[Λάρισα] Τίτλοι Τέλους

κείμενο της συνέλευσης του κοινωνικού χώρου paratod@s...

post image

Τίτλοι τέλους

 

Ο κοινωνικός χώρος paratod@s συμπληρώνει φέτος την πρώτη δεκαετία ύπαρξής του. Μια δεκαετία εκατοντάδων δράσεων εντός και εκτός στεκιού, μια δεκαετία πολιτικής παρέμβασης στην γειτονιά, στην πόλη της Λάρισας, στο κίνημα, στην κοινωνία…

Μια δεκαετία ζύμωσης, γέννησης, συνύπαρξης και αλληλοτροφοδότησης ομαδοποιήσεων, συλλογικοτήτων, συνελεύσεων, πρωτοβουλιών, πολιτικών ομάδων, μετώπων και κάθε άλλης μορφής οριζόντιας οργάνωσης συλλογικών αντιστάσεων. Με στόχο να μεγαλώσει η δεξαμενή του ανταγωνιστικού κινήματος. Με στόχο να πλησιάσουν και να ενταχθούν ατομικότητες και να αρχίσουν να σκέφτονται και να δρούνε συλλογικά. Με διάθεση συνδιαμόρφωσης και ξεκάθαρη στόχευση τον κοινωνικό μετασχηματισμό που μπορείς να το πεις και επανάσταση…

Το Paratod@s σπάνια έβγαλε λόγο δημόσιο και πολιτικό, συνήθιζε να μιλάει μέσω της ύπαρξής του, μέσω των επιλογών της ανοιχτής συνέλευσης που διαχειριζόταν το εγχείρημα (μια πολιτική διαδικασία που αρκετές φορές ήταν και κάτι παραπάνω από διαχειριστική συνέλευση), μέσω των επιλογών για το πρόγραμμα μήνα, μέσω των πολιτικών εκδηλώσεων που φιλοξένησε, μέσω των επιλογών για το τι στέγασε και τι φιλοξένησε, τι υπέγραψε και τι στήριξε πολιτικά, οικονομικά και ηθικά! Κυρίως έδωσε χώρο και χρόνο στις ίδιες τις ομαδοποιήσεις που στεγάστηκαν κατά καιρούς για λίγο ή για περισσότερο ή μόνιμα να μιλήσουν οι ίδιες, να οργανωθούν, να δυναμώσουν, να βρουν βηματισμό τα μέλη τους, να έχουν χώρο συνάντησης και συνελεύσεων, να γίνουν ελκυστικές και να διαδραματίσουν ρόλο στο δημόσιο, στην σφαίρα του πολιτικού και του κοινωνικού. Στόχος αυτού του κειμένου δεν είναι να χωρέσει ό,τι στεγάστηκε εντός paratod@s.

Μέσα σε αυτήν την δεκαετία έγιναν και λάθη, αστοχίες, αδιέξοδες διαφωνίες, κοστοβόρες συγκρούσεις, αγώνες με ήττες ή αγώνες που δεν ξεκίνησαν ποτέ, αναβολές, ακυρώσεις, ματαιώσεις, χρονοτριβές, παραβλέψεις και όλα αυτά δεν βαραίνουν τα ντουβάρια αλλά τα υποκείμενα που έκαναν μέρος της καθημερινότητας τους και της συνείδησής τους αυτό το στέκι. Αρκετοί και αρκετές από μας κουράστηκαν ή επέλεξαν στην πορεία άλλους τρόπους και άλλους δρόμους είτε παράλληλους είτε καμπυλωτούς που τέμνονται ευτυχώς κάθε τόσο, είτε αναπόφευκτα αντίθετους. Άλλωστε η αλλοτρίωση, η κούραση, η έλλειψη οράματος, η απογοήτευση, η μη στράτευση, η ιδιώτευση, οι προτεραιότητες που άλλαξαν και οι ανάγκες που αφού δεν λύνονται συλλογικά κάπως πρέπει να καλυφθούν είναι φαινόμενα που παραυπάρχουν στην κοινωνία στις μέρες μας οπότε λογικό είναι να μην μένουν και εκτός στεκιού.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο οικονομικός βραχνάς έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον του paratod@s ενώ άλλες τόσες ο ίδιος βραχνάς περιόριζε τις δυνατότητες μας και μείωνε την παρέμβασή μας και την πολιτική μας δουλειά γιατί μας στερούσε υλικά, διαθεσιμότητες και χρόνο.

Με όλα τα παραπάνω στο κεφάλι μας (και με όχι μόνο αυτά) και στο συλλογικό μας συνειδητό και υποσυνείδητο μπήκαμε το τελευταίο διάστημα (λίγων μηνών) σε μια εσωτερική διαδικασία προβληματισμού και διαλόγου με ειλικρίνεια, αυτοκριτική, ρεαλισμό και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σήμερα λοιπόν, ανακοινώνουμε, στο τέλος αυτής της ψυχοφθόρας, ριψοκίνδυνης, δύσκολης και όμορφης διαδικασίας (και στην αρχή μιας άλλης…) ότι:

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ PARATOD@S ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΕΘΝΗ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΣΟ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ, ΜΑΖΙΚΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ, ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ…!

Μέχρι τότε καλούμε ανθρώπους και συλλογικότητες να στηρίξουν με τις δυνάμεις τους, τις ιδέες τους, την συμμετοχή τους και την φυσική τους παρουσία τον κοινωνικό χώρο της πόλης, να τον κάνουν δικό τους, να τον μετατρέψουν σε εφαλτήριο, να περάσουν το κατώφλι της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, κρίνοντας ότι και εμείς και η κοινωνία τον έχουμε ανάγκη, θεωρώντας ότι οι δυνάμεις μας θα αθροιστούν γεωμετρικά, θεωρώντας ότι η φλόγα του paratod@s ζεσταίνει τους από τα κάτω και ακονίζει τα αστέρια και η φωνή του paratod@s είναι η φωνή όλων, ακόμα και αυτών που προς το παρόν δεν έχουν φωνή…

 

Λάρισα, Νοέμβρης 2019

Η συνέλευση του κοινωνικού χώρου paratod@s (Φαρμακίδου 4)

Paratod@s Parasiempre

Paratod@s για όλους και για όλες…

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License