[Βόλος]Ανάρτηση πανό και κείμενο αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Οι καταλήψεις δεν είναι αντικαπιταλιστικές οάσεις σε ένα κόσμο εμπορεύματος, ούτε αντικρατικές νησίδες σε ένα κόσμο βίας. Είναι σταυροδρόμια που μπορούν να βρεθούν τα κινήματα του χτες με αυτά που γεννιούνται.

post image

ΟΣΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ(τους)

Στις 2 Νοέμβρη εκκενώθηκε η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν από τους μπάτσους, με την υπογραφή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ στις 5 του ίδιου μήνα εκκενώθηκε στη Λάρισα η κατάληψη Palmares. Αυτές οι εκκενώσεις, έρχονται να προστεθούν σε ένα γενικότερο κύμα εκκενώσεων και τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η καταστολή.

Οι καταλήψεις ως χώροι αυτοοργάνωσης και αντίστασης ήταν και είναι στο στόχαστρο του κράτους ως μια ευρύτερη πολιτική καταστολής και φίμωσης. Οι χώροι αυτοί αποτελούν ορμητήρια άμεσης δράσης ενάντια στη γραφειοκρατεία του κατεστημένου. Είναι εργαστήρια ζύμωσης ριζοσπαστικών ιδεών, διαμόρφωσης αυτοκαθοριζόμενων και αυτόνομων προσωπικοτήτων. Είναι μήτρα στην οποία δημιουργούνται και παίρνουν μορφή πολιτικές συνειδήσεις. Σχολεία αυτοοργάνωσης και ελευθεριακής κουλτούρας μέσα στα οποία κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με τις αντιφάσεις μας και την κοινωνική αλλοτρίωση που καταφέρνουμε να ξεπερνάμε συλλογικά.

Σε μια κατάληψη, σε αντίθεση με τον κόσμο των αφεντικών, δεν έχει σημασία πόσα χρήματα έχεις στην τσέπη, αλλά ο τρόπος που τα έβγαλες. Δεν έχει σημασία η ηλικία σου για να απαιτείς σεβασμό αλλά ο σεβασμός που αποδίδεις στους άλλους. Δεν έχει σημασία το παρελθόν σου αλλά το παρόν σου. Δεν έχει σημασία πόσα ξέρεις, αλλά πόση και ποια γνώση μπορείς να μοιραστείς. Σε μια κατάληψη, δεν είσαι για πάρτη σου αλλά «μαζί». Αν χαρακτήριζε μόνο ένα πράγμα τις καταλήψεις, αυτό θα ήταν το «όλες/οι μαζί». Συλλογικότητα λέγεται και δεν μοιάζει με τα κοπάδια των κομματικών νεολαίων, ούτε με τους αυτοαναφορικούς χαζοχαρούμενους όρκους αιώνιας φιλίας. Δεν είναι παρέα ούτε και μοναξιά.

Οι καταλήψεις ξαναβάζουν στο τραπέζι την πολιτική όπως ήταν πάντα στις νικηφόρες στιγμές της. Δεν είναι οι ιδέες. Δεν είναι ο τρόπος ζωής. Δεν είναι η γνώση. Είναι όλα μαζί και ταυτόχρονα, ιδέες, γνώση, συμπεριφορά κι αγώνας που ανοίγουν τον δρόμο στην ελευθερία.

Σε ένα κόσμο μεσολαβημένο από τα Μ.Μ.Ε (κρατικά, «κινηματικά» κ.α.) όπου η κοινωνία καταναλώνει την εικόνα (της) σα φωνούλες σε παράθυρα (καφενεία και εμπιστευτικά μυστικά), οι καταλήψεις απέχουν συνειδητά! Ξαναβάζουν την πολιτική, δηλαδή το λόγο και την πράξη για τη ζωή μας, εκεί που ανήκει. Στο δρόμο και άμεσα. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με χιλιάδες αφίσες, με διαδηλώσεις, με συναυλίες, με συγκρούσεις, κ.α. Δεν έχουμε να διηγηθούμε τίποτα στα κοράκια των Μ.Μ.Ε, το ζούμε κάθε μέρα στον δρόμο…

Οι καταλήψεις δεν είναι αντικαπιταλιστικές οάσεις σε ένα κόσμο εμπορεύματος, ούτε αντικρατικές νησίδες σε ένα κόσμο βίας. Είναι σταυροδρόμια που μπορούν να βρεθούν τα κινήματα του χτες με αυτά που γεννιούνται.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΕΙΦΘΕΝΤΩΝ

Κατάληψη Ματσάγγου

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License