Ένα βασικό εκδικητικό μέτρο, κομμάτι της γενικευμένης επίθεσης που εξαπολύει η νέα κυβέρνηση ΝΔ στον τομέα της εκπαίδευσης είναι αυτό της μαζικής διαγραφής φοιτητών. Πρόκειται για εκείνους τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη φοίτησης. Για την ψήφιση και εφαρμογή του εν λόγω μέτρου έγιναν αρκετές ανέλπιδες προσπάθειες από διάφορες προκάτοχες κυβερνήσεις, οι οποίες βρήκανε αντιμέτωπες τις σθεναρές αντιστάσεις των φοιτητών μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, συντονισμένες καταλήψεις σχολών και μαχητικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις ανά την Ελληνική επικράτεια.

Η ίδια η υπουργός παιδείας ανέφερε ρητά και χωρίς υπεκφυγές ότι το παρόν μέτρο έχει κυρίως πειθαρχικές διαστάσεις παρά οικονομικές. Είναι ευρέως γνωστό άλλωστε ότι κάθε φοιτητής που έχει ξεπεράσει τα ν + 2 έτη φοίτησης είναι ανέξοδος για το κράτος καθότι παύει να έχει φοιτητικό πάσο, δε δικαιούται φοιτητικό εισιτήριο για την αστική και υπεραστική του μετακίνηση, δε δικαιούται δωμάτιο για στέγαση στις εστίες του πανεπιστημίου και κάρτα σίτισης για να τρώει δωρεάν στη λέσχη, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνει νέα πανεπιστημιακά συγγράμματα από τη σχολή του. Το μόνο που ‘’τολμά να καταχράται’’ από το σημερινό ελληνικό πανεπιστήμιο είναι μερικές κόλλες Α4 για τις εξεταστικές του(!!!).

Για να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν το υπάρχον μέτρο αποσκοπεί στην περαιτέρω πειθάρχηση των φοιτητών και την εντατικοποίηση της καθημερινότητας τους. Επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός φοιτητή πειθήνιου, υποταγμένου και πειθαρχημένου που θα διαβάζει όλη μέρα με σκυφτό το κεφάλι και δε θα αντιστέκεται σε μια συνθήκη όπου η εργασιακή του προοπτική εκμηδενίζεται (χτύπημα επαγγελματικών δικαιωμάτων, ατομικές συμβάσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, επισφαλής και μαύρη εργασία, πενιχροί μισθοί, ανεργία, ανεπάρκεια προστατευτικών μέτρων δουλειάς, εξαντλητικά ωράρια), οι ανάγκες του εμπορευματοποιούνται πλήρως, τα κεκτημένα του χάνονται και οι καθηγητικές αυθαιρεσίες εντείνονται. Αποσκοπεί στην ολοκληρωτική μετατροπή του πανεπιστημίου σε εκκολαπτήριο αποφοίτων – εργαζομένων που θα είναι παραγωγικοί για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κερδοφορίας των αφεντικών και υποταγμένοι στις προσταγές και τις ορέξεις τους.

Επιπλέον το μέτρο αυτό έχει χαρακτηριστικά παραδειγματικής τιμωρίας για όσους φοιτητές, η κυρίαρχη αντιδραστική αφήγηση, εντάσσει στην παραπλανητική κατηγορία των ‘’αιώνιων φοιτητών’’. Στην πραγματικότητα τιμωρείται μέσω διαγραφών όποιος φοιτητής δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στους όλο και πιο εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών, τιμωρείται όποιος φοιτητής σε αυτή την ταξικά διαρθρωμένη κοινωνία έτυχε να ανήκει στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και δεν μπορεί να καλύψει το όλο και μεγαλύτερο κόστος φοίτησης. Τιμωρείται όποιος φοιτητής θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα του να ορίζει τους ρυθμούς που θα σπουδάζει και τα χρόνια που θα χρειαστούν για να λάβει το πτυχίο του.

Εμείς από τη μεριά μας ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να απολογηθούμε για τα επιπλέον χρόνια φοίτησης που χρειάζεται να εκτίσουμε πολλοί για να πάρουμε ένα πτυχίο. Δεν θα απολογηθούμε για τα παραπάνω χρόνια φοίτησης μας όταν ο φόρτος εργασιών μεγαλώνει, ο βαθμός δυσκολίας των μαθημάτων αυξάνεται, τα όρια δήλωσης και τα μαθήματα αλυσίδας έχουν περαστεί σε πολλές σχολές, οι αποτυχίες και τα μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές πολλαπλασιάζονται και η καθηγητική αυθαιρεσία καταλήγει να είναι κομμάτι της κανονικότητας στα πανεπιστήμια. Δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε κανένα εκπρόσωπο της κυριαρχίας, από τη στιγμή που το ίδιο το σύστημα τους είναι αυτό που ωθεί πολλούς από μας στην εκβιαστική συνθήκη της μισθωτής σκλαβιάς για να βγάζουμε τα προς το ζην μας, έτσι ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε ταυτόχρονα. Να σπουδάζουμε στο ‘’σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο’’ που κινείται ολοταχώς προς μια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης. Με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά να θεσμοθετούνται σε όλο και περισσότερες σχολές και να ανοίγεται ο δρόμος για δίδακτρα στους προπτυχιακούς κύκλους σπουδών (Σχολές Ξένων Γλωσσών κλπ). Με τις επιχειρήσεις, τους μεγαλοεργολάβους και τις κάθε λογής ιδιωτικές πρωτοβουλίες να παρελαύνουν όλο και πιο πυκνά στα πανεπιστήμια σαν ‘’ευεργέτες’’, πατώντας σε μια συνθήκη υποχρηματοδότησης και διάλυσης της φοιτητικής μέριμνας, με απώτερο στόχο την εκμετάλλευση του εργαστηριακού εξοπλισμού των τμημάτων, της άμισθης έρευνας των φοιτητών και της εργατικής δύναμης των συμβασιούχων (μάγειρες, καθαρίστριες κλπ).

Κόντρα στο ασταθές παρόν και το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν για όλους εμάς, καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να οργανωθούμε και να παλέψουμε συλλογικά - οριζόντια - αντιθεσμικά. Καλούμαστε να αναμετρηθούμε αντιστρέφοντας τις απειλές τους για μαζικές διαγραφές φοιτητών σε συλλογικές- φοιτητικές απειλές προς τη δική τους επίπλαστη παντοδυναμία. Με όπλο μας τις συντονισμένες στη βάση φοιτητικές καταλήψεις διαρκείας, όχημα παρέμβασης και πάλης τον αυτόνομο και μαχητικό φοιτητικό συνδικαλισμό και όργανο λήψης αποφάσεων τις γενικές συνελεύσεις, περιφρουρούμε τα κεκτημένα των αγώνων μας και υπερασπιζόμαστε τα φοιτητικά – ταξικά μας συμφέροντα με κάθε κόστος.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ Ν+2 ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

blog:https://eleftheriakosxhmapatras.wordpress.com/

mail:elsfpatras@espiv.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License