Α.ΣΥ.Ν.Φ.-Επίθεση με μπογιές σε 2 καταστήματα Jumbo

Την Κυριακή τα ξημερώματα (λίγες ώρες πριν το “Κυριακάτικο άνοιγμα”) επιλέξαμε να παρέμβουμε με μπογιές σε 2 καταστήματα Jumbo, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Ιωνία. Η πράξη μας αυτη ειναι συμβολικη, επιστρέφοντας ένα ελάχιστο ποσοστό της βίας που δεχόμαστε απο τα αφεντικα.

Επίθεση με μπογιές στα εργασικα κάτεργα των Jumbo

 

Τα Jumbo αποτελούν την μετουσίωση της σύγχρονης καπιταλιστικής γαλέρας. Μπροστάρηδες στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, πρωτοστατούν για άλλη μια φορά στην επιθεση προς την εργατική τάξη. Ανασύρουν ένα νόμο που έδινε το δικαίωμα στα καταστήματα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Την αρχή την κάνουν στα καταστήματα της Πρέβεζας και της Κατερίνης. Όποιος έχει έστω και λίγο ασχοληθεί με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν ή είχε την ατυχία να δουλεύει στο συγκεκριμένο κάτεργο δεν επεσε απο τα σύννεφα. Συνθήκες σκλαβιάς με ωράρια λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, άδειες τις οποιες ανακοινώνουν την τελευταία στιγμή, ανύπαρκτες γονικές άδειες, 6ήμερη εργασία, υπογραφη ατομικών συμβάσεων υπό την απειλή της απόλυσης. Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Τι και αν έχουν γίνει καταγγελίες από σωματεία και έχει έρθει η επιθεώρηση εργασίας. Το αφεντικό του Jumbo έχει την λύση και σ' αυτό. Σεμινάρια αποφυγής ελέγχου στους εργαζόμενους. Φτάνουν μόνο αυτά για να καλύψουν την όρεξη του αφεντικού? Μα όχι βέβαια. Υποχρεώνουν τους εργαζόμενους που υπογράφουν για 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα, να δουλεύουν μαύρα 40ωρα όποτε τους το ζητήσει ο Κος Αφεντικός. Και όλα αυτά για έναν εξευτελιστικό μισθό πείνας την ώρα που η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ύψους, 220εκατ. ευρώ για το 2018. Να ναι καλά ο καπιταλισμός και η υπεραξια.

Για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας δόθηκαν 10αδες αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί από τους οποίους ενείχαν και το συγκρουσιακό στοιχείο. Οι αγωνιζόμενοι εμποροϋπάλληλοι μπλόκαραν την εφαρμογή του νόμου που προέβλεπε άνοιγμα 52 Κυριακές του χρόνου. Με απεργίες στον κλάδο του εμπορίου, συγκεντρωσεις και περιφρούρησεις έξω από τα μαγαζιά, με τη δημιουργία και ενδυνάμωση συλλογικών διαδικασιών και συνελεύσεων για την υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης μας, έγινε προσπάθεια να μπει ένα στοπ στις ορέξεις των αφεντικών. Προφανώς και τα αφεντικά δεν μπορούσαν να το αφήσουν να πέρασει. Εξαγριωνόντουσαν, τραμπούκιζαν και απειλούσαν με συλλήψεις. Από διπλα και η κρατική καταστολή πιστή στην υπεράσπιση του κεφαλαίου, έστελνε τα ματ (πιστά σκυλιά των αφεντικών) να χτυπήσουν και να σπάσουν τις απεργιακές περιφρουρήσεις.

Τους τελευταίους μήνες επιχειρείται το ξήλωμα κάθε εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει τον εργαζόμενο. Δικαιώματα που έχουμε χρέος οχι μόνο να υπερασπιστούμε γιατί κερδήθηκαν μέσα από τους αγώνες της τάξης μας, αλλα να παλέψουμε ώστε να διευρυνθούν και να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς μας, την ασφάλισή μας. Στα αφεντικά τρέχουν τα σάλια με την νεα κανονικότητα που ευαγγελίζονται από το πρωί ως το βράδυ η Νέα Δημοκρατία και ο βόθρος των media. Νέα κανονικότητα λοιπόν με ψήφιση νόμων που διαλύουν εργασιακά δικαιώματα, καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη την κήρυξη απεργίας, θεσμοθετούν-διευκολύνουν την απεργοσπασία και ποινικοποιουν τις διαδηλώσεις. Ολα αυτα γίνονται στο φόντο της ακραίας καταστολής που έχει επιβληθεί απέναντι σε καταλήψεις όσο και συνολικά στον κόσμο του αγώνα. Δίνοντας το tempo απο δω και πέρα. Οτιδήποτε θα παραβιάζει την δικιά τους νομιμότητα, θα καταστέλεται, θα τρώει νόμιμο ξύλο από ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΟΠΚΕ, θα συλλαμβάνεται.

Την Κυριακή τα ξημερώματα (λίγες ώρες πριν το “Κυριακάτικο άνοιγμα”) επιλέξαμε να παρέμβουμε με μπογιές σε 2 καταστήματα Jumbo, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Ιωνία. Η πράξη μας αυτη ειναι συμβολικη, επιστρέφοντας ένα ελάχιστο ποσοστό της βίας που δεχόμαστε απο τα αφεντικα. Της βίας του 40ωρου, των μισθων πείνας, του φόβου της απόλυσης, των άθλιων συνθηκών εργασίας. Ξέρουμε επίσης ότι τέτοιες πράξεις δεν αρκούν. Χρειάζεται οργάνωση της τάξης μας και αντίσταση στα ίδια τα κάτεργα/χώρους δουλειάς. Πλουτίζουν πάνω στις πλάτες μας, υπερηφανεύονται για τα εκατομμύρια κέρδη τους, που βγαίνουν απο την δικιά μας εργασία, την ώρα που εμείς δεν έχουμε λεφτά ούτε για τα βασικά. Ένα είναι μόνο σίγουρο η όρεξη τους εχει ανοίξει και δεν έχει κορεσμό. Ποτέ δεν είχε. Χωρίς μαζική αντίσταση δεν πρόκειται να τους κοπεί.

 

Οργάνωση και αντίσταση παντού – Στις γειτονιές – Στους χώρους εργασίας – στις δομές του κινήματος

 

Αναρχική ΣΥλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας

βίντεο: https://vimeo.com/385792988

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License