατηγορίας απαντήθηκαν αναλόγως από κατηγορούμενους και αλληλέγγυους.

Προ της έναρξης της δίκης και κατά την εκφώνηση των ονομάτων των μαρτύρων, διαπιστώθηκε η για ακόμα μία φόρα απουσία των βασικών μαρτύρων κατηγορίας Νίκου Παπαβασιλείου και Γιώργου Περρή. Η έδρα επιδίωξε να αντιμετωπίσει την πάγια άρνηση των συνηγόρων υπεράσπισης για διεξαγωγή της δικής χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους με έωλα δικονομικά επιχειρήματα και να εκβιάσει την ανάγνωση των καταθέσεων τους. Ύστερα από πιέσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και σύσκεψη της έδρας, η δίκη τελικά ξεκίνησε με μια αφηρημένη δέσμευση της προέδρου να εξετάσει την ανάγνωση η μη των καταθέσεων των απόντων μαρτύρων κατηγορίας σε επόμενο στάδιο της δίκης. Σημειωτέον ότι ο Παπαβασιλείου, καταδικασμένος για τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau στην Πλ. Αμερικής, κατέθεσε μόλις την προηγούμενη βδομάδα στη δίκη της Χρύσης Αυγής, με την κατάθεσή του να τυγχάνει σχετικής δημοσιότητας στον Τύπο, ενώ υποχρεούται σε δήλωση τυχόν αλλαγής διεύθυνσης στην Εισαγγελία Αθηνών, καθώς του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Παρ’όλα αυτά η έδρα δήλωσε αδυναμία εντοπισμού τόσο αυτού όσο και του Περρή ως “αγνώστου διαμονής”.

Η κυρίως διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώτου “αυτόπτη” μάρτυρα κατηγορίας Μιλτιάδη Σκουντριάνου, προϊστάμενου εσόδων στον Δήμο Μεταμόρφωσης και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στις τελευταίες εκλογές με την Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών στο Ηράκλειο Αττικής. Ο Σκουντριάνος, που επισκεπτόταν την περιοχή για πάνω από δέκα χρόνια καθώς έμενε εκεί η μνηστή του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πέρασε τις σχεδόν δύο ώρες της εξέτασής του επαναλαμβάνοντας ότι δεν θυμάται τίποτα και ότι δεν θέλει να πάρει κανέναν στο λαιμό του. Παρ’όλα αυτά προσπάθησε να αφήσει εντυπώσεις αναφέροντας πως κάποιοι από τους δράστες βρίσκονται στην αίθουσα, χωρίς όμως από την άλλη να είναι βέβαιος για τίποτα. Το γεγονός ότι οι προανακριτικές καταθέσεις του στη ΓΑΔΑ, η κατάθεση του στον Ανακριτή και τα τωρινά λεγόμενά του διαφέρουν όλα μεταξύ τους, προσπάθησε να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι “οι αστυνομικοί τα έγραψαν όπως ήθελαν”, ότι “ο ανακριτής τα έβαλε αλλιώς” και φυσικά ότι “δεν θυμάται”. Δεν μπόρεσε, επιπλέον, να δώσει καμία εξήγηση για το πώς βρέθηκε να καταθέτει στη ΓΑΔΑ, ενώ η συγχυσμένη περιγραφή της διαδικασίας των αναγνωρίσεων που έκανε εκεί απέχει μακράν από τη νομότυπη διαδικασία. Αρνήθηκε αρχικά ότι γνώριζε τους Περρή και “Παπαβα...πώς τον λένε”, αργότερα όμως ισχυρίστηκε ότι φυσικά και γνωριζε τον Παπαβασιλείου, αφού έμενε στην γειτονιά. Υποστήριξε πως δεν είχε ακούσει τίποτα για περιπολίες Χρυσαυγιτών στην περιοχή, παρά μόνο για κινήσεις πολιτών/κατοίκων της περιοχής που κινητοποιούνταν “ενάντια στα μπαράκια των μαύρων που είναι γεμάτα ναρκωτικά”. Για την επίθεση στο Κέντρο της Τανζανικής Κοινότητας στην οδό Λεμεσού είχε ακούσει όπως ανέφερε μόνο “από τις τηλεοράσεις, από τον Χίο”.

Η δίκη συνεχίστηκε με την έναρξη της κατάθεσης του δεύτερου μάρτυρα κατηγορίας, κατοίκου της οδού Λεμεσού και εργαζόμενου τον Σεπτέμβρη του 2012 ως σεκιούριτι. Κατέθεσε ότι είδε τα γεγονότα καθώς βρισκόταν στην πιτσαρία Mama΄s στην οδό Φυλής, αλλά πλέον δεν θυμάται κι ότι όλα είναι “όπως είναι γραμμένα στην κατάθεση”. Αρχικά είπε ότι δεν γνωρίζει καθόλου τον Παπαβασιλείου, παρά μόνο τον Περρή εδώ και 20 χρόνια, μόλις όμως αναγνώσθηκε η κατάθεσή του στη ΓΑΔΑ όπου αναφέρει ότι ο Παπαβασιλείου είναι γνωστός του, υποστήριξε ότι “τον γνωρίζω, αλλά δεν είναι φίλος μου”. Το πιο ενδιαφέρον σημείο της κατάθεσής του αποτέλεσε, όμως, ο ισχυρισμός του ότι στη ΓΑΔΑ βρέθηκε για να καταθέσει αφού του το ζήτησε τηλεφωνικά προηγουμένως άγνωστος σε αυτόν αξιωματικός της ΓΑΔΑ τον οποίον ονομάτισε. Στην εύλογη ερώτηση των συνηγόρων πώς ο αξιωματικός ήξερε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας και πώς γνώριζε τον τηλεφωνικό του αριθμό, απάντησε με το αμίμητο “άμα θέλει η αστυνομία, τα μαθαίνει όλα”. Η κατάθεσή του διακόπηκε λόγω ωραρίου, με απειλές εναντίον των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους, για τις 10 π.μ., την Τρίτη 15 Οκτώβρη.

Μέρος των κατηγορουμένων θα βρεθεί για ακόμα μια φορά απέναντι στους βασανιστές της Όμαδας Δέλτα και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας συνηγόρου τους, Θάνου Πλεύρη, την Παρασκευή 11 Οκτώβρη στις 9 π.μ., στα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Να μην είναι μόνοι τους!

Συγκεντρώσεις

- Παρασκευή 11/10 στις 9:00, Ευελπίδων

- Τρίτη 15/10 στις 10:00, Εφετείο (Δέγλερη)

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Συνέλευση κατηγορουμένων της 3ης αντιφασιστικής μοτοπορείας (30.09.12)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License