Αγαπητοί γείτονες και γειτόνισσες,

Όπως όλοι παρακολουθήσατε στα τηλεοπτικά σας δίκτυα, η νέα κυβέρνηση μάς καλημέρισε προσφέροντας εύπεπτο θέαμα με την πάταξη της ανομίας στα σκοτεινά υπόγεια των πανεπιστημίων, με την εκκένωση μέχρι πρότινος άδειων κτιρίων όπου έβρισκαν θαλπωρή μετανάστες κι ενοχλητικές πολιτικές οργανώσεις, καθώς και με την αποκατάσταση των δικών τους ανθρώπων σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη φανερά: η ένδοξη φοιτητική νεολαία της ΝΔ μοιράζει ανεμπόδιστα σημειώσεις, με σημειωμένα τα SOS απ' τον αρμόδιο κομματικό καθηγητή, διοργανώνει φοιτητικά ξημερώματα με άφθονο φθηνό αλκοόλ και ντύνει τους τοίχους με τις υπέροχες μπλε αφίσες που αποστέλλονται δωρεάν απ' τα κεντρικά της Αθήνας.

Όλα θυμίζουν την κανονικότητα των αρίστων: μεταπτυχιακά (δίχως παρακολούθηση μαθημάτων) στα δικά τους παιδιά, διορισμοί με πλαστά βιογραφικά, μετακίνηση της πιάτσας των σκληρών ναρκωτικών στα campus των δημόσιων πανεπιστημίων, τραπεζικά δάνεια σε ιδιωτικά κολλέγια.

Εν τω μεταξύ, η αίσθηση πως οι αφίξεις μεταναστών αποτελούν μέρος μιας διεθνούς πλεκτάνης για την υποδούλωση του ελληνισμού παγιώνεται στην ελληνική κοινωνία και η ερώτηση "τι ακριβώς σημαίνει για σένα ελληνισμός" απαντάται με το δημιουργικά ασαφές "ουγκ". Οι Έλληνες χριστιανοί θεωρούν προφανώς πως η δευτέρα παρουσία του Μεσσία τους θα ενσαρκωθεί σε έναν ποδοσφαιριστή, μία influencer ή μίας ιντριγκαδόρικης tv-περσόνας, και όχι μέσα απ' το σώμα και πνεύμα ενός 19χρονου Αφγανού οικονομικού μετανάστη.

Οι πολιτικές οργανώσεις που ενταντιώνονται στο άδικο, στο άτιμο και στο ανήθικο δε χωρούν φυσικά στη δημόσια σφαίρα ενός τόπου που επιβραβεύει ακριβώς αυτές τις αρετές. Οι άτιμοι, οι άδικοι κι οι ανήθικοι κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να εδραιωθεί η άποψη πως το κουμάντο το'χαν, το'χουν και θα το'χουν. Διόλου τυχαίο, ανόητο ή αφελές δεν είναι το θράσος των θρασύδειλων.

Κι αν εμείς διαμαρτυρόμαστε, καταγγέλουμε, μοιράζουμε ανακοινώσεις, οργανώνουμε μικροφωνικές, περπατάμε σε πορείες, κολλάμε αφίσες, ποστάρουμε στο διαδίκτυο, ιδρώνει κανενός το αυτί;

Αλλάξαν οι καιροί κι είναι καιρός ν' αλλάξουμε ρότα...

Ο επαναστάτης της τρίτης δεκαετίας του εικοστού αιώνα οφείλει να δημιουργήσει το νέο αφήγημα ενός δίκαιου κόσμου. Να μορφωθεί ώστε να μπορεί να το περιγράψει και να δουλέψει ώστε να μπορεί να το χτίσει. Να ακούσει ώστε να μπορεί να μιλήσει γι'αυτό και να σταματήσει να ονειροπολεί ώστε να πατά στη γη που έχει κάτω απ' τα πόδια του.

Το καλωσόρισμα της νέας κυβέρνησης είναι ευλογία για τον τόπο. Είναι το καμπανάκι που χτυπάει στον επαναστάτη και του λέει "ε, σύντροφε, κάτι δεν κάνεις καλά". Είναι η αφύπνιση του εργαζόμενου που δεν ασχολείται με τα κοινά και του λέει "ε, σύντροφε, κάτι δεν κάνεις".

Ας το κάνουμε διαφορετικά.

Groupa Pompeius

To κείμενο αυτό μοιράζεται στις γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης ως αφορμή διαλόγου με τις γειτόνισσες και τους γείτονες μας. Μία αναλυτική αναφορά στην ανταπόκριση των διαλόγων που είχαμε με τα τρία κείμενα του 2019 θα δημοσιευτεί στις 10 Ιανουαρίου, 2020. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License