Πυλαία: Παρέμβαση με αφορμή την "εκπαιδευτική εκδρομή" Δημοτικού στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη


post image

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη. Κολλήθηκαν αφίσες πόρτα-πόρτα σε πολυκατοικίες της περιοχής, στο 3ο δημοτικό και σε άλλα σχολεία καθώς και σε πάρκα.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της διεύθυνσης του σχολείου να πραγματοποιήσει εκπαιδευτική εκδρομή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας, μετά από πρόσκληση του, τον ερχόμενο Απρίλη, στα πλαίσια της προπαγανδιστικής Εκστρατείας «WeAreNATO», που από το 2017 έχει στόχο οι νέοι να «κατανοήσουν την αποστολή και το όραμά» του ιμπεριαλιστικού και μιλιταριστικού οργανισμού. Μάλιστα, η Διεύθυνση του σχολείου «πανηγυρίζει» ότι είναι το πρώτο Δημοτικό Σχολείο της Ελλάδας που θα επισκεφθεί το ΝΑΤΟ. Στην ιστοσελίδα του σχολείου διαβάζουμε χαρακτηριστικά: “To NATO, διεθνής οργανισμός για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο, προσκαλεί το σχολείο μας στη Νάπολη στην Ιταλία για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, στις δομές, στους στόχους και τις ενέργειες του. Το σχολείο μας είναι το μοναδικό δημοτικό σχολείο από την Ελλάδα που μπορεί να επισκεφτεί το ΝΑΤΟ από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος του, το 1952. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και πρόκληση η πρόσκληση του διεθνούς οργανισμού.”

Ταυτόχρονα, επισυνάπτει και την πρόσκληση του ΝΑΤΟ, στην οποία αναφέρεται: «Η Διοίκηση του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη έχει την ευχαρίστηση να καλέσει τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου σας να πραγματοποιήσουν μια περιήγηση στη βάση και να λάβουν πληροφοριακές ενημερώσεις σχετικά με τη δομή, τις αποστολές, τις τρέχουσες επιχειρήσεις και τις προκλήσεις του Στρατηγείου. (…) Οι επισκέψεις σχολείων / πανεπιστημίων / πολιτιστικών ενώσεων κ.λπ. στο Στρατηγείο (JFC Naples) αποτελούν μέρος του “Προγράμματος Κοινοτικών Σχέσεων για τις Δημόσιες Σχέσεις”, σύμφωνα με την εκστρατεία “WeAreNATO”, ώστε οι επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και γιατί υπάρχει και να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και των εθνικών και διεθνών κοινοτήτων», ώστε δηλαδή να εξηγήσουν σε μαθητές Δημοτικού τις αξίες του οργανισμού. Μάλιστα, στο κείμενο γνωστοποιείται ότι η επίσκεψη ενδέχεται να αναβληθεί ή και να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, καθώς το στρατηγείο στη Νάπολη είναι ένα αρχηγείο – στρατιωτικών – επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, είχαμε την τύχη να συναντηθούμε με γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο σχολείο. Πιάνοντας κουβέντα με έναν από αυτούς, μας ειπώθηκε το ότι είναι κάθετα αντίθετοι με τη συγκεκριμένη εκδρομή, ενώ μας ενημέρωσε πως και πριν λίγο καιρό αντίστοιχη εκδρομή είχε διοργανωθεί από το διευθυντή του σχολείου και στο ευρωκοινοβούλιο που και πάλι είχε συναντήσει αντιδράσεις από γονείς. Έχει επίσης αξία να αναφερθεί και ο αγώνας που είχε δοθεί πριν 2 χρόνια στο ίδιο σχολείο όπου συστεγάζονταν 14 τμήματα καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς δομές για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε και την εκτίμηση πως, αν και πολλά παιδιά κατάγονται από εργατικές οικογένειες, οι συγκεκριμένες επιλογές του διευθυντή οφείλονται στο ότι η περιοχή κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από εύπορες οικογένειες, κάτι που τον έχει κάνει να "καβαλήσει το καλάμι", ενώ μας τονίστηκε η απέχθεια για το ότι παιδιά 6-12 χρονών θα αναγκαστούν να γνωρίσουν από κοντά και μάλιστα απενοχοποιημένα μία από τις μεγαλύτερες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Τη στιγμή που ο ντόπιος μιλιταρισμός και εθνικισμός σουλατσάρουν μέσα στα σχολεία και τις πόλεις μας κατ’ επιλογήν του κεφαλαίου για να στελεχώσουν το δολοφονικό μηχανισμό του εθνικού στρατού στο μέλλον, τη στιγμή που η ιστορία “παύει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα και αναπτύσσει την εθνική συνείδηση” όπως είπε η Κεραμέως, τη στιγμή που οι παρελάσεις συνεχίζονται, τη στιγμή που η ελληνική επικράτεια έχει μετατραπεί σε μία απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι τυχαία.

Κανίβαλοι διευθυντάδες και στρατόκαβλοι μέσα και έξω από τα σχολεία θέλουν τα παιδιά να δικαιολογούν αλλά και να συνηθίζουν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, να έχουν πρόβλημα με τους πρόσφυγες αλλά όχι με τις αιτίες που γεννούν τη προσφυγιά, να αντιλαμβάνονται τον πόλεμο ως “επιχείρηση για την ασφάλεια και την ειρήνη”, να συνηθίζουν τη βαρβαρότητα και να ετοιμάζονται για να πεθάνουν για τα συμφέροντα των -κάθε λογής- ιμπεριαλιστών αλλά και των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας για το ποια θα βγάλει μεγαλύτερα κέρδη από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Είναι στο χέρι των δασκάλων, των γονιών, της γειτονιάς να μην επιτρέψουν να γίνει αυτή η εκδρομή, να αγωνιστούν έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο και στις αιτίες που τον προκαλούν και όχι να γίνονται το ξέπλυμα της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής του πλανήτη.

ΠΙΣΩ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΙ –

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License