Παρέμβαση σε εκδήλωση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ

Ως συντονισμός αναρχικών/αντιεξουσιαστικών/αυτόνομων στεκιών και σχημάτων εντός των σχολών, αποφασίσαμε η πρώτη μας δράση να είναι μια παρέμβαση στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κτίριο της πρυτανείας από το "European Wergeland Centre" σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, η οποία αφορούσε την ένταξη των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε και διαβάστηκε στην εκδήλωση και φωτογραφικό υλικό από την παρέμβαση.

post image

Ως συντονισμός αναρχικών/αντιεξουσιαστικών/αυτόνομων στεκιών και σχημάτων εντός των σχολών, αποφασίσαμε η πρώτη μας δράση να είναι μια παρέμβαση στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κτίριο της πρυτανείας από το "European Wergeland Centre" σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, η οποία αφορούσε την ένταξη των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε και διαβάστηκε στην εκδήλωση και φωτογραφικό υλικό από την παρέμβαση.

ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Η διαχείριση των μεταναστών από το ελληνικό κράτος ήταν ανέκαθεν μία διαδικασία εξόντωσης και υποτίμησης των ζωών τους. Η μοίρα όσων γλιτώσουν από τις αντίξοες συνθήκες μετακίνησης, τον πνιγμό από τα λιμενικά και τις συνοριοφυλακές (ελληνικές και διεθνείς), είναι να έρθουν αντιμέτωποι με τον εγκλεισμό τους σε κέντρα κράτησης, τις φασιστικές επιθέσεις και την εκμετάλλευση από κράτος και κεφάλαιο .Τα ντόπια αφεντικά θα τους χρησιμοποιήσουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό που θα στελεχώσει τις πιο υποτιμημένες θέσεις εργασίας είτε στη νόμιμη (βλ. Μανωλάδα) είτε στη παράνομη οικονομία (βλ. μικροπωλητές) με τον συνεχή εκβιασμό της κρατικής καταστολής και του κοινωνικού ρατσισμού.

Το κράτος επιβάλλει τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα σε νόμιμους και “λαθραίους” , ορίζοντας ποιος θα λάβει και ποιος όχι τα υποτιθέμενα δικαιώματα που παρέχει το άσυλο. Ο ανθρωπισμός τους αυτός αφορά μόνο στους πρόσφυγες από ορισμένες εμπόλεμες περιοχές, ενώ όσοι προσδιοριστούν ως οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες προορίζονται για περιθωριοποίηση και απέλαση. Κράτος και αφεντικά ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς σε εργατικό δυναμικό επιλέγουν πόσους και ποίους μετανάστες θα νομιμοποιήσουν και θα εντάξουν στην παραγωγική διαδικασία. Τους υπόλοιπους τους σπρώχνουν στην μαύρη εργασία, τους κλείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους απειλούν με επαναπροωθήσεις.

Η ανθρωπιστική πολιτική του σύριζα περιείχε τη δημιουργία των κέντρων κράτησης, όπου μετανάστες στοιβάζονταν και εξακολουθούν να στοιβάζονται και να διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες, και την ανάθεση της διαχείρισης τους σε ΜΚΟ και εργολαβίες, για τις οποίες εξασφάλιζε υπέρογκα χρηματικά ποσά από Ευρώπη. Παράλληλα τα ΜΜΕ δεν παρέλειπαν να χαρακτηρίσουν την παραπάνω θανατοπολιτική ως (ακόμα και υπερβολικά) φιλεύσπλαχνη, αποκρύπτοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στα κέντρα κράτησης, τα περιστατικά κατασταλτικών επιθέσεων, ενώ ακόμη φρόντιζαν να προβάλλουν συνεχώς την εικόνα των έγκλειστων μεταναστών ως απολίτιστους κι επικίνδυνους.

Η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμάει τις ζωές τους. Από την πρώτη στιγμή, η ΝΔ προχώρησε σε μια σειρά επιθετικών και κατασταλτικών κινήσεων, εκκενώνοντας συνολικά 6 καταλήψεις στέγης μεταναστών, απομακρύνοντας βίαια εκατοντάδες μετανάστες από τις γειτονιές τους και μεταφέροντας τους σε κέντρα κράτησης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για το μεταναστευτικό, αυστηροποιείται η διαδικασία χορήγησης ασύλου (πλέον θα είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και θα νομιμοποιούνται), προβλέπεται η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης και η αύξηση των απελάσεων.

Τα παιδιά των μεταναστών δεν μένουν ανεπηρέαστα από το καθεστώς εξαίρεσης και την κρατική καταστολή, υπάγονται στο καθεστώς παραμονής των γονέων τους, δηλαδή επηρεάζονται άμεσα από τις αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων παραμονής στη χώρα. Αυτό άλλωστε επηρεάζει και την έγκριση ένταξής τους στα σχολεία, αφού η απόφαση εισαγωγής εξαρτάται από την αυθαιρεσία του εκάστοτε διευθυντή. Το ελληνικό σχολείο έχει έναν εθνοκεντρικό χαρακτήρα είναι φορέας αναπαραγωγής της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, που σκοπό έχει την ενσωμάτωση και εκπαίδευση των παιδιών στις κυρίαρχες σχέσεις εξουσίας. Είναι δηλαδή ένας βασικός θεσμός συγκρότησης της εκάστοτε εθνικής ταυτότητας μέσω του περιεχομένου και των διαφόρων εθίμων και εθνικών εορτών.

Εμείς, αναγνωρίζοντας την υποκρισία μιας ανθρωπιστικής διαχείρισης που μιλάει για ένταξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία, την ίδια στιγμή που το κράτος εκκενώνει καταλήψεις, τους διώχνει από τις γειτονιές και τα σχολεία τους και τους στοιβάζει σε κέντρα κράτησης, στερώντας τους κάθε δικαίωμα στη ζωή, εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας χωρίς να περιμένουμε έγκριση από κανένα θεσμό. Είναι ντρόπη να κάνεις τα στραβά μάτια στην καταστολή και τη φίμωση των μεταναστών και παράλληλα να μιλάς για ένταξη τους στα σχολεία και στην κοινωνία.

Συντονισμός Αναρχικών, Αντιεξουσιαστικών, Αυτόνομων Στεκιών και Σχημάτων Εντός των Σχολών

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License