post image

Για την αδιάκοπη και πολύμορφη πολεμική στο έθνος

Το Έπος του ‘40, από την αντεπίθεση της ξιφολόγχης μέχρι τη γυναικεία πανστρατιά για τη «ζεστή φανέλα του στρατιώτη», δεν ήταν ένας «εθνικιστικός παροξυσμός» αλλά η ένοπλη ειρήνη της πατριωτικής αυτοάμυνας. [...] Η απόρριψη του «Όχι» εν ονόματι της «Απελευθέρωσης», είναι καίρια αντιδραστική τομή στην εθνομηδενιστική ανασκευή της εθνικής ταυτότητας προς ένα αποπροσωποιημένο «ευρωπαϊκό μέλλον» οργανικής αποικιοποίησης. (1)

Σε αυτή τη σειρά άρθρων παρακολουθούμε τις δραστηριότητες του ελληνικού κράτους σε σχέση με το κυπριακό κράτος, με σκοπό, μέσα από το λόγο τους, αστικές φυλλάδες, να πραγματοποιήσουμε μια αδιάκοπη και πολύμορφη πολεμική όχι μόνο στον "εθνικισμό - πατριωτισμό, ως πολιτική θρησκεία του κράτους" αλλά και στην ίδια την αφεντικάνικη απάτη του "έθνους". (2)

Δεν θα ασχοληθούμε για λίγο με το πολύγλωσσο σύγχρονο προλεταριάτο, ούτε με τις εκμεταλλευτικές σχέσεις που περιέχονται εντός του "έθνους", ούτε με τις γενοκτονίες, τις εθνοκαθάρσεις και τις πολιτισμικές εκκαθαρίσεις (πχ ομιλούντες/σες σλαβικά, τούρκικα, αρβανίτικα, εβραικά κλπ) που έχει διαπράξει και διαπράττει το κράτος για να προσπαθήσει να παράξει αυτό το "Έλληνες".

Από την άλλη στην Ελλάδα κανένας και καμιά δεν ασχολείται με το τι γίνεται στην Κύπρο. Αυτό που ακούγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι ότι "η Κύπρος είναι αδελφό κράτος, αφού είμαστε ένα έθνος" και ότι οι πολιτικές είναι κοινές ενάντια σε όλους αυτούς που "επιβουλεύονται το κακό του έθνους μας".

Αυτό ακριβώς θα αποδείξουμε πως πρόκειται περί απάτης.

Πιο συγκεκριμένα, θα ασχοληθούμε με τον Euroasian Interconnector, ένα έργο που βρίσκεται υπό τη μερική χρηματοδότηση της ΕΕ και σκοπό έχει να ενώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ και της Κύπρου με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης μέσω Κρήτης και Αττικής.

Το έργο αυτό προτάθηκε από το κυπριακό κράτος και η μεγάλη σημασία που έχει για τα κυπριακά αφεντικά φαίνεται και από το γεγονός ότι επικεφαλής της εταιρίας υλοποίησης έχει οριστεί ο επί δυο πενταετίες υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης.

Χάρτης, το κατ' εξοχήν όργανο του κράτους

Ο παραπάνω χάρτης, μοιάζει διαβολεμένα με εκείνους τους χάρτες που έφτιαχνε κυρίως το ελληνικό κράτος κατά τις αποτυχημένες του προσπάθειες να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, που, υποτίθεται, θα ένωνε Ισραήλ–Κύπρο–Ελλάδα. Επιστέγασμα της αποτυχίας της ονείρωξης του East Med ήταν η συνάντηση Τσίπρα–Αναστασιάδη–Νετανιάχου–Πομπέο στο Τελ Αβίβ τον Μάρτη του 2019, όπου οι Έλληνες προπαγάνδιζαν για βδομάδες τους στόχους τους και τελικά δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά επί αυτών στο κοινό ανακοινωθέν. (3)

Μια μεγάλη ειδοποιός διαφορά των δυο αγωγών (ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου) είναι ότι υπάρχει μια διακρατική πρακτική οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις -και εξαιτίας της φύσης του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι από πολύ κοστοβόρο έως αδύνατο να αποθηκευθεί- να πραγματοποιούνται και σε διεθνή ύδατα. Επιπλέον το ηλεκτρικό δίκτυο της Τουρκίας είναι ήδη διασυνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό, τόσο μέσω Ελλάδας - Έβρου, όσο και μέσω Βουλγαρίας. (4)

Εννοείται ότι η Τουρκία αμφισβητεί όλα αυτά τα μπακλαβαδάκια του χάρτη στα οποία έχει κόψει το ελληνικό κράτος τη Μεσόγειο και έχει δικά της αντίστοιχα· παρόλα αυτά, εξαιτίας των παραπάνω, ο ηλεκτρικός αγωγός δεν θα μπορούσε να γίνει ένα προπέτασμα συνολικής διακρατικής μάχης για το ποιανού είναι η θάλασσα (ΑΟΖ), όπως θα μπορούσε να γίνει με τον αγωγό φυσικού αερίου.

"Ενεργειακό μποϋκοτάζ κατά Κύπρου - Διορία έως αύριο για Ελλάδα"

Στις 8 Οκτώβρη, διαβάζουμε στην ημιεπίσημη φυλλάδα των κυπριακών αφεντικών ένα άρθρο με τίτλο "Ενεργειακό μποϋκοτάζ κατά Κύπρου - Διορία έως αύριο για Ελλάδα" (5):

Στην Αθήνα βρίσκονται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσουν την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Αττικής και την εξαιρετικά σημαντική άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, βρίσκονται ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, η ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και η ηγεσία του φορέα Euroasia Interconnector.

Για την Κύπρο, η στάση της Ελλάδας -που ακυρώνει το υποθαλάσσιο καλώδιο- είναι καταδικαστική σε σχέση με την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού, αφού η μη στήριξη του από μια από τις εμπλεκόμενες χώρες (στην περίπτωση της Ελλάδας), σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να θεωρείται ως έργο κοινού ενδιαφέροντος από τις Βρυξέλλες και εκπίπτει των όρων για σημαντική οικονομική, τεχνική και πολιτική υποστήριξη του καλωδίου.

Η τελευταία μέρα για τη δήλωση στήριξης από τις εμπλεκόμενες χώρες ήταν η Παρασκευή και η απόφαση της Ελλάδας, που λαμβάνεται σε επίπεδο Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ήταν αρνητική, παρά την έντονη παραίνεση και των Βρυξελλών. Σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σχέδιο για τον Euroasia Interconnector που μεταξύ άλλων, θα συνδέσει ηλεκτρικά την τελευταία απομονωμένη χώρα της ΕΕ, δηλαδή την Κύπρο, Ελλάδα και Βρυξέλλες συμφώνησαν σε παράταση μερικών ημερών και τελικά η οριστική απόφαση της Ελλάδας θα δοθεί σήμερα.

Γι’ αυτό το λόγο η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποστείλει στην Αθήνα τον γενικό διευθυντή του υπουργείου (προηγουμένως ήταν εκεί για το λόγο αυτό και ο υπουργός Ενέργειας), εκπρόσωπους της ΡΑΕΚ και άλλους παράγοντες.

Η άρνηση της Ελλάδας να υποστηρίξει τον διευρωπαϊκό αγωγό Euroasia Interconnector και επιμονή στην κατασκευή «εθνικού» αγωγού που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική ως ξεχωριστό έργο, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει και σε επιτάχυνση του ηλεκτρικού αγωγού Άκκουγιου (Τουρκία) με την Κλεπίνη στην κατεχόμενη Κερύνεια, με καταλυτική αύξηση της τουρκικής επιρροής στα ενεργειακά όλου του νησιού, αφού τα δίκτυα ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών είναι πλήρως και συνεχώς συνδεδεμένα ως ένα σύστημα.

Ωστόσο, την πιο έντονη δυσαρέσκεια για τη μέχρι και τώρα στάση της Ελλάδας -ενώ συνεχίζονται τα τελευταία 24ωρα πολύωρες και σε κάποιο στάδιο και ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους Κύπρου και ΕΕ- εκφράζουν οι Βρυξέλλες τόσο μέσω του επιτρόπου Ενέργειας, Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε, όσο και μέσω της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα απέρριψε κατηγορηματικά την εισήγηση της ΕΕ και της Κύπρου όπως οι συναντήσεις αυτές γίνουν στις Βρυξέλλες, γι’ αυτό και γίνονται στην Αθήνα.

Οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει κατηγορηματικά προς την κυβέρνηση της Ελλάδας, ότι δεν πρέπει να περιμένουν καμία βοήθεια από την ΕΕ αν η σύνδεση Κρήτης - Αττικής γίνει ως εθνικό έργο και όχι ως τμήμα του EuroAsia Interconnector, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα επωμιστούν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού, πολύ πιο ψηλό κόστος. Η συγχρηματοδότηση από ΕΕ για το εν λόγω τμήμα του αγωγού υπολογίζεται σε €350 έως €375 εκατ.

Επίσης, οι Βρυξέλλες, έχουν τονίσει έντονα προς την ελληνική πλευρά ότι δεν έχει ξανασυμβεί στο θεσμό των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) μια χώρα, δηλαδή η Ελλάδα, να αρνείται την ενεργειακή διασύνδεση σε μια άλλη χώρα, την Κύπρο, ενώ το ζήτημα είναι ακόμα πιο έντονο επειδή είναι η τελευταία μη συνδεδεμένη ηλεκτρικά με το ευρωπαϊκό δίκτυο χώρα της ΕΕ.

Η Ελλάδα αρχικά στήριξε έντονα τον EuroAsia Interconnector και έγιναν και οι συμφωνίες διαμοιρασμού[...].

Επίσης, η αγωνία της κυπριακής κυβέρνησης αυξάνεται και από το γεγονός ότι το μποϊκοτάζ του EuroAsia Interconnector, έρχεται κυριολεκτικά στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την ασφάλεια της Κύπρου, λόγω των άμεσων απειλών και ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, στερεί και τις γεωπολιτικές συνέργειες που θα προέκυπταν από την ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Πανομοιότυπα άρθρα έχουν και άλλα μίντια των κυπριακών αφεντικών όπως το sigma και ο alpha. (6)

"Καταδικασμένοι σε ηλεκτρική διασύνδεση με Τουρκία;"

Οι διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν στο φιάσκο της 8ης Οκτώβρη είχαν ξεκινήσει μήνες πριν. Σε άρθρο της ίδιας φυλλάδας τον Σεπτέμβρη με αντίστοιχο τίτλο διαβάζουμε πως το ενεργειακό μποϋκοτάζ που υφίσταται το κυπριακό κράτος από το ελληνικό μπορεί να αρθεί με τη βοήθεια της Τουρκίας (!) (7):

Ενώ όλοι επικεντρώνονται στις τουρκικές προκλήσεις και πειρατικές ενέργειες σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, σε ένα άλλο εξαιρετικά εθνικά κρίσιμο θέμα της ενέργειας, επικρατεί σιωπή.

Είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου, όπου κυριολεκτικά τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί αν η Κύπρος, θα διασυνδεθεί ηλεκτρικά με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή μέσω Τουρκίας.

Ναι, ενόσω συζητούσαμε και συζητούμε για το αν για το φυσικό αέριο θα γίνε αγωγός από Ισραήλ και Κύπρο προς Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή μέσω Τουρκίας, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον ηλεκτρικό αγωγό από Ισραήλ και Κύπρο προς Ευρώπη. Θα γίνει είτε μέσω Ελλάδας είτε μέσω Τουρκίας.

Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, αυτή τη στιγμή, είμαστε πιο κοντά στο να διασυνδεθεί η Κύπρος ηλεκτρικά με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και ενδεχομένως να παρασύρουμε και το Ισραήλ σε ανάλογη λύση, παρά το ότι το Ισραήλ είναι ο πιο ένθερμος οπαδός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Ευρώπης.

Βέβαια, πρέπει να ομολογήσουμε ότι το αν η Κύπρος θα διασυνδεθεί ηλεκτρικά μέσω Ελλάδας ή μέσω Τουρκίας, σε αυτό το στάδιο δεν είναι και τόσο θέμα για το αποφασίσει η Κύπρος, αλλά θα το αποφασίσουν οι «εγγυήτριες» δυνάμεις, δηλαδή η Ελλάδα και η Τουρκία.

Και η ζυγαριά γέρνει προς την Τουρκία. Η οποία, τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, έχει αναθερμάνει έντονα το θέμα της δημιουργίας ηλεκτρικού αγωγού, από το Άκουγιου προς την ακτή της κατεχόμενης Κλεπίνης στην Κερύνεια, μήκους 94 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την τεχνο-οικονομική μελέτη που ανέθεσαν και πραγματοποίησε το γερμανικός οίκο FICHTNER.

Τα "εθνικά συμφέροντα"...

Το κορυφαίο της όλης υπόθεσης είναι ότι το ελληνικό κράτος, το οποίο ασκεί ενεργειακό μποϋκοτάζ στο κυπριακό και το δεύτερο προσπαθεί να άρει αυτό το μποϋκοτάζ με τη βοήθεια της Τουρκίας, διατηρεί ένα ολόκληρο παράνομο (8) στρατό στην Κύπρο περίπου 3000 οπλιτών (επιπλέον των 950 νόμιμων), εκατοντάδων αξιωματικών και εκατοντάδων αρμάτων μάχης για να προστατεύσει το κυπριακό κράτος από την Τουρκία...!

Εκτός και αν -ούτε να το σκεφτόμαστε δεν θέλουμε- ο παράνομος ελληνικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο με την επιπλέον σκοπιμότητα να περιορίσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της κυπριακής αστικής τάξης, κάτι στο οποίο είχε επιδοθεί κατά κόρον τόσο την περίοδο 1960-1974 όσο και έπειτα...

Παραπομπές

(1) Χαρακτηριστικός λόγος αριστερού εθνικιστή στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς, 26.08.2019, Μια φορά κι έναν καιρό αντήχησε ένα «Όχι»…

(2) Η ανάλυση, εκτός ότι εμπνέεται, θα ήθελε να αποτελέσει και επέκταση όσων αφορά τα πραγματολογικά στοιχεία της μπροσούρας Καθοδόν, Εθνικισμός - πατριωτισμος, η πολίτικη θρησκεία του κράτους.

(3) Για το πριν, δες Καθημερινή, 20.03.2019, Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ - Υψηλού συμβολισμού η παρουσία Πομπέο, in.gr, 14.03.2019, Ανατροπή για τον αγωγό East Med: Και ενεργειακοί κολοσσοί μπαίνουν στο παιχνίδι, ενώ για το μετά, το κοινό ανακοινωθέν μπορείς να το δεις αυτούσιο στο sarajevomag.gr, 21.03.2019, Και οι γλάστρες χρήσιμες είναι 2

(4) Δες την 35σελιδη αναφορά της Κομισιον [Ευρωπαϊκής Επιτροπής] στον ιστότοπό της Electricity interconnections with neighbouring countries [Ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες]

(5) Φιλελεύθερος [Λευκωσίας], 08.10.2019, Ενεργειακό μποϋκοτάζ κατά Κύπρου - Διορία έως αύριο για Ελλάδα

(6) sigmalive.com, 08.10.2019, Καταρρέει η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και alphanews.live, 09.10.2019, Ο ΥΠΕΞ εξηγεί το όχι των Αθηνών για κατασκευή του Euroasian Interconnector

(7) Φιλελεύθερος [Λευκωσίας], 07.09.2019, Καταδικασμένοι σε ηλεκτρική διασύνδεση με Τουρκία;

(8) Ως αναρχικς προλεταρις αντιλαμβανόμαστε ότι η νομιμότητα είναι μια απάτη. Οι όροι "νόμιμος" και "παράνομος" χρησιμοποιούνται με την αστική έννοια του όρου, με σκοπό να επιδείξουν κιόλας το μέγεθος της απάτης...

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License