Θεσσαλονίκη-Αντισεξιστική παρέμβαση στο τμήμα Εικαστικού ΑΠΘ

ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σήμερα 22/1/2020 κάναμε εικαστική παρέμβαση στο Τμήμα Εικαστικού του ΑΠΘ, κάνοντας στένσιλ και πετώντας τρικάκια και κείμενα.

Το μακρύ χέρι της πατριαρχίας αποπειράται να παρενολεί και να φιμώνει εντός και εκτός πανεπιστημιακού χώρου με ιδιαίτερη έμφαση στις θεσμικά εδραιωμένες σχέσεις εξουσίας. Διανύουμε μια εποχή που η κυριαρχία περνά μία αφήγηση η οποία θέτει θηλυκότητες ως ίσες με τις αρρενωπότητες, ξεδιάντροπα υπονοόντας πως κανένα μας δεν (αυτο)περιορίζεται εντός της σαθρής αυτής κοινωνίας και της κανονικότητας της. Αρνούνται τα βιώματα μας,μας βαφτίζουν ''τρελοφεμινίστριες'' κλινικοποιόντας μας ως ''υστερικές'', ''παράλογες'' καθώς μαχόμαστε για χειραφέτηση και αυτοδιάθεση.

Σε χώρους που αυτοπροσδιορίζονται ως ''καλλιτεχνικοί'' ''εναλλακτικοί'' η επικρατούσα ρητορική τους μας λέει πως το θέμα έχει λήξει, πως τα προβλήματά μας είναι στο κεφάλι μας και πως ο αγώνας μας τους λογοκρίνει. Παράλληλα όμως εκείνα υπηρετούν την μόδα της δικής τους ''αντικουλτούρας'',χαρακτηρίζουν τον αγώνα μας ως γραφικό, πλέον θεσμικό και εναντιώνονται με όπλο τους την ειρωνία, την γελοιοποίηση και περιθωριοποίηση των ατόμων που τους απειλούν.

Αυτή είναι η συνθήκη που βιώνεται στις σχολές Kαλών Tεχνών του ΑΠΘ, όπου τα σώματα των σπουδαστ@ είναι και τα εργαλεία τους, η αλληλεπίδραση με τους καθηγητές συντελείται διαπροσωπικά και άμεσα,με όρους ''φιλικούς'' και τα όρια θολωμένα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ο Ζουρούδης, ένας καθηγητής του Tμήματος Εικαστικού που διαθέτει ''πλούσιο'' ιστορικό καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί ήδη από άλλη σχολή λόγω παραβιαστικών συμπεριφορών σε φοιτήτριες. Μάλιστα συνεχίζει να δρα ανενόχλητος υπό τη συγκάληψη και του ΑΠΘ το οποίο μάλιστα τον προήγαγε από καθηγητή σε πρόεδρο του τμήματος. Αυτό το σκουπίδι με πρόσχημα μια ''κουλ'' συμπεριφορά, πλησιάζει ανυποψίαστα πρωτοετά και ασκεί την εξουσία του ως πρόεδρος, ως μέντορας, ως άντρας. Παραβιάζει λεκτικά και σωματικά, σεξουαλικοποιεί ασύστολα την κάθε μας κίνηση και ειρωνεύεται την όποια μας εναντίωση.

Συνειδητά δεν αναπαράγουμε τα γεγονότα και τις παραβιαστικές συμπεριφορές του, περιγράφοντας τα. Αρνούμαστε την μιντιακή αυτή αντίληψη που λέει πως ένα άτομο πρέπει να αποδείξει την παραβίαση του με ''στοιχεία'', όποια κι αν είναι αυτά. Μας αρκεί η γνώση των βιωμάτων μας και της θέσης της οποίας βρισκόμαστε στα μάτια της κοινωνίας.

Η εκμετάλλευση του κακοποιητικού βιώματος από την κοινωνία μεταθέτει το βλέμμα του ''κοινού'' από τους παραβιαστές στις παραβιαζόμενες, τις θυματοποιεί κι έτσι διαιωνίζει την αποσιώπηση περιστατικών,με ξεκάθαρο στόχο τον αποπροσανατολισμό και την προστασία της κανονικότητας. Γνωρίζουμε, ειδικά μετά από τόσα περιστατικά ότι καθηγήτ@ και φοιτητ@ ξέρουν την κατάσταση αλλά διατηρούν μια πρακτική ''χριστιανικής'' κοπής, η οποία υπάρχει κατά κόρον στην κοινωνία με τους παραβιαστές να καλύπτονται, ενώ τα άτομα που δέχονται τη σεξουαλική επίθεση περιθωριοποιούνται και θεωρούνται υπαίτια των γεγονότων.

Εμείς από πλευράς μας στεκόμαστε ενάντια σε όλα αυτά που μας καταπιέζουν και μας φιμώνουν.Στα πανεπιστήμια,στους δρόμους, στις πλατείες, πίσω από κλειστές πόρτες, καμία παραβίαση δεν θα μείνει αναπάντητη.

ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Σήμερα 22/1/2020 κάναμε εικαστική παρέμβαση στο Τμήμα Εικαστικού του ΑΠΘ, κάνοντας στένσιλ και πετώντας τρικάκια και κείμενα.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΒΙΑΣΤΗ ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟ ΣΥΝΑΙΝΕΙ

ΕΣΥ ΚΑΒΑΛΕΤΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΙΛΕΤΟ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ

Συνέλευση Ενάντια Στην Πατριαρχία

από πρώην φίλη του 24/01/2020 11:24 μμ.


Αυτό το σκουπίδι την έπεσε στην ψύχρα στην κόρη κολλητής του, η οποία ήταν τότε δεκαεπτά χρόνων. Της έκανε ιδιαίτερα μαθήματα. Από τότε έχουμε να του μιλήσουμε.Έχει  περάσει μια δεκαετία. Κάνατε πολύ καλά που τον κράξατε. 

Πίσω καθάρματα. Τα σώματά μας μάς ανήκουν. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License