ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Tweebosbuurt, ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

Η Tweebosbuurt είναι μια γειτονιά στην περιοχή του Afrikaaderwijk, η οποία είναι κυρίως κατοικημένη από απογόνους μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική και βρίσκεται στη νότια πλευρά του Ρότερνταμ, κοντά στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν τέσσερα συμπλέγματα από μικρά κτίρια γύρω από δημόσια πάρκα και κήπους. Η περιοχή αυτή έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται με τις τιμές των σπιτιών να ανεβαίνουν κατακόρυφα με σκοπό να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη και να διώξει τους τώρα κατοίκους που αν μη τι άλλο δεν θα μπορούν να τα υποστηρίξουν οικονομικά μετά τις ανακαινίσεις και φυσικά αποθαρρύνει φοιτητές και νέους εργαζομένους να παραμείνουν στην περιοχή και να δρουν εντός μιας από τις τελευταίες πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν το θέμα. Το επόμενο βήμα της αναβάθμισης της περιοχής Afrikaanderwijk είναι η κατεδάφιση όλου της Tweebosbuurt, δηλαδή 600 σπίτια και μαγαζιά, περίπου 25.000 τετραγωνικά μέτρα! 535 από αυτά τα διαχειρίζεται η Vestia, ένα ιδιωτικό κοινωνικό κέντρο, που ελέγχεται από το δημοτικό συμβούλιο του Ρότερνταμ ώστε να κάνει το "κοινωνικό" αυτό σχέδιο πραγματικότητα. Η Vestia πληρώνεται 24 εκατομμύρια ευρώ μόνο και μόνο για την εκκένωση χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τιμές κατεδαφίσεων και ανακατασκευών.

Τα 599 σπίτια και μαγαζιά που είναι να κατεδαφιστούν, θα αντικατασταθούν από 374 καινούρια σπίτια. Τα 137 των οποίων θα ανήκουν στην κατηγορία του κοινωνικής στέγασης, 101 θα είναι ιδιωτικώς ενοικιαζόμενα και 143 εξ ολοκλήρου ιδιωτικά. Τα συμβόλαια των ενοικίων θα λήξουν 1 Ιανουαρίου 2020 και η κατεδάφιση της γειτονιάς είναι σχεδιασμένο να γίνει τον Απρίλιο του 20. Τα ενοίκια θα ανέβουν και η μόνη εναλλακτική που προσφέρεται στους ανθρώπους είναι να κάνουν καινούριες αιτήσεις για κοινωνικής στέγασης κάπου αλλού.

Δεν περίμεναν βέβαια την αντίσταση των κατοίκων. Από τη στιγμή που το σχέδιο τους ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2018, η γειτονιά αντιστάθηκε. 60 κάτοικοι ανεπιτυχώς κινήθηκαν νομικά εναντίων της εταιρίας κι επακολούθησε δικαστήριο. Οργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις που έφεραν το μέλλον της Tweebosbuurt στο επίκεντρο της προσοχής ολόκληρης της χώρας, καταφέρνοντας ακόμα να λάβει παγκόσμια στήριξη και στήριξη από τον UN. Προφανώς η δημαρχεία είναι αμετάκλητη από την αντίδραση και η διαδικασία εκκενώσεων συνεχίζεται. Προς το παρών μπορούμε να υποθέσουμε ότι τουλάχιστον 100 σπίτια είναι άδεια.

Καθώς το χρονικό τους όριο πλησιάζει, η κατάσταση ενδυναμώνεται. Οι κάτοικοι βγάζουν τις πινακίδες που απαγορεύουν την κατάληψη των χώρων με κοφτήρα και τις αφήνουν μπροστά στα γραφεία της Vestia κι ανοίγουν έτσι τους χώρους προς κατάληψη με την ελπίδα να υποχωρήσουν οι εκκενώσεις πολλαπλασιάζοντας τις μηνύσεις. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ απλό κάνεις να έρθει να μείνει εδώ. Οι γείτονες αυθόρμητα βοηθούν να διωχθούν οι υπάλληλοι της Vestia από τους κατειλημμένους χώρους και προσφέρονται να βοηθήσουν να ανοίξουν και νέοι. Είναι επίσης σε επαφή με τα τοπικά ΜΜΕ ώστε να γνωστοποιήσουν τη δράση. Ένα ανεξάρτητο δίκτυο ενημέρωσης επίσης βρίσκεται υπό κατασκευή.

Οι αστυνομικές ομάδες διατηρούν κυρίως παθητική στάση κατά τη διάρκεια ανοίγματος των χώρων και μερικές φορές διώχνουν τους υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρίας εστίασης Vestia όταν προσπαθούν να μπουν στους κατειλημμένους χώρους ή όταν απειλούν τους κατοίκους. Κανείς, ούτε η Vestia, ούτε οι μπάτσοι φαίνεται να περιμένουν κάποια μορφή αντίστασης. Η περιφρόνηση τους μπορεί να τους οδηγήσει σε ήττα, καθυστέρηση των διαδικασιών ή και ολικό τέλος της κατεδάφισης των κτιρίων. Μια ολόκληρη περιοχή μπορεί να επανακτηθεί με το να την καταλάβουμε.

Σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, μόνο βοηθητική μπορεί να είναι η κατάσταση που επικρατεί. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μέρους μπορεί να ενισχύσει και την οργάνωση δράσεων όπως αυτής κατά του UDT2020 ( έκθεση υποθαλάσσιων αμυντικών όπλων που θα γίνει το Μάιο του 2020 στο Ρότερνταμ) ή της Shell Must Fall (γίνεται μέσα Μαΐου εξαιτίας του ετήσιου συμβουλίου της Shell, 30 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ).

Ονειρευόμαστε να δούμε όλα τα πρώην μαγαζιά να μετατρέπονται σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, να γίνουμε πολλοί που αρνούνται να πληρώσουν το νοίκι, να ρίξουμε τους φράχτες που χωρίζουν τους κήπους και να κάνουμε πάρκα ή καλλιεργήσιμους χώρους, μερικές φορές ονειρευόμαστε και να κλείσουμε τους δρόμους καταστρέφοντας τα μηχανήματα κατεδάφισης. Η κατάληψη της Tweebosbuurt να γίνει ένα νέο μέτωπο κατά του καπιταλισμού και των συνεπειών του στην Ευρώπη, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε κόσμο. Ψάχνουμε ανθρώπους να έρθουν προς εγκατάσταση. Αν καταφέρουμε να αυξηθούμε αριθμητικά μπορούμε πραγματικά να γίνουμε απειλή.

Καλούμε λοιπόν όποιο άτομο θέλει να αντισταθεί σε τέτοιου είδους προσπάθεια αναβάθμισης για το κέρδος και την εικόνα μιας ζωντανής γειτονιάς, να προσπαθήσει να αποτρέψει την κατεδάφιση εκατοντάδων κτιρίων, να μείνει σε αυτά μαζί με όποιο ακόμα αρνείται να φύγει, σε ένα προάστιο της εργατικής τάξης με δεκάδες εκατοντάδες άδεια σπίτια. Το κάλεσμα είναι επείγον. Το χρονικό τους όριο τελειώνει τους ερχόμενους μήνες, ίσως και βδομάδες.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

squat-vestia@riseup.net

Ανοιχτή συνέλευση γειτονιάς Tweebosbuurt

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License