post image

ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ:

(δεν είμαστε ο Ρουβίκωνας, περί φασιστών, ΑΝΤ1 και Φουντοπούλου)

 

Την προηγούμενη εβδομάδα γίναμε θεατές αλλά και συμμετέχουσες σε εικόνες όπως το άγριο για άλλη μια φορά ξύλο της αστυνομίας σε διαδηλωτές/διαδηλώτριες και οι αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα. Ακούσαμε νέα για πνιγμούς μεταναστ(ρι)ών στο Αιγαίο ή για βιασμούς γυναικών από το στρατό του κράτους της Χιλής. Είδαμε εικόνες και ακούσαμε λόγια από τις τηλεοράσεις μας για φαινόμενα ακραίας βίας από επικίνδυνους μπαχαλάκηδες ή και εγκληματίες μετανάστες που κατακλύζουν τη χώρα. Ας μην πάμε όμως μακριά, καθώς είδαμε εικόνες και από την ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, που σε δύο ρεπορταζ στον ΑΝΤ1 καταγγέλεται ως άνδρο ανομίας από την κα Φουντοπούλου (καθηγήτρια του τμήματος ΦΠΨ) και τους δημοσιογράφους που μιλούν “για άνοιγμα και δεύτερου χώρου του Ρουβίκωνα, ο οποίος αλωνίζει στη Φιλοσοφική σκορπώντας τον τρόμο και τον φόβο σε ανυποψίαστους φοιτητές”. Επειδή, λοιπόν, ίσως αναρωτηθήκατε: Τι από όλα αυτά ισχύει; Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τί θα ήταν δίκαιο να γίνει και τι άδικο; ....

Απαντάμε

Όχι, ο χώρος κατάλη-Ψ δεν είναι του Ρουβίκωνα.

-Ε τότε μήπως είναι της 17 Νοέμβρη;! ή κάποιας άλλης οργάνωσης;! ΣΠΦ;! Επαναστατικός Αγώνας;! Μα το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος παραγωγής εγκληματιών, εκεί γίνονται μαθήματα!  ...Δεν θα μας έκανε εντύπωση αν έλεγε κάποιος "δημοσιογράφος"...

Όχι, δεν είναι της 17 Νοέμβρη ή οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης... (*)

Και για να μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία με αυτό το παραμύθι, εμείς που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, απαντάμε ότι λένε παραμύθια.Και μάλιστα, δυστοπικά παραμύθια, όχι σαν αυτά που διαβάζαμε παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάλη-Ψ δημιουργήθηκε από μια πρωτοβουλία φοιτητών, τα οποία ασφυκτιούν μέσα στην κανονικότητα που διαφυλλάσσει για αυτά το ελληνικό επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και μια κοινωνία δομημένη ιεραρχικά που λειτουργεί με τους όρους του ανταγωνισμού, της παραγωγικότητας, της τάξης και της ασφάλειας. Όπως λέμε και στο αυτοπαρουσιαστικό κείμενό μας (που καλό θα ήταν να είχατε διαβάσει κα Φουντοπούλου), ο στόχος του ανοιχτού αυτού χώρου είναι : “να καταστεί εγχείρημα με ενεργή παρουσία ατόμων, που θα μας βοηθήσουν να τονώσουμε τα αγωνιστικά αντανακλαστικά εντός του πανεπιστημίου, να γεμίσει με καλλιτεχνικές/πολιτικές δράσεις, συζητήσεις, συνελεύσεις, καφενεία, αυτομορφωτικές εκδηλώσεις ..και να λειτουργεί στα πλαίσια της οριζοντιότητας και της αντι-ιεραρχίας”

Για ποιο λόγο, όμως, όλα αυτά τα ψέματα; Για ποιο λόγο ονοματίζουν το χώρο ως παράρτημα του Ρουβίκωνα, ο οποίος (ανήκουστο) αλωνίζει στη φιλοσοφική;

Μήπως τους φοβίζουν τα φοιτητά ,οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, τα οποία προσπαθούν να αλωνίζουν ελεύθερα ενάντια στα σχέδια του ελληνικού επιχειρηματικού πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου, το οποίο αναπαράγει την κυρίαρχη αφήγηση τόσο στα έδρανα και στις πανεπιστημιακές αίθουσες (της πλήξης) όσο και στα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών; Τους φοβίζουμε όλους αυτούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κάθε πτυχή της ζωής μας για την επέκταση των κερδών τους , να ελέγχουν και να επιτηρούν κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, τις σκέψεις και τις επιθυμίες ,τα όνειρά μας. Τους φοβίζουμε όταν συλλογικοποιούμαστε και όταν επανοικειοποιούμαστε το δημόσιο χώρο, όταν διεκδικούμε ότι μας ανήκει και ο,τι στερεί το σύστημα από την τάξη μας.

Και για αυτό, όλη αυτή η ρητορική περί ανομίας και εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη από την προηγούμενη κυβέρνηση, βάζει στο στόχαστρο τους χώρους αγώνα, τις καταλήψεις-τους ελεύθερους και ανοιχτούς χώρους. Και όχι μόνο αυτούς, αλλά και τα μεταναστά, τα τοξικοεξαρτημένα άτομα, τα πιο περιθωριοποιημένα κομμάτια της κοινωνίας ,τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι προς χάριν της ανάπτυξης, της “λευκής επιχειρηματικής καθαρότητας” των αφεντικών και του κράτους. Άλλωστε, ο ίδιος ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι να υπερασπιστούν, να προωθήσουν και να διευκολύνουν τις επιλογές της κυριαρχίας.

Γι αυτό και οι αγώνες εντός και εκτός σχολών συνδέονται άρρηκτα. Ο εξευγενισμός με στόχο την προώθηση της ιδιωτικοποίησης δεν αφόρα μόνο τα Εξάρχεια, αλλά τις ζωές μας. Οι κατάληψεις, τα σχήματα, τα στέκια, τα άτομα του αγώνα και τα άτομα που τους "χαλάνε την εικόνα", μπαίνουν ανάχωμα σε όλες τους τις προσπάθειες. Έτσι ήρθε ο καιρός να μας ξεφορτωθούν. Στην περίπτωσή μας αυτό το κάνουν με το να κατασκευάζουν τον “εσωτερικό εχθρό” εγκληματία-καταληψία προκειμένου να σπείρουν το φόβο απέναντι στις κοινωνικά αποκλεισμένες ή αποκλείνουσες ομάδες και να καταφέρουν να καταστείλλουν και την τελευταία εστία αντίστασης.

Δεν έχει περάσει και τόσο καιρός από τα λόγια του τέως υπουργού παιδείας Γαβρόγλου στην ERT1, ο οποίος στις μέρες της κατάληψης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τις ανάγκες των εστιακών φοιτητ(ρι)ών έλεγε, ότι οι καταληψίες είναι “κάτι φοιτητές που δεν είναι φοιτητές”. Έτσι και τώρα οι δημοσιογράφοι του ANT1 πάλι την ίδια φράση είπαν. Και μάλλον δε φταίει η έλλειψη φαντασίας τους, αλλά η διάθεση εξουσίας τους... Εξάλλου, ακόμη πρόσφατη είναι στις μνήμες μας αυτή η ρητορική που το κράτος χρησιμοποίησε για να καταστείλει το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ και αργότερα ο Χρυσοχοϊδης άρχισε να μοιράζει τα τελεσίγραφά του.

Κάθε Φουντοπούλου - Κράτος - Τιβί- Νεοναζί ...

Όλα αυτά, λοιπόν, δουλεύουνε μαζί. Οι κρατικοί μηχανισμοί, τα μέσα παραπληροφόρησης , οι καθηγήτριες και οι πρυτάνεις που παίρνουν την πολιτική επιλογή να αναπάραγουν τους λόγους περί ανομίας λειτουργούν στην κατεύθυνση της βίαιης ανάπτυξης, της καταστολής του κόσμου του αγώνα και της υπεράσπισης της κοινωνικής αδικίας . Με το να επιλέξει η κυρία Φουντοπούλου να αξιοποιήσει τα 15 λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούν (όπως θα λεγε ο Andy Warhol) καταγγέλοντας αυτό το χώρο ως παράρτημα του Ρουβίκωνα, επέλεξε να πάρει το μέρος του κράτους τις μέρες μιας άλλης κρατικής δολοφονίας, αυτής του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την ώρα που εκατομμύρια θάνατοι στη Μεσόγειο υποδεικνύουν ποιοι είναι οι πραγματικοί και μόνοι εγκληματίες : τα κράτη και ο καπιταλισμός.

Αγαπητοί/ες, έλεος πια, δεν είναι όλες οι αντιεξουσιαστικές ομάδες ο Ρουβίκωνας. Δεν μας αφορά αν η κα Φουντοπούλου ήξερε ή δεν ήξερε, οτι η Ψ δεν ανοίχτηκε από τον Ρουβίκωνα (αν δεν ήξερε τι αφέλεια από μέρους της να διαδίδει ανακρίβειες), την βόλεψε, όμως, σε κάθε περίπτωση πολύ καλά να πλασάρει με τέτοιον τρόπο την ιστοριούλα της, που συμβαδίζει με τον κυρίαρχο λόγο. Ο Ρουβίκωνας ως μια αναρχική ομάδα με ενεργή δράση, έχει μέσω της κρατικής ρητορικής εγκληματοποιηθεί στις συνειδήσεις όλων των ατόμων που επιλέγουν να συμβαδίζουν με την κυρίαρχη ιδεολογία. Πολύ εύκολα εδώ, λοιπόν, χρησιμοποιείται το όνομα του, για να παραχθεί η είδηση που θα συνέφερε και τον ΑΝΤ1 και θα προκαλούσε την αντιδραστική κοινή γνώμη, παρόλο που αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως εξηγήσαμε, αλλά θα βοηθούσε για μια ακόμη φορά στην στοχοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κα Φουντοπούλου συνειδητά για εμάς αναλαμβάνει μια πολιτική ευθυνή με το να αναπαράγει όλα αυτά τα ψεύδη και τις βλακείες, με το να στέκεται απέναντι στον αγώνα όλων μας, με το να λέει οτι ασκήθηκε βία εναντίον φοιτητών σε συνελεύσεις (ήμασταν παρόντες/ουσες και ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο), με το να καλεί κανάλια και αστυνομία στην σχολή , ώστε να επιβεβαιωθούν τα... αίσχη μας! Γίνεται κομμάτι της ευρύτερης κατασταλτικής προσπάθειας του κράτους και συνένοχος της μπατσοκρατίας, της ανελευθερίας έκφρασης και λόγου.

Η κυρία Φουντοπούλου πήρε θέση, όπως θέση πήραν και οι φασίστες που μας έκαναν επίθεση, κάποιες ώρες μετά τις εξαγγελίες της, με το να φράξουν την κλειδαριά της κατάλη-Ψ, να ρίξουν πράσινη μπογιά στον τοίχο και να σχηματίσουν ένα στοχάδι επάνω σε αυτόν. Θρασύδειλα επέλεξαν να κάνουν την επίθεση τις ώρες που στη φιλοσοφική δεν υπήρχε γενικά κόσμος και ούτε εμείς ήμασταν παρόντα για να τους αντιμετωπίσουμε. Σημαντικό είναι εδώ να αναφερθεί το γεγονός, οτι αυτή δεν ήταν η πρώτη επίθεση που δεχτήκαμε. Λίγες μόλις ήμερες αφότου άνοιξε η Ψ, άγνωστοι σπάσαν κλειδί στην κλειδαριά, μπορντό μπογιά πετάχτηκε στην πόρτα και τον τοίχο. Η δεύτερη, όμως, επίθεση είχε ξεκάθαρα εθνικιστικό χαρακτήρα, καθώς βλέπουμε στον τοίχο το γνωστό στοχάδι των φασιστών υπανθρώπων, που ευθύνονται για την εξόντωση ολόκληρων πληθυσμών ιστορικά...κι όμως εδώ δεν βλέπουμε καμιά Φουντοπούλου να καταγγέλει την εγκληματική δράση μιας πολιτικής οργάνωσης. Ούτε πέρσι την είδαμε να βγαίνει αβέρτα στα κανάλια για τα εθνικιστικά συνθήματα που μόλυναν τους τοίχους της Φιλοσοφικής. Δεν μας εκπλήσσει όμως αυτό, καθώς για να συμπληρώσουμε το σύνθημα στην αρχή της παραγράφου :

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

Έμπρακτη αποδόμηση του κυρίαρχου λόγου

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε, ότι η έμπρακτη αποδόμηση του λόγου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των καθηγητ(ρι)ών, των φασιστών συμβαίνει μέσα στους ίδιους τους χώρους μας, συμβαίνει μέσα στην κατάλη-Ψ, καθώς όσο κι αν αυτά τα άτομα, επειδή αδυνατούν να αντιληφθούν κάτι διαφορετικό, προσπαθούν να μας τσουβαλιάσουν, παρομοιάζοντας και παρουσιάζοντας όλο το κίνημα σαν μια ομοιόμορφη ιεραρχική πολιτική οργάνωση, που ακολουθεί δηλαδή κοινή δογματική γραμμή, εμείς (θα) είμαστε εδώ αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται περί μιας ομοιομορφίας, αλλά μιας πολυμορφίας ατόμων, στεκιών και καταλήψεων. Πολυμορφία μέσα στην οποία προσπαθούμε να είμαστε όλα μας ίσα και όχι ίδια, κάτι που ο κόσμος των αφεντικών και των στρατών είναι δύσκολο να συλλάβει. Μοιραζόμαστε, όμως,κάτι κοινό για το οποίο μας έχει βάλει στο μάτι: Ότι θα αγωνιζόμαστε και θα παλεύουμε μέχρι να τον ανατρέψουμε.

(Σας περιμένουμε όλες/α/ους στην κατάλη-Ψ).

 

ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΌΛ@ ΙΔΙ@ ΚΑΙ ΞΕΝ@

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΡΓΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΕΙΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ(ΤΡ)ΙΕΣ/Α ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

(*) θα θέλαμε να είναι ξεκάθαρο ότι η ειρωνεία μας δεν έχει ως αποδέκτες ομάδες ή άτομα αλλά ΜΟΝΟ τις/τους δημοσιογράφους και την όποια Φουντοπούλου χρησιμοποιούν ομάδες ή άτομα κατά το δοκούν για να κατασκευάσουν το προφιλ του "εγκληματία -τρομοκράτη".

 

Κατάλη-Ψ.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License