Το πρωί της 6ης του Δεκέμβρη μέλη της Αναρχικής Φοιτητικής Συνέλευσης Αροδαμός που κατευθύνονταν από τα Εξάρχεια στα Προπύλαια για να συμμετάσχουν στην μαθητική-φοιτητική πορεία κυνηγήθηκαν και προσήχθησαν στην ΓΑΔΑ από την νέα ομάδα Δέλτα («Ομάδα ΔΡΑΣΗ»). Το πανό και οι σημαίες της συνέλευσης κατασχέθηκαν και οι σύντροφοι/ισσες που προσήχθησαν αφέθηκαν μόνο μετά το τέλος της πρωινής πορείας, χωρίς να τους αποδοθεί κάποια κατηγορία.

 Η φαινομενικά αναίτια προσαγωγή μας εντάσσεται για μας μέσα στο γενικότερο κλίμα όξυνσης της καταστολής και της τρομοκρατίας, το οποίο εκφράστηκε ξανά καθ’ όλη τη διάρκεια της 6ης του Δεκέμβρη, τόσο από την αστυνομική κατοχή του κέντρου από νωρίς το πρωί, όσο και από τις συλλήψεις, τις προσαγωγές, τους ξυλοδαρμούς και τα ξεγυμνώματα στους δρόμους των Εξαρχείων μετά τη λήξη της βραδινής πορείας. Στο κέντρο της Αθήνας στήθηκε ένας σφιχτός κλοιός ο οποίος καθιστούσε σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσει κανείς τα Προπύλαια αν δεν περνούσε πρώτα από τον αστυνομικό έλεγχο. Αυτός ο κατασταλτικός σχεδιασμός, της συμμετοχής δηλαδή στην πορεία υπό τους όρους που θέτει το κράτος και η αστυνομία, είναι που μας βρήκε απροετοίμαστους το πρωί της 6ης του Δεκέμβρη. Η προσαγωγή μας ουσιαστικά πέτυχε να απαγορεύσει την πολιτική παρουσία ενός συγκροτημένου αναρχικού μπλοκ στην μαθητική-φοιτητική πορεία, στην οποία καθόλου τυχαία υπήρξε έντονη στοχοποίηση από τα ΜΑΤ του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού μπλοκ που συγκρότησαν άλλες ομάδες. Χαρακτηριστικό για τις προθέσεις του κράτους για την ελεγχόμενη διεξαγωγή των διαδηλώσεων είναι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προ.Πο. (το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες) που θα καθορίζει ανάλογα με τη συμμετοχή του κόσμου στις πορείες αν αυτές θα γίνονται στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, στη δεξιά ή αριστερή λωρίδα ή αν θα κλείνει όλος ο δρόμος, ακόμα και τους δρόμους που θα κλείνουν και πόση ώρα θα διαρκεί ο αποκλεισμός τους.

 Όμως, πριν την βραδινή πορεία ο κατασταλτικός σχεδιασμός δεν κατάφερε να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Η συνέλευση No Pasaran, στην οποία συμμετέχει και η Α.Φ.Σ. Αροδαμός, κάλεσε προσυγκέντρωση στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι εκατοντάδες κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κινήθηκαν με μορφή πορείας μέχρι τα Προπύλαια έσπασαν έμπρακτα τον αστυνομικό κλοιό και κατάφεραν να βρεθούν στην πορεία με τους δικούς τους όρους. Η προσυγκέντρωση και η μαχητικότητα με την οποία αυτή κινήθηκε μέχρι τα Προπύλαια, η μεγάλη μαζικότητα της πορείας παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης και η συγκροτημένη κατάληξη της στο μνημείο προασπίστηκαν στην πράξη όχι μόνο την μνήμη του Αλέξη και την εξεγερτική κληρονομιά του Δεκέμβρη του 2008, αλλά και την γειτονιά των Εξαρχείων ως ένα τόπο συνάντησης για τους αγωνιζόμενους, ως ένα σημείο ζωτικό για το αναρχικό κίνημα, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις.

 Μια γειτονιά με πλούσια ιστορία αντιστάσεων που συνδέθηκε όσο καμία άλλη με την εξέγερση που ακολούθησε την κρατική δολοφονία του Αλέξη, μια γειτονιά σύμβολο σε διεθνές επίπεδο για τους αγώνες που δίνονται ενάντια στην εξουσία, στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, μια γειτονιά που το κράτος προσπαθεί καιρό τώρα να καθυποτάξει. Με πρόσχημα τις ναρκομαφίες και τη γιγάντωση της ναρκοπιάτσας της πλατείας, μια συνθήκη που διαμορφώθηκε μεθοδικά από την προηγούμενη πολιτική διαχείριση και υπό την πλήρη εποπτεία των κρατικών μηχανισμών, το κράτος και ο κατασταλτικός στρατός του έχουν εισβάλει και στρατοπεδεύσει στα Εξάρχεια στοχεύοντας στην επιτήρηση, τον έλεγχο και εν τέλει στο τσάκισμα των αγωνιστών, την εκδίωξη των προσφύγων και μεταναστών μέσα από τις πολυάριθμες εκκενώσεις στεγαστικών καταλήψεων και τη μετατροπής της περιοχής σε μια στρατιωτικά ελεγχόμενη ζώνη.

 Απέναντι στους κρατικούς σχεδιασμούς που στοχεύουν στον αφοπλισμό και τον έλεγχο των κινημάτων των από τα κάτω, να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στον δρόμο με τους δικούς μας όρους και όχι με αυτούς που μας θέτει η αστυνομία, να υπερασπιστούμε τους χώρους που αποτελούν πεδία αμφισβήτησης και ορμητήρια αγώνων στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο, όπως οι σχολές του κέντρου και η περιοχή των Εξαρχείων. Να πάρουμε δύναμη από τις χιλιάδες κόσμου που σε όλη την ελλάδα βγαίνουν στους δρόμους και ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην κατασταλτική εκστρατεία και την αστυνομοκρατία, ενάντια στις εκκενώσεις των καταλήψεων και την βίαιη φυλάκιση μεταναστών/προσφύγων στα κέντρα κράτησης, ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Να συνεχίσουμε αμείωτα τον αγώνα για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης ελευθερίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 6ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 7 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ 6ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License