post image

Νέος κατειλημμένος χώρος στη ΦΛΣ, "Kατάλη-Ψ"

 

Αρχικά, γιατί Κατάλη-Ψ;

Επιλέξαμε αυτό το όνομα για τον κατειλημμένο χώρο, γιατί αναγνωρίζουμεπως πολλές ψυχολογικές μας δυσκολίες, τα άγχη και τα βάρη πηγάζουν από το εκμεταλλευτικό, βίαιο και σαθρό καπιταλιστικό σύστημα. Ο άνθρωπος της εποχής μας ζει μέσα σε κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν κάθε είδους προβλήματα: οικονομικά, συναισθηματικά, σωματικά και ψυχολογικά που τον κατακλύζουν και προσπαθεί να διαχειριστεί ατομικά. Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της τάξης μας, τις εργαζόμενες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλα αυτά τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί λόγω εργασιακής επισφάλειας, ανεργίας, φτώχειας. Και υπάρχουν κι άλλοι/ες ακόμα πιο αποκλεισμένες από το κοινωνικό γίγνεσθαι, άνθρωποι που έχουν περιθωριοποιηθεί από το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Μετανάστριες πουστοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τοξικοεξαρτημένα άτομα, ανάπηρα άτομα στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού...

Η ρίζα των προβλημάτων μας, λοιπόν, δεν είναι αποκλειστικά ταξική, αλλά αφορά το σύνολο των εξουσιαστικών σχέσεων σε αυτή την κοινωνία. Προφανώς γι αυτό τασσόμαστε ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις με βάση: το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τη φυλή, την ηλικία, την αρτιμέλεια. Μαχόμαστε ενάντια σε όλες αυτές τις καταπιέσεις, ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, την ομοφοβία, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, ενάντια σε κάθε εξουσιαστικό σύμπλεγμα κρατικό ή μη.

Ποια είμαστε;

Είμαστε εμείς που δεν τη βγάζουμε οικονομικά, που σπουδάζουμε και δουλεύουμε παράλληλα, που δε μπορούμε να πηγαίνουμε με όποιο θέλουμε χωρίς να κριθούμε, που φοβόμαστε να γυρνάμε μόνες σπίτι, που ντρεπόμαστε να μη μιλάμε την ελληνική γλώσσα, που αδυνατούμε να κυκλοφορούμε αν δεν είμαστε αρτιμελή, που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ανταποκριθούμε στα συγκεκριμένα στάνταρς παραγωγικότητας που καθορίζουν την αξία μας εντός της καπιταλιστικής κοινωνίας. Είμαστε τα ψεγάδια που εκ-δηλώνουν την “ασθένεια” της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων.

Οριζόμαστε ως μία ομάδα φοιτητ(ρι)ών, που δεν θέλει να αντιλαμβάνεται τον πανεπιστημιακό χώρο ως κάτι το αποξενωμένο και αποστειρωμένο. Θέλουμε να οικειοποιηθούμε τον χώρο της σχολής μας και μέσα σε αυτόν να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο στις διάφορες αγωνιστικές κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις. Για να υλοποιηθεί αυτή η ανάγκη, προχωρήσαμε στην "Κατάλη-Ψ".

Ο στόχος του εγχειρήματος

Ευελπιστούμε, ότι η Κατάλη-Ψ θα καταστεί εγχείρημα με ενεργή παρουσία ατόμων, που θα μας βοηθήσουν να τονώσουμε τα αγωνιστικά αντανακλαστικά εντός του πανεπιστημίου, θα γεμίσει με καλλιτεχνικές/πολιτικές δράσεις, συζητήσεις, συνελεύσεις, καφενεία, αυτομορφωτικές εκδηλώσεις κ.α.. Στόχος: να διαχύσουμε την ελευθεριακή κουλτούρα, να σπάσουμε την κανονικότητα του ελληνικού πανεπιστημίου έμπρακτα, έχοντας αντιεξουσιαστικά, αντικαπιταλιστικά, αντιφασιστικά, αντισεξιστικά, αντεθνικά και αντιπατριωτικά προτάγματα και λειτουργώντας στα πλαίσια οριζόντιας οργάνωσης. Αυτούς που ονομάζουν χώρους "ανομίας" είναι χώροι αντίστασης και δημιουργίας. Παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν και όλα όσα διαδραματίστηκαν και βιώσαμε στην ΑΣΟΕΕ τις περασμένες μέρες (εκκένωση φοιτητικού στεκιού και εγκλεισμός φοιτητ* στον προαύλιοχώρο του πανεπιστημίου). Το τελευταίο διάστημα, ειδικά, έχουμε γίνει μάρτυρες της γενικότερης κατασταλτικής εκστρατείας του κράτους και της μπατσοκρατίας, που εκκενώνει καταλήψεις στέγης και αγώνα, στοχοποιεί και προσπαθεί να προωθήσει τον εξευγενισμό των Εξαρχείων, πετάει τους μετανάστες/στριες στα ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιτίθεται στο κίνημα, την εργατική τάξη και τα περιθωριοποιημένα άτομα, ξυλοφορτώνει και συλλαμβάνει κόσμο από το πουθενά. Όλα αυτά είναι κομμάτι επίθεσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από την κάλυψη των βασικών μας αναγκών (σίτιση-στέγαση-μετακίνηση) μέχρι την επέκταση του κρατικού ελέγχου στην καθημερινότητά μας. Εμείς, όμως, ήρθαμε να απαντήσουμε με πράξεις.

Όσες καταλήψεις θα κλείνετε, θα ανοίγουν άλλες τόσες! Και όσο προσπαθείτε να μας κάνετε να το βουλώσουμε, τόσο πιο ηχηρά θα απαντάμε!

Για την ιστορία...

Κάπου εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι ο χώρος στον οποίο θα στεγάζεται η Κατάλη-Ψ ήταν πριν το στέκι της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ, γεγονός που πολύ πιθανό και οι ίδιοι/ες οι ΠΑΣΠίτες/τισσες να συνειδητοποιήσουν μόνο μετά την κυκλοφόρηση του κειμένου, καθώς είναι φαντάσματα στην σχολή και το στέκι τους ουσιαστικά χώρος αχρησιμοποίητος. Αφενός, λοιπόν, αφού ήταν ένας χώρος που δεν αξιοποιούταν ουσιαστικά με κάποιον τρόπο, προχωρήσαμε στην κατάληψη του, αφετέρου η κατάληψη του, ήταν κίνηση συμβολική και φυσικά πολιτικής σημασίας. Mε την επιλογή αυτού του χώρου επιχειρούμε να πάρουμε πίσω ένα κομμάτι της ιστορίας που γράφεται από τα πάνω ,από κόμματα, παρατάξεις, για να γράψουμε τη δική μας ιστορία αυτοοργανωμένα κι αδιαμεσολάβητα. Για να δώσουμε απαντήσεις στον κρατικό μηχανισμό και σε όλους/ες όσους/ες τον στηρίζουν και αποτελούν εχθρούς της τάξης μας, αλλά και για να θέσουμε ανοιχτά ερωτήματα στις ίδιες μας τις εαυτές και τους γύρω μας αναφορικά με τους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς, το πανεπιστήμιο,τις σχέσεις που έχουμε ή δεν έχουμε ή θέλουμε να χτίσουμε, τα όνειρα ,τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Εδώ και λίγες μέρες, μετά την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές/τριες στην ΑΣΟΕΕ, στη σχολή της φιλοσοφικής ζήσαμε στιγμές ευτυχίας. Ευτυχία που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη συλλογική ενέργεια και αντί-δραση. Μέσα σε χώρους ανοιχτούς, ζωντανούς, ελεύθερους.

 

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ,ΤΑ ΜΑΤ ΚΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΡΓΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΙΣ

10 100 1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

 

Κατάλη-Ψ .

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License