Οι μέρες είναι φυλακές όταν χτυπάνε κάρτα οι βασανιστές

Η ανάδειξη της νέας δημοκρατίας ως κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουλίου, έρχεται να επισφραγίσει και θεαματικά την πολιτική ενάντια σε όσους αντιστέκονται με μια σειρά εκκενώσεων.

Πρώτοι στο στόχαστρο βρέθηκαν, όπως πάντα, οι μετανάστες/μετανάστριες με την εκκένωση της Σπ. Τρικούπη 17 και κατάληψη Transito, όπου απομακρύνονται δεκάδες άνθρωποι που διέμεναν εκεί, ανάμεσα τους και παιδιά, και στιβάζονται σε κέντρα κράτησης και camps. Την ίδια μέρα (26 Αυγούστου) εκκενώνονται και δύο πολιτικές καταλήψεις, αυτή της Gare και της Rosa de foc.

Ακολουθουν οι εκκενώσεις άλλων δύο μεταναστευτικών καταλήψεων στην Αχαρνών στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ μερικές μέρες μετά εκκενώνεται και το 5ο Λύκειο στη Νεάπολη εξαρχείων, με ανακοινώσεις από τον σύλλογο γονέων του σχολείου όπου φοιτούσαν τα παιδιά της κατάληψης υπέρ των προσφυγόπουλων. Στις 16 Οκτωβρίου στη λίστα των εκκενώσεων προστίθεται αυτή της κατάληψης του Hotel Ονειρο με τις ίδιες σκηνές κρατικής σκατοψυχιάς να επαναλαμβάνονται. Σε αυτές προστίθενται η εκκένωση της κατάληψης Palmares στη Λάρισα, και η επίθεση στη Libertatia στη Θεσσαλονίκη.

Η πόλη είναι ασφυκτική όταν την πνίγουν τα εθνικά ιδεώδη

Οι παραπάνω επιχειρήσεις γίνονται στo πλαίσιo εξευγενισμού και αποστείρωσης του κέντρου της πόλης, όπου ότι ξεφεύγει από μια συνθήκη νομοταξίας οφείλει να καθαριστεί, να χτυπηθεί, να κατασταλλεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιοχής γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, όπου ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, και επι Σύριζα, είχε ξεκινήσει η επίθεση στους μεταναστες μικροπωλητές. Στο ίδιο πλαίσιo “απολύμανσης” της περιοχής εντείνονται οι επιχειρήσεις σκούπα τοξικομανών στα πρότυπα μιας δυτικής πόλης. Μόνο που οι από κάτω αυτού του κόσμου που αγωνίζονται ξέρουν καλά πως κάθε τέτοια ανάπτυξη πάει πακέτο με την βίαιη υποτίμηση της ζωής τους. Έτσι, το παραπάνω παζλ συμπληρώνει η επίθεση στα αγωνιζόμενα κομμάτια της γειτονιάς. Στις 2 του Νοέμβρη γίνεται η εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ Απάρτμαν, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και χωρίς να επιτραπεί σε κάποιον από τους 4 συλληφθέντες να παρευρίσκεται στη διάλυση του κτιρίου από τις δυνάμεις καταστολής. Χωρίς να ακούν κανέναν οι μπάτσοι αφήνουν ελεύθερο σκυλί της κατάληψης, το οποίο σκοτώνει γατί του διπλανού δωματίου, και στη συνέχεια απομακρύνουν τα σκυλιά των συντρόφων και συντροφισσών και σφραγίζουν το κτίριο αφήνοντας μέσα τα 3 γατιά της κατάληψης. Τρώνε 2000ρικα από φιλοξενούμενη μετανάστρια που έχουν σταλεί από τους γονείς της, τα οποία ακόμα δεν της έχουν παραδοθεί και φυτεύουν ναρκωτικά για να στοιχειοθετήσουν σχετική κατηγορία. Είναι προφανές ότι οι μπάτσοι πολεμάνε τη ζωή και την ελευθερία, έμπρακτα. Η εκκένωση έγινε σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές της ΑΣΟΕΕ, καθώς το κτίριο βρίσκεται στην δικαιοδοσία του πανεπιστημίου. Λίγες μέρες μετά εκκενώνεται το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, επιβεβαιώνοντας την αγαστή συνεργασία Πανεπιστημιακών αρχών με το κράτος και την αστυνομία. Ανακοινώνεται ακόμα, το lock out της σχολής μέχρι τις 17 Νοέμβρη, συνδέοντάς τη φυσικά με την ανάγκη για κατάργηση του ασύλου. Τέλος στη μέχρι τώρα λίστα προστίθεται η δεύτερη εκκένωση της Μπουμπουλίνας 42, με την απομάκρυνση πλήθους μεταναστών/ριών, οι οποίοι αρνούνται να κατέβουν από το λεωφορείο που τους μετέφερε στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και ζητούν καταφύγιο στο πολυτεχνείο αφού τους έχουν πρώτα παρατήσει στη μέση του πουθενά να περπατούν στη βροχή.

Σε όλες αυτές τις μέρες, έλαβαν χώρα πλήθος απαντήσεων, με μαζικές πορείες και συνελεύσεις, κείμενα και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, σπασιματικές εμπορικών δρόμων, επιθέσεις στους μπάτσους.

Η μέρα είναι μαγική όταν φιλιόμαστε στο πάρκο δίχως φόβο

όταν δεν γίνονται έφοδοι στα καφενεία και τους σινεμάδες

Κάθε αντίσταση ακολουθείται από συλλήψεις σωρηδόν με αποκορύφωμα το βράδυ της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου όπου οι μπάτσοι σε έξαλλη κατάσταση επιτίθενται κατά πάντων μέσα στην πλατεία Εξαρχείων, απειλώντας με εισβολή σε καφενείο. Δεν θα διστάσουν ακόμα, να επιτεθούν με όρους βασανισμού σε αναρχικό παρευρισκόμενο που αντιδρούσε στις βιαιότητές τους. Δεν ξεχνάμε ακόμα, τις εισβολές της αστυνομίας σε σινεμά όπου έπαιζε το “Τζόκερ”, μην τυχόν ανήλικα 15χρονα δουν σκηνές μαζικής λεηλασίας μίας συγχρονης μίζερης πόλης και εφόδους σε νυχτερινά μαγαζιά ηλεκτρονικής μουσικής, θυμίζοντας παλαιότερες δεκαετίες.

Η ατζέντα καταστολής περιλαμβάνει σταδιακή επίθεση σε μετανάστες, αναρχικές, φοιτητές, εργαζόμενες. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων έρχονται την ιδια στιγμή με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις συλλήψεις, τις απελάσεις, τον αποκλεισμό της γειτονιάς των εξαρχείων και τη στρατιωτικοποίηση του κέντρου με νέες ομάδες της ελας (οι μαυροντυμένοι κομάντο “μαύροι πάνθηρες” και η ετοιμοπόλεμη ομάδα “δράση”). Από τους μετανάστες μικροπωλητές στην ΑΣΟΕΕ, τις επιχειρήσεις καθαρισμού της πλατείας Εξαρχειων ενάντια σε ναρκέμπορους, και τα ντου σε κλάμπ, η αφορμή, όπως υποσηρίζει το κράτος μέσα από τα ΜΜΕ, είναι η πάταξη των ναρκωτικών. Ξέρουμε όμως ότι Μαρινάκηδες και ιδιοκτήτες πλοίων γεμάτα κοκκαϊνη κυκλοφορούν ανενόχλητοι, κολυμπώντας στα φράγκα.

Η στρατιωτικοποίηση της πόλης έχει ενταθεί, με οπλισμένους μισθωτούς κρατικούς μπράβους σε διάφορα στενά, οι οποίοι όταν δεν παρενοχλούν με σεξιστικά, ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια περαστικούς/ές, και δεν επιτίθενται με δακρυγόνα σε κλειστούς πολιτικούς χώρους, προκαλούν και αλωνίζουν με ύφος σερίφιδων. Τα έμμισθα αρθρόποδα έχουν ξεσαλώσει και τα πολτικά τους αφεντικά φροντίζουν να τους ντοπάρουν με τις απαραίτητες δηλώσεις περί σκουπιδιών και αίματος, που ανταγωνίζονται τη δήθεν δημοκρατική νομιμότητα που εκπροσωπούν. Μόνο που την καταστολή την έχουμε γνωρίσει καλά με όλα τα χρώματα. Και η τοποθέτηση γυμναστηριακών φασισταριών που κυκλοφορούν μέσα στις γειτονιές μας, ως υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, είναι μια από τις προφανέστερες αποδείξεις της σαθρότητας της αστικής δημοκρατίας και του κοινωνικού της συμβολαίου. Είναι από το ίδιο ανέκδοτο, όπου η αποκατάσταση της νομιμότητας θα επέλθει από αρχιμαφιόζους, μιζαδόρους διαπλεκόμενους, κουμπάρους και ναρκέμπορους, μεγαλοκαρχαρίες που στήρίζουν ο ένας τον άλλον με τα απαραίτητα νομοθετικά εργαλεία για να συνεχίζουν να ρουφάν σαν βδέλλες τον πλούτο που παράγουμε εμείς.

Έρχονται να επιβάλλουν το δόγμα της "τάξης και ασφάλειας" πάνω στις πλάτες μας. Πάνω στις πλάτες του κόσμου που κάθε μέρα προσπαθεί και οργανώνει τις αντιστάσεις του απέναντι στην πλήρη καταπάτηση των εργασιακών του κεκτημένων, πάνω στην ίδια τη φύση, στο όνομα της σαρωτικής τους ανάπτυξης, πάνω στην διάλυση της δυνατότητας αναπαραγωγής των όρων των ζωών μας, με τον πολυδιαφημισμένο εξευγενισμό των πόλεων, που μεταφράζεται σε εξώσεις, αυξήσεις ενοικίων και όση καταστολή χρειαστεί για να κυλάει απρόσκοπτα το εμπορικό-τουριστικό αλισβερίσι.

Τόσο τα κτιρια όσο και οι γειτονιές μας δεν είναι μονο τα ντουβάρια. Είναι οι αξίες μας και ο τρόπος που οργανωνόμαστε, η κουλτούρα και οι πολιτικές επιλογές μας και θα τις υπερασπιστούμε, κόντρα στον φόβο που προσπαθούν να ενσταλάξουν. Οι καταλήψεις είναι η έμπρακτη αμφισβητηση της ιδιοκτησίας των από τα πάνω και αυτό τους δημιουργεί ανασφάλεια.

Γιατί οι γειτονιές και οι χώροι που εμείς ονειρευόμαστε διαφέρουν από τις δικές τους. Είναι γειτονιές ζωντανές, γειτονιές συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

Και οι μέρες προχωρούν με μια υπόσχεση στα χειλη: Όσο χώρο και αν νομίζει ο κρατικός συρφετός ότι έχει κατακτήσει, θα τον πάρουμε πίσω, και με το παραπάνω.

Γιατί οι μέρες είναι μαγικές όταν μπορούμε και γελάμε δίχως φόβο

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ ΑΠΑΡΤΜΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛHΦΘΕΝΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ (ΚΑΤΑ)ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

συνέλευση για τη διάχυση των μεταναστευτικών αγώνων

Νοέμβρης 2019

* τα αποσπάσματα σε πλάγια γράμματα είναι από το τραγούδι

Μπαλάντα για μια λυπημένη χώρα”, 1996, Ωχρά Σπειροχαίτη

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License