[Λειψία]: Η πορεία αλληλεγγύης στο Indymedia Linksunten

Μεγάλη πορεία με συμμετοχή 1600 ατόμων στο κέντρο της Λειψίας, ενάντια στην απαγόρευση του Indymedia Linksunten, ενόψει της δίκης της Τετάρτης, κατά την οποία κρίνεται συνολικά η νομική βάση της απαγόρευσης. Παρατίθενται αποσπάσματα

post image

1600 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο 25 Γενάρη στη Λειψία ενάντια στην απαγόρευση του γερμανικού indymedia Linksunten, ενόψει της σχετικής δίκης της Τετάρτης 29 Γενάρη. Η πορεία κατέληξε σε αντιπαράθεση με την αστυνομία με και 6 συλλήψεις. Μετά την πρώτη αντιπαράθεση η πορεία διακόπηκε και συνεχίστηκε μετά από κάποια ώρα με μόνο ένα τρίτο του αρχικού κόσμου. Δημοσιογράφοι παραπονέθηκαν ότι δέχτηκαν απειλές από τα άτομα που διαδήλωναν.

Σε άλλο μέρος της πόλης υπήρχε αντι-συγκέντρωση από ακροδεξιούς που απαιτούσε τη συνολική απαγόρευση του Indymedia. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση με βάση επίσημες πηγές είχε συμμετοχή 15 ατόμων.

Τα 6 συλληφθέντα άτομα ηλικίας 18-39 ετών αφέθηκαν ελεύθερα μετά από περίπου μια μέρα κράτησης καθότι δεν συνέτρεχε λόγος κράτησής τους. Ωστόσο, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς και υλικές φθορές.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης απεύθυνε χαιρετισμό ο Thomas Meyer Falk, κρατούμενος από 1996 στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Φράιμπουργκ που χρησιμοποιούσε το μέσο για να ενημερώνει για την κατάσταση στις γερμανικές φυλακές. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την απαγόρευση “ήττα για κάθε άνθρωπο που παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο”.

Η ομάδα νομικής βοήθειας Rote Hilfe με τη σειράς της περιέγραψε τη νομική και πολιτική αξία της επερχόμενης δίκης: «Δεν δικάζονται τα εμπλεκόμενα άτομα για το Indymedia, αλλά είναι αυτά που έχουν καταθέσει μήνυση. Έχουν καταθέσει μήνυση ενάντια στα όργανα του κράτους και την καταστολή που δεν επηρεάζει μόνο τα ίδια, αλλά και όλα εμάς. Η καταστολή συνεπάγεται επίθεση σε όλα τα ελεύθερα μέσα τα οποία δουλεύουν για ελεύθερη και ανεξάρτητη ανταλλαγή πληροφοριών. Η απαγόρευση του Indymedia συνέβη λίγο διάστημα μετά τις διαδηλώσεις του Αμβούργου, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τραυματισμένη εικόνα των οργάνων της τάξης και να επιδειχθεί μια επιτυχία εναντίον των λεγόμενων “ακροαριστερών”. Έκαναν χρήση του νόμου περί απαγόρευσης οργανώσεων, ενώ αντ’ αυτού θα έπρεπε να γίνει η εφαρμογή του νόμου περί μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, η οργάνωση που φαντασιώθηκαν δεν υπάρχει και αυτό θα αποδειχθεί στην επερχόμενη δίκη, ότι δηλαδή η διαδικασία απαγόρευσης ήταν νομικά μη παραδεκτή. Ήθελε θάρρος για τα εμπλεκόμενα άτομα όχι μόνο να αποδοκιμάσουν την απαγόρευση του Indymedia αλλά και να αμφισβητήσουν τη βάση της – και για αυτό χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. […] Πρέπει να οργανωθούμε και να έχουμε αλληλεγγύη. […] Ευχαριστούμε όλα τα άτομα που ήρθαν στην συγκέντρωση, η αλληλεγγύη είναι ένα όπλο που επιτρέπεται να το χρησιμοποιούμε».

Το κοινωνικό κέντρο KTS περίεγραψε τη φρίκη της καταστολής και της παραβίασης των προσωπικών ελευθεριών: «Μια σφοδρή επίθεση εξαπολύθηκε ενάντια στις κινηματικές δομές του Φράιμπουργκ στις 24 Αυγούστου του 2017. Τα επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για κατοχή όπλων από ακροαριστερούς, μια πληροφορία που κατέπεσε όταν αποκαλύφθηκαν τα γελοία ευρήματα της αστυνομίας, όπως μαχαίρια και μπουκάλια για σπρέι. Την ίδια ημέρα 250 μπάτσοι κινητοποιήθηκαν και έκαναν έφοδο σε 4 διαμερίσματα, δυο αυτοκίνητα και το αυτόνομο κοινωνικό κέντρο. Συνολικά κλάπηκαν χρήματα και εξοπλισμός αξίας 80.000 ευρώ. Η αυτόνομη πλατφόρμα λινκσουντεν indymedia τέθηκε υπό λογοκρισία από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ήταν μια προσπάθεια επίθεσης στις κινηματικές υποδομές. Έστησαν ένα παράλογο κατασκεύασμα, με βάση το οποίο το αυτόνομο κοινωνικό κέντρο KTS ήταν η γιάφκα του linksunten Indymedia. Μέσα ψηφιακής αποθήκευσης, υπολογιστές και τηλέφωνα κατασχέθηκαν από τις αρχές, έχοντας βαφτιστεί ως υλικό της παράνομης οργάνωσης. Οι μπάτσοι έσπασαν τις πόρτες του κοινωνικού κέντρου, λεηλάτησαν τους κουμπαράδες με τα λεφτά για τους καφέδες και ξήλωσαν χρηματοφυλάκια από τους τοίχους. Στην πραγματικότητα επλήγησαν από τις ενέργειες αυτές θεατρικές ομάδες, καλλιτέχν(ιδ)ες καθώς και αυτόνομες και αντιφασιστικές ομάδες. Επίσης εκλάπησαν και παραδόθηκαν στην υπηρεσία συνταγματικής προστασίας ταχυδρομικά έγγραφα αλλά και κρυπτογραφημένες συσκευές. Κατά τα άλλα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει οι αρχές να ξεκλειδώσουν τις κρυπτογραφημένες συσκευές.

Επίσης υπήρξαν δυο αποτυχημένες προσπάθειες τα τελευταία δυο χρόνια (5 τα τελευταία 5 χρόνια) να στρατολογηθούν άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον του αυτόνομου κοινωνικού κέντρου ως σπιούνοι της αστυνομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικογραφία, υπήρξε ένας σπιούνος (o Reinhold Kapteina) που φυτεύθηκε από την ασφάλεια στις συνελεύσεις την περίοδο 2008-2013. Το 2014 έγινε γνωστό ότι μια κάμερα παρακολουθεί το κοινωνικό κέντρο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής ποια υπηρεσία ήταν υπεύθυνη για αυτό. Υπήρξαν επίσης παρακολουθήσεις τηλεφώνων και ανάγνωση ηλεκτρονικού και μη ταχυδρομείου. [...]»

Φωτογραφίες: το πανό γράφει "Indymedia Linksunten είμαστε όλα εμείς"

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License