Ενιαία καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη/δημιουργία κινηματικών δομών


post image

Ενιαία καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη/δημιουργία κινηματικών δομών

Τον τελευταίο καιρό, το κράτος και η αστική δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων τόσο της παρούσας δεξιάς κυβέρνησης, όσο και των αφεντικών και των νοικοκυραίων, έχουν εξαπολύσει μια λυσσασμένη και εκδικητική επίθεση εναντίον των ανθρώπων και των δομών του αναρχικού και αλληλέγγυου κινήματος, διοχετεύοντας ανεξάντλητο μίσος και διχόνοια στις κοινωνίες μας, επιχειρώντας να επιφέρουν με κάθε τρόπο, αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν “κανονικότητα”. Την “κανονικότητα” του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, των ιδιωτικών συμφερόντων και την καταβαράθρωση των δικαιωμάτων όλων μας.

Ως μέλη συνελεύσεων αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και πολιτικών συλλογικοτήτων, θεωρούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη, οι ήδη υπάρχουσες δομές του αγώνα, της ισότητας και της αλληλεγγύης, όχι μόνο να προστατευθούν και να ενισχυθούν με κάθε τρόπο, αλλά και να δημιουργηθούν και νέες, σε περιοχές που ακόμα επικρατεί ο συντηρητισμός και ο τοπικισμός, με σκοπό οι άνθρωποι που αντιδρούν σε αυτές τις περιοχές να μπορέσουν να οργανωθούν σε σταθερότερες βάσεις και να αποτελέσουν τους σπόρους της αγωνιστικής αποκέντρωσης και της αλληλοβοήθειας καθώς και να ανοίξουν διόδους κινηματικής επικοινωνίας από την πρωτεύουσα μέχρι και την πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί λοιπόν, θα διατεθεί για την στήριξη του Αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Buena Vista στην Καλλιθέα και του Αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Λαμίας , ενώ θα δρομολογηθεί και η δημιουργία μιας νέας δομής στην περιοχή της Αργολίδας.

Ένας από τους τρόπους που επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε την ανωτέρω πολιτική μας στάση, είναι μια καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης των δομών αυτών, με τη δημιουργία μερικών t-shirt τα οποία φέρουν ως στάμπα, την εικόνα τριών γυναικών, η κάθε μια εκ των οποίων βρίσκεται σε διαφορετική στιγμή μέσα στο χρόνο αλλά και σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Οι γυναίκες αυτές κατάφεραν να κατοχυρώσουν όλες μια θέση στην ιστορία, μέσα από τον αγώνα τους ενάντια στον φασιστικό και ιμπεριαλιστικό εχθρό, τον επαναπροσδιορισμό και την εξύψωση της θέσης τη γυναίκας στις κοινωνίες που έζησαν και έδρασαν, και τις μάχες που έδωσαν για να υπερασπιστούν τους εαυτούς, την γη και τους ανθρώπους γύρω τους, από τα “τέρατα” που επιχείρησαν να υφαρπάξουν τα παραπάνω, πετυχαίνοντας να αποτελέσουν κομμάτι των ανθρώπων που κατάφεραν, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, να συνδιαμορφώσουν και να ζήσουν σε κοινωνίες ισότητας, αλτρουισμού και ελευθερίας. Η κάθε μια από αυτές κουβαλάει μια σημαία. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να αναλύσουμε περιληπτικά την σημειολογία της κάθε σημαίας:

Η πρώτη γυναίκα από τα αριστερά, κουβαλάει σημαία του YPJ και του YPG .Το YPJ και το YPG είναι οι δύο βασικές ένοπλες δυνάμεις της Rojava και της Κουρδικής Αντίστασης. Το YPJ ιδρύθηκε ως αυστηρά γυναικείος οργανισμός στις 3 Απριλίου 2013 και όλες οι γυναίκες μαχήτριες που ήταν προηγουμένως μέρος των μικτών μονάδων YPG έγιναν αυτομάτως μέλη του YPJ. Αρχικά, υπήρχε μόνο ένα τάγμα YPJ σε καθένα από τα τρία καντόνια της Rojava, αλλά τα τάγματα επεκτάθηκαν γρήγορα σε κάθε γειτονιά, διευρύνοντας την οργάνωση. Η συμβολή των γυναικών στον κουρδικό αγώνα ήταν καθοριστικής σημασίας και μέσα από τη συμμετοχή τους στα κοινά κατάφεραν να μεταρρυθμίσουν το αστικό δίκαιο με αποτέλεσμα να διακηρυχτεί η απόλυτη ισότητα των γυναικών στο πλαίσιο του νόμου ενώ εισήχθη και η απαγόρευση του καταναγκαστικού γάμου ,της πολυγαμίας, και του γάμου ανηλίκων. Σε κάθε πόλη και χωριό, ιδρύεται ένα γυναικείο σπίτι. Πρόκειται για κοινοτικά κέντρα που διευθύνονται από γυναίκες, και παρέχουν υπηρεσίες σε επιζώντες οικιακής βίας, σεξουαλικών επιθέσεων και άλλων μορφών βλάβης. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν συμβουλευτική, οικογενειακή διαμεσολάβηση, νομική υποστήριξη και ασφαλείς κατοικίες για γυναίκες και παιδιά καθώς και τάξεις για προγράμματα οικονομικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής ενδυνάμωσης που πραγματοποιούνται επίσης σε γυναικείες κατοικίες.

Η μεσαία γυναίκα κρατά τη σημαία της CNT-FAI. Η ιστορία μας πάει πίσω στο 1910 στη Βαρκελώνη, οπότε και ιδρύεται η CNT( Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας) η οποία θα συνδεθεί ιστορικά με την Ιβηρική Ομοσπονδία Αναρχικών (Federacion Anarquista Iberica ή FAI). Κατά την Ισπανική Επανάσταση του 1936-1937, η CNT οργάνωσε το αναρχοσυνδικαλιστικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό στην βιομηχανική περιοχή της Καταλονίας (Βαρκελώνη) και στην αγροτική περιοχή της Αραγονίας, οι οποίες ελέγχονταν από την CNT, η οποία την περίοδο εκείνη έφτανε ή ίσως και να ξεπερνούσε τα 2.000.000 μέλη, πολλά εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Το 1939 ο νόμος των πολιτικών υπευθυνοτήτων που επέβαλε η δικτατορία του Φράνκο, έβγαλε εκτός νόμου την οργάνωση και απαλλοτρίωσε τα υπάρχοντα της. Εκείνη την περίοδο η οργάνωση είχε ένα εκατομμύριο μέλη και μία μεγάλη υποδομή. Η CNT δρούσε μυστικά μέσα στην Ισπανία στα χρόνια του Φράνκο, καθώς διεξάγονταν δραστηριότητες από την εξορία, και μερικά μέλη συνέχισαν να μάχονται ενάντια στο καθεστώς μέχρι το 1948 μέσω των αντάρτικων πράξεων των Μακίς. Σύμφωνα με μία εκτίμηση,160-180 χιλιάδες μέλη της CNT εκτελέστηκαν από την Δικτατορία του Φράνκο.

Τέλος, η τρίτη γυναίκα κρατάει τη σημαία του EZLN. Ο EZLN είναι ο Στρατός των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση, ένα ελευθεριακό πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα που ξεκίνησε τη δράση του με την κατάληψη της πρωτεύουσας της πολιτείας Τσιάπας του Μεξικού. Η εξέγερση επεκτάθηκε σταδιακά σε άλλες πολιτείες του νότιου Μεξικού, με βασικά αιτήματα στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, αναδιανομή της γης και διατροφή για τους ιθαγενείς Ινδιάνους. Από την αρχή της εξέγερσης το 1994 μέχρι και σήμερα, οι Ζαπατίστας δέχονται πόλεμο και δολοφονικές επιθέσεις από το μεξικανικό κράτος το όποιο θέλει να τους αφανίσει για να κλέψει τα εδάφη στα οποία κατοικούν και να τα πουλήσει και διάφορες πολυεθνικές. Πρόσφατα οι γυναίκες των Ζαπατίστας, με ένα καταγγελτικό γράμμα, καλούν όλες τις γυναίκες αυτού του κόσμου να αντισταθούν στο καπιταλιστικό κτήνος, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή έτσι ώστε καμία άλλη γυναίκα να μην δολοφονηθεί στις “προοδευτικές” χώρες, σε αντίθεση με τα ζαπατίστικα εδάφη όπου δεν έχει δολοφονηθεί ούτε μια γυναίκα εδώ και πολλά χρόνια και να προπαγανδίσουν την σφαγή που τελείται σε βάρος τους στα εδάφη του Μεξικού που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό τους και να τις κάνει ξανά σκλάβες των ξένων αφεντικών.

Τα μπλουζάκια θα κυκλοφορήσουν σε μαύρο και μπορντό χρώμα. Η τιμή συνεισφοράς είναι στα 8€ και τα μεγέθη είναι S, M, L, XL.

Αναρχικοί/ες Λαμίας gorgopotamos@espiv.net

Ελευθεριακή Συλλογικότητα Καλλιθέας eokal@espiv.net

Αυτοοργάνωση Αναρχικών-Κομμουνιστών Αργολίδας autoorg_argolidas@riseup.net

Μέλη της Αναρχικής Ομοσπονδίας

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License