ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (23/11) ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΚΟΡΤΕΣΗ (και ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης)

Σύντομη ενημέρωση για την διαδήλωση αλληλεγγύης (23/11) στον αναρχικό Χριστόφορο Κορτέση (και ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης) Το Σάββατο 23/11 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στον αναρχικό Χριστόφορο Κορτέση (προφυλακισμένο για την γνωστή υπόθεση της απόπειρας απαλλοτρίωσης προϊόντων από το κατάστημα της πολυεθνικής Leroy Merlin όπου με την αγαστή συμβολή της εταιρίας σεκιούριτι Ovit και την σπουδή των δικαστικών αρχών μετατράπηκε σε κακουργηματική "ληστρική κλοπή") και τους/τις υπόλοιπους/ες διωκόμενους/ες συντρόφους για την ίδια υπόθεση. (...) Η υπόθεση σε ανακριτικό επίπεδο έκλεισε στις 22/11 με καθυστέρηση αρκετών μηνών όπως αναμενόταν έχοντας εμπλουτιστεί με το νέο βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος (το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την κοπτοραπτική των "επίμαχων καρέ" που έστειλε αρχικά η αστυνομία στον ανακριτή και επιβεβαιώνει την εξιστόρηση των γεγονότων από την πλευρά των συντρόφων) αλλά και με νέες συμπληρωματικές καταθέσεις των μαρτύρων που εμπλέκονται (από την πλευρά της εταιρείας security OVIT και της Leroy Merlin) και στοχοποίησαν τους συντρόφους στην υπόθεση. Εδώ και λίγες μέρες η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα εφετών ο οποίος θα κρίνει αν ευσταθεί το κατηγορητήριο (αν παραμένει δηλαδή ως κατηγορία το κακούργημα της ληστρικής κλοπής) και κατ' επέκταση αν θα αρθεί η προφυλάκιση μέχρι την δίκη. Οι δικηγόροι του συντρόφου έχουν ήδη καταθέσει το σχετικό υπόμνημα. Αναλυτικότερη ενημέρωση για το δικονομικό σκέλος θα γίνει στην επόμενη ανοιχτή συνέλευση, την Πέμπτη 12/12 στις 19:00 στην ΑΣΟΕΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (23/11) ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΚΟΡΤΕΣΗ (και ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης)

 

Το Σάββατο 23/11 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αλληλεγγύης στον αναρχικό Χριστόφορο Κορτέση (προφυλακισμένο για την γνωστή υπόθεση της απόπειρας απαλλοτρίωσης προϊόντων από το κατάστημα της πολυεθνικής Leroy Merlin όπου με την αγαστή συμβολή της εταιρίας σεκιούριτι Ovit και την σπουδή των δικαστικών αρχών μετατράπηκε σε κακουργηματική "ληστρική κλοπή") και τους/τις υπόλοιπους/ες διωκόμενους/ες συντρόφους για την ίδια υπόθεση.

Προηγήθηκε μικροφωνική συγκέντρωση από τις 12 για τουλάχιστον μία ώρα στην πλατεία Μοναστηρακίου και στην συνέχεια η διαδήλωση πορεύτηκε μέσω των οδών Αθηνάς – Σταδίου – Αιόλου – Πατησίων – Ιουλιανού – 3ης Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας. Μοιράστηκαν χιλιάδες κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια σχετικά με την υπόθεση, ενώ τα συνθήματα στα πλαϊνά πανό αλλά και αυτά που φωνάζονταν από τους/τις 400 περίπου συντρόφους και συντρόφισσες αντηχούσαν και το ευρύτερο κλίμα των ημερών, του δόγματος “νόμος και τάξη” και των τελεσιγράφων, της εντεινόμενης καταστολής απέναντι στις καταλήψεις, σε όσους/όσες αγωνίζονται αλλά και απέναντι σε μετανάστριες και μετανάστες.

Η παρουσία των μπάτσων ήταν ισχυρή κυρίως στο ύψος του Δημαρχείου, ενώ στην συνέχεια οι διμοιρίες ακολούθησαν από κοντινή απόσταση την πορεία με κάποιες προκλήσεις στο ύψος της πλατείας Αιγύπτου να αντιμετωπίζονται ψύχραιμα από την περιφρούρηση. Για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια βδομάδα στήθηκε αστυνομικός φραγμός με κλούβες στην Πατησίων κατά την διάρκεια πορείας (είχε προηγηθεί κάτι ανάλογο στις 14/11 στην πορεία αλληλεγγύης για την κατασταλτική επέμβαση στις 10/11 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ) επιβάλλοντας μια ιδιότυπη κατεχόμενη-υγειονομική ζώνη γύρω από την ΑΣΟΕΕ και από το κτίριο της εκκενωμένης κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν. Παρόλα αυτά η διαδήλωση ακολούθησε εναλλακτικό δρομολόγιο και ολοκληρώθηκε κανονικά στο σημείο λήξης της.

Την ίδια μέρα αλλά και τις προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν μικροφωνικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και παρέμβαση έξω από το κατάστημα της Leroy Merlin στην Θεσσαλονίκη από αναρχικές συλλογικότητες, ενώ εκδηλώσεις ενημέρωσης και οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν ήδη σε Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης κατά τις οποίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύντροφο Χριστόφορο Κορτέση αλλά και με συντρόφους που συμμετέχουν στην Συνέλευση Αλληλεγγύης που τρέχει την υπόθεση στην Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σύντροφος είναι προφυλακισμένος από τις 16 Ιουλίου 2019 στις φυλακές Κορυδαλλού με την σύμφωνη γνώμη του ανακριτή Γ. Παντελίδη και της εισαγγελέως Μ. Αγγελούδη με το σκεπτικό της προφυλάκισης να στηρίζεται στο γεγονός ότι η κακή οικονομική του κατάσταση σε συνδυασμό με το πολιτικό του παρελθόν τον καθιστούν ύποπτο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Η προσφυγή του στο συμβούλιο πλημμελειοδικών κατά της απόφασης προφυλάκισης είχε απορριφθεί ήδη στις 17 Αυγούστου. Την κατηγορία της ληστρικής κλοπής αντιμετωπίζει και ο σύντροφος Θύμιος Α. ενώ ο εργαζόμενος στο κατάστημα της Leroy Merlin και σύντροφος Γιάννης Α. κατηγορείται για “συνέργεια”. Κατηγορίες "υπόθαλψης εγκληματία” αντιμετωπίζει και ο αναρχικός σύντροφος Παύλος Χ. που έσπευσε στο κατάστημα -μαζί με άλλες/ους 3 συντρόφισσες/ους- για να σταθούν αλληλέγγυες/οι. 

Η υπόθεση σε ανακριτικό επίπεδο έκλεισε στις 22/11 με καθυστέρηση αρκετών μηνών όπως αναμενόταν έχοντας εμπλουτιστεί με το νέο βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος (το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την κοπτοραπτική των "επίμαχων καρέ" που έστειλε αρχικά η αστυνομία στον ανακριτή και επιβεβαιώνει την εξιστόρηση των γεγονότων από την πλευρά των συντρόφων) αλλά και με νέες συμπληρωματικές καταθέσεις των μαρτύρων που εμπλέκονται (από την πλευρά της εταιρείας security OVIT και της Leroy Merlin) και στοχοποίησαν τους συντρόφους στην υπόθεση. Εδώ και λίγες μέρες η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα εφετών ο οποίος θα κρίνει αν ευσταθεί το κατηγορητήριο (αν παραμένει δηλαδή ως κατηγορία το κακούργημα της ληστρικής κλοπής) και κατ' επέκταση αν θα αρθεί η προφυλάκιση μέχρι την δίκη. Οι δικηγόροι του συντρόφου έχουν ήδη καταθέσει το σχετικό υπόμνημα.

Αναλυτικότερη ενημέρωση για το δικονομικό σκέλος θα γίνει στην επόμενη ανοιχτή συνέλευση, την Πέμπτη 12/12 στις 19:00 στην ΑΣΟΕΕ.

Links από κείμενα της συνέλευσης και του συντρόφου Χ.Κορτέση:

· "Αν η φτώχεια είναι έγκλημα, αυτοί που την επιβάλουν και την περιφρουρούν τι είναι;” (κείμενο του Χ.Κορτέση) - https://athens.indymedia.org/post/1599757/

· Κείμενο της Συνέλευσης αναρχικών συλλογικοτήτων, συντρόφων/ισσων και αλληλέγγυων για την υπόθεση στα Leroy Merlin που μοιράζεται σε παρεμβάσεις - https://athens.indymedia.org/post/1600518/

· "Μην κάνετε οικονομία στην καταστολή" (κείμενο του Χρ.Κορτέση σχετικά με το τελεσίγραφο για την παράδοση των καταλήψεων) – https://athens.indymedia.org/post/1601583/

 

Συνέλευσης αναρχικών συλλογικοτήτων, συντρόφων/ισσων και αλληλέγγυων για την υπόθεση στα Leroy Merlin

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License