Τρομοκράτες και ληστές είναι τα κράτη και οι καπιταλιστές: Σχετικά με τις διώξεις στην υπόθεση Leroy Merlin.


Στις 12/7 πραγματοποιείται από δύο συντρόφους απαλλοτρίωση αντικειμένων αξίας 180 ευρώ σε κατάστημα της πολυεθνικής αλυσίδας Leroy Merlin στην Αθήνα. Όταν αυτοί γίνονται αντιληπτοί από τους σεκιουριτάδες του καταστήματος με την επωνυμία OVIT IKE, οδηγούνται στο δωμάτιο ασφαλείας, όπου, για να λήξει το περιστατικό, τους ζητήθηκε να καταβάλλουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Και ενώ αρχικά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση από τις τόσες που συμβαίνουν καθημερινά σε μεγάλα πολυκαταστήματα, όταν η εργοδοσία μαθαίνει την πολιτική ταυτότητα τους, αλλάζει αμέσως στάση. Πρόκειται για τον Θ. Α. και τον Χριστόφορο Κορτέση, ο οποίος στο παρελθόν είχε φυλακιστεί ως μέλος της Ε.Ο. Επαναστατικός Αγώνας.

Οι σύντροφοι κρατούνται όμηροι επί 3 ώρες, όπου ο ιδιοκτήτης της εταιρίας σεκιούριτι, Κωνσταντίνος Δρίβας, τους εκβιάζει και τους απειλεί και με χρήση σωματικής βίας, με σκοπό να κατονομάσουν ως υποτιθέμενο συνεργό τους τον εργαζόμενο στο κατάστημα, Γιάννη Α. . Χωρίς απολύτως τίποτα να τον συνδέει με την απαλλοτρίωση, προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε να απολυθεί λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και της συμμετοχής του σε εργατικούς αγώνες. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε αρχίσει να αποτελεί αγκάθι για τα αφεντικά, τα οποία στήνοντας ολόκληρη πλεκτάνη ενοχοποίησης του για υποτιθέμενη συνέργεια στο περιστατικό προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτόν εκβιάζοντας την παραίτησή του. Όμως, οι όποιες προσπάθειές τους αποτυγχάνουν, αφού οι σύντροφοι αρνούνται να συναινέσουν στην προσπάθεια ενοχοποίησής του. Μόλις το ζήτημα φάνηκε να διευθετείται, τόσο με την πληρωμή του ποσού, όσο και με την υπογραφή των υπεύθυνων δηλώσεων, οι 2 σύντροφοι απαιτούν ν’ αφεθούν, παρουσία αλληλέγγυων συντρόφων.

Και ενώ μέχρι εκείνη την ώρα ο βασικός στόχος των μεθοδεύσεων αφορούσε τον Γιάννη Α., την επόμενη μέρα, ήταν η πολιτική ταυτότητα του Χ. Κορτέση που μπήκε στο στόχαστρο. Ο σύντροφος Χ. Κορτέσης συλλαμβάνεται από ομάδα ασφαλιτών, οι οποίοι του φορούν κουκούλα και τον ξυλοκοπούν άγρια. Το ίδιο βράδυ ακολουθεί έρευνα στο σπίτι του, κατά την οποία 2 κομμένα κουρτινόξυλα, ελλείψει πραγματικών ενοχοποιητικών στοιχείων, αρκούν για να αναβαθμίσουν το κατηγορητήριο.

Έτσι, την επόμενη μέρα, μια απλή υπόθεση απόπειρας κλοπής μετατρέπεται από την εισαγγελέα Αγγελούδη σε «ληστρική κλοπή από κοινού», οδηγώντας στην άμεση προφυλάκισή του Χ. Κορτέση. Στον εργαζόμενο Γιάννη Α. αποδίδεται η κατηγορία της «άμεσης συνέργειας σε ληστρική κλοπή», ενώ διώξεις ασκούνται και στους άλλους τέσσερις συντρόφους που είχαν έρθει στο κατάστημα, για να παραδώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των Χ. Κορτέση και Θ.Α. .

Άλλο ένα αξιοσημείωτο περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στη δίωξη του Χ. Κορτέση είναι η απόφαση του ανακριτή Γεώργιου Παντελίδη να διατάξει την προφυλάκιση του, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την “οικονομική του αδυναμία” ως στοιχείο που τον καθιστά επιρρεπή στην τέλεση νέων αδικημάτων. Ένα σκεπτικό που κάνει σαφές τόσο το πλαίσιο της πολιτικής δίωξης και του εκδικητικού μένους του κράτους απέναντι στον συγκεκριμένο σύντροφο, όσο και τη χυδαία ποινικοποίηση της φτώχειας. Ταυτόχρονα, οι διώξεις των αλληλέγγυων συντρόφων αποτελούν μια προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και των πολιτικών και φιλικών/συντροφικών σχέσεων μεταξύ των εκμεταλλευόμενων.

Οι διώξεις αυτές αποτελούν ένα καλωσόρισμα της δεξιάς καταστολής, λίγες ημέρες αφότου αυτή έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ήταν, άλλωστε, ξεκάθαρο στην πολιτική της ατζέντα, από την αρχή κιόλας, ότι ένας από τους στόχους της ήταν να τελειώσει με όσους αντιστέκονται μία και καλή, βάζοντας πρώτους στο στόχαστρο αγωνιστές και αναρχικούς. Οι διωκτικοί μηχανισμοί καθιστούν σαφές το αντίτιμο που επιφυλάσσουν σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας που στέκεται εμπόδιο στους κρατικούς μηχανισμούς, την καταστολή και τη φυλάκιση.

Για να μιλήσουμε και για το ποιόν της συγκεκριμένης πολυεθνικής, στα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας της, εκτός από την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης του συντρόφου Γιάννη Α. έρχονται να προστεθούν πλήθος άλλων. Ένα χρόνο πριν αυτό το περιστατικό, εργαζόμενη απολύθηκε, επειδή διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ η ίδια πολυεθνική προσπάθησε να επιβάλλει το 9ωρο, αφήνοντας απλήρωτες υπερωρίες και ούσα υπεύθυνη για δεκάδες εργατικά ατυχήματα στα πλαίσια της “υγιούς επιχειρηματικότητας”.

Οι διώξεις αυτές κάνουν ολοφάνερο το ταξικό πρόσημο της αστικής δικαιοσύνης ως προασπιστή των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Το αποκορύφωμα όλης αυτής της ιστορίας ήρθε ένα μήνα μετά το περιστατικό με την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία που σημειώθηκε πέρυσι στο Πόρτο Χέλι με πρωταγωνιστή τον γιο του ιδιοκτήτη των Leroy Μerlin. Ο Mulliez σκοτώνει δύο ανθρώπους και τραυματίζει σοβαρά άλλον έναν με το ταχύπλοο του. Φυσικά η ελληνική αστική δικαιοσύνη τον αφήνει ελεύθερο με εγγύηση 50.000 ευρώ, γιατί τόσο κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή από τους δικαστές και το αστικό καθεστώς. Βέβαια, την επόμενη μέρα ο Χ. Κορτέσης βρίσκεται στη φυλακή για μερικές πρίζες, επειδή ουσιαστικά είναι φτωχός και αναρχικός

Εμείς ως αναρχικοί και αναρχικές αναγνωρίζουμε ως κλοπή την ίδια την ύπαρξη του κράτους και του καπιταλισμού, καθώς μέσω της επιβολής του καθεστώτος της φτώχειας και της εξαθλίωσης στα καταπιεσμένα στρώματα, διαπράττεται ένα συνεχές έγκλημα εναντίον του συνόλου των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Με εκδικητικούς όρους ο κρατικός μηχανισμός με το φόβητρο της φυλάκισης και της καταστολής βάζει στο στόχαστρο τα άτομα που στερούνται της οικονομικής δυνατότητας, αλλά και όσους αγωνίζονται και θέλουν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στο καταπιεστικό αυτό σύστημα. Κλοπή για εμάς είναι η ύπαρξη της ατομικής ιδιοκτησίας και θα στεκόμαστε πάντα αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες σε όσους αμφισβητούν με την πολιτική τους στάση τους νόμους που έχουν επιβληθεί για την εκμετάλλευση των ζωών μας, προβαίνοντας σε μια ελάχιστη επιστροφή της κλεμμένης υπεραξίας από κράτος και αφεντικά. Ως κοινωνία οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε το λάθος και το σωστό, το δίκαιο και το άδικο, όχι σε συστοιχία με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά σύμφωνα με το δίκαιο της τάξης μας. Αυτό φυσικά προϋποθέτει έναν συνολικό επαναστατικό μετασχηματισμό των υπαρχουσών κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων. Εμείς προτάσσουμε ως όπλο μας την έμπρακτη αλληλεγγύη, το σπάσιμο της ανάθεσης, τους ταξικούς αγώνες και την οριζόντια οργάνωση, όπου όλοι και όλες θα έχουμε τον ίδιο λόγο στη διευθέτηση των ζωών μας. Προτάσσουμε μια συλλογική και ανυποχώρητη αντίσταση ενάντια στην καπιταλιστική επέλαση. Να αγωνιστούμε για μια κοινωνία όπου όλα θα είναι για όλους.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ, ΟΛΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ LEROY MERLIN

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΡΤΕΣΗ

Αναρχική Ομοσπονδία

anarchist-federation.gr

anarchist-federation@riseup.net

twitter: twitter.com/anarchistfedGr

fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015

Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License