post image

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα – Μοίρασμα παιχνιδιών σε προσφυγόπουλα

Όταν δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση για τη συλλογή παιχνιδιών, δύο πράγματα δεν αναμέναμε. Το πρώτο ήταν η πρωτοφανής κινητοποίηση συνανθρώπων μας από κάθε γωνιά της χώρας στο να συμβάλουν με κάθε τρόπο στη συλλογή παιχνιδιών. Δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε τις εικόνες που αντικρίσαμε συνεχώς όταν κατέφθαναν στη βάση της συλλογικότητας άνθρωποι με τσάντες γεμάτες από παιχνίδια. Το δεύτερο αναπάντεχο ήταν οι δυσκολίες και τα πρωτοφανή εμπόδια που έχει στρώσει το κράτος ώστε οι πρόσφυγες να απομονωθούν από τον κοινωνικό ιστό. Καμία επίσκεψή μας δεν ήταν να δυνατό να πραγματοποιηθεί δίχως γραπτή άδεια από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ή τα αντίστοιχα υπουργεία που ασχολούνται με το ζήτημα των προσφύγων. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα απροσπέλαστα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και στα ξενοδοχεία που έχουν καταλύσει πρόσφυγες, μέρη που θεωρητικά η πρόσβαση θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρή. Στην επικοινωνία μας με τον ΔΟΜ, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Αν θέλετε να μοιράσετε παιχνίδια στους πρόσφυγες, πρέπει να τα δώσετε σε εμάς και εμείς μέσω συγκεκριμένων ΜΚΟ οργανώσεων θα τα διοχετεύσουμε, παρόλο που πολλές φορές ένα μέρος των διανεμόμενων αγαθών ίσως δεν φτάσει στον προορισμό τους».

Ως αναρχική συλλογικότητα δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να ζητήσουμε άδεια από κρατικές ή συνεργαζόμενες με το κράτος υπηρεσίες. Θα το επιχειρούσαμε μόνοι μας ακόμα και αν δεν το κατορθώναμε. Επιλέξαμε το ξενοδοχείο Sparta Inn στην Σπάρτη και τούτο επειδή οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί δέχτηκαν ρατσιστική επίθεση από λιγοστούς ντόπιους φασίστες κατά τη μεταγωγή τους από τη Σάμο. Πήραμε τις χρήσιμες για εμάς πληροφορίες από τον ΔΟΜ όσον αφορά στον αριθμό των παιδιών (ακόμα και σ’αυτό το ελάχιστο που ρωτήσαμε οι κρατικές αρχές φάνηκαν άχρηστες, μας πληροφόρησαν ότι διαμένουν 100 παιδάκια, όμως η πραγματικότητα είναι ότι βρίσκονται πάνω από 400) και χτες Κυριακή 2 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε τη Σπάρτη. Όσα μέλη της συλλογικότητάς μας συμμετείχαν θα θυμούνται για πολλά χρόνια αυτή τη παρέμβαση. Όταν ειδοποιήσαμε τους 2 πρώτους πρόσφυγες για τον ερχομό μας ώστε να καλέσουν στον προθάλαμο όλα τα παιδιά, ένα πραγματικό παιδικό μελίσσι εμφανίστηκε από κάθε γωνιά του ξενοδοχείου και μας έκανε τη πιο γλυκιά «επίθεση». Δεν υπάρχουν λέξεις για να σκιαγραφήσουμε έστω επιδερμικά τη χαρά, τις φωνές, τον ενθουσιασμό, τα χαμόγελα. Αυτό θέλαμε άλλωστε. Αφού δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, επιθυμούσαμε να χαρίσουμε μερικά χαμόγελα. Ευτυχώς τα παιχνίδια ήταν τόσο πολλά που έφτασαν για όλα τα παιδιά. Μιλήσαμε με τους πρόσφυγες, ακούσαμε τα προβλήματά τους και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το μέλλον. Αποχωρήσαμε σχεδόν δακρυσμένοι μέσα σε αγκαλιές. Μελανό σημείο η υπεύθυνη του ξενοδοχείου η οποία ουρλιάζοντας προσπαθούσε να μας σταματήσει ρωτώντας ξανά ξανά ποιοι είμαστε και πως βρεθήκαμε εκεί χωρίς άδεια. Οι παιδικές φωνές όμως κάλυψαν τις τσιρίδες της, οπότε απευθύνθηκε στην τοπική αστυνομία η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Εμείς τους περιμέναμε πάραυτα να μας ζητήσουν το λόγο που εισβάλλαμε σε ένα ξενοδοχείο για να μοιράσουμε παιχνίδια. Αποχωρήσαμε με υψωμένες γροθιές δίνοντας χαιρετίσματα από την αναρχία, ευχόμενοι καλή δύναμη και κουράγιο. Παιδιά μας είναι τα παιδιά όλου του κόσμου.

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα

ΥΓ1 – Ένα πελώριο ευχαριστώ σε όσους/ες ενίσχυσαν το εγχείρημα με παιχνίδια. Χτες ήσασταν και εσείς μαζί μας!

ΥΓ2 – Το υπόλοιπο μέρος των παιχνιδιών θα μοιραστεί σε δομές του δικού μας χώρου τις επόμενες μέρες.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License