Θεσσαλονίκη-Συντονισμένες παρεμβάσεις σε μεσητικά γραφεία ενάντια στη βραχυχρόνια μίσθωση

Σαν μια πρώτη απάντηση στην ένταση της εκμετάλλευσης πάνω στον τομέα της στέγασης πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες παρεμβάσεις με σπρέι, μπογιές και τρικάκια σε 7 εταιρείες real estate που αναλαμβάνουν την αξιολόγηση και διαχείριση ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 27-28 Γενάρη

Διανύουμε σχεδόν μια δεκαετία συνεχούς υποτίμησης και υποβάθμισης των ζωών μας σε όλες τις πτυχές. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 με την υπογραφή του 1ου μνημονίου και τα πρώτα μέτρα σκληρής λιτότητας, το 2ο μνημόνιο το 2012, το δημοψήφισμα το 2015 κ η υπογραφή και η υπογραφή του 3ου μνημονίου που ακολούθησε με αυστηρότερα μέτρα και τα capital controls που επήλθαν, δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση στη χώρα με πληθώρα αλλαγών στο κοινωνικό, εργασιακό και φυσικό περιβάλλον. Έτσι η εκάστοτε κυβέρνηση (αριστερή, κεντρόα, δεξιά) εκμεταλλεύτηκε αυτή τη κρίση και άρχισε να οδηγεί την Ελλάδα σε συνεργασίες με άλλες χώρες για επενδύσεις, στοχεύοντας σε μία διεθνή άνοδο του μαζικού τουρισμού, εκμεταλλεύοντας και μετατρέποντας σε εμπόρευμα ολόκληρες περιοχές, πόλεις και κυρίως τον φυσικό κόσμο. Έξάλλου ο τουρισμός θα μας βγάλει από τη κρίση!.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τουριστική υπερανάπτυξη, η οποία προσπαθεί να επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια του έτους με αποτέλεσμα πόλεις να μεταμορφώνονται σε κέντρα ψυχαγωγίας για να καλύπτουν τις ανάγκες μόνο των τουριστών, γειτονιές ολόκληρες αλλοιώνονται, εξαγοράζονται και μετατρέπονται σε πεδία προς κερδοφορία. Όλα αυτά οδηγούν στον εξευγενισμό που στόχο έχει την ανάπλαση και την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων, δηλαδή όσων δε χωράνε στα καπιταλιστικά ευρωπαικά πρότυπα, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων, τις εξώσεις των ενοικιαστών και τον εκτοπισμό όσων δε χωράνε σε αυτό το μοντέλο κυρίως των φτωχών, των μεταναστριών, των «διαφορετικών».

Μέσα απο τη λαίλαπα της καπιταλιστικής κοινωνίας όπου ζούμε, δε θα μπορούσε να ξεφύγει η βασικότερη ανάγκη μας , η στέγαση. Κομβικό ρόλο έπαιξε η «λύση» της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην αρχή παρουσιάστηκε ως ένας τρόπος ανακούφισης για τους μη έχοντες, όμως στη πραγματικότητα ισχύει για όσους έχουν πάνω από ένα σπίτι, οπότε δεν οφελεί τους φτωχότερους, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη ταξική ανισότητα στο κοινωνικό σύστημα που ζούμε και εργαζόμαστε. Μέσα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικά δεν επωφελούνται μόνο οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες αλλά υπάρχει μεγάλη επένδυση από ελληνικές και ξένες κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, τα real estate, πολυεθνικοί κολοσσοί, για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Στις 25 και 26 Ιανουαρίου, στο Divani Caravel, πραγματοποιήθηκε το 2ου BnB Guest Conference, ένα συνέδριο αφιερωμένο στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή επενδυτών απ’ όλη την ελληνική επικράτεια. Σαν μια πρώτη απάντηση στην ένταση της εκμετάλλευσης πάνω στον τομέα της στέγασης πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες παρεμβάσεις με σπρέι, μπογιές και τρικάκια σε 7 εταιρείες real estate που αναλαμβάνουν την αξιολόγηση και διαχείριση ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 27-28 Γενάρη. Οι εταιρείες που στοχοποιήθηκαν είναι οι εξής:

Remax real estate στην οδό Πασαλίδη 4 στην Καλαμαριά

Bellos real estate στην οδό Νικοπόλεως 46 στην Καλαμαριά

Μεσιτική ακινήτων στην οδό Κ. Καραμανλή 87 στην περιοχή Ιπποκράτειο

City house real estate στην οδό Αγίας Σοφίας 106 στην περιοχή Άνω Πόλη

Εταιρία Διαχείρισης Ακινήτων Oikotrust στην οδό Αγίας Σοφίας 67 στην περιοχή Ανω Πόλη

Τσαπούρης real estate στην οδό Εγνατίας 37 στο κέντρο

Parthenon real estate στην οδό Πολυτεχνείου 25 στην περιοχή των Δικαστηρίων

Το κράτος επιτίθεται σε όσους/ες αντιστέκονται απέναντι σε αυτή τη βιομηχανία και αποτελούν εμπόδιο στη κερδοφορία. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι στο στόχαστρο αυτής της ανάπτυξης βρισκόμαστε όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στη ταξική ανισότητα, στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας, στη καταστολή, στο κράτος και το κεφάλαιο. Όλοι εμείς που προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την αυτοδιάθεση, την αυτοοργάνωση μέσα από τις συνελεύσεις μας. Τις καταλήψεις των άδειων κτιρίων ως απάντηση στην υποτίμηση των ζωών μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι σε όσες/ους βιώνουν τη καταστολή, σε όσες/ους αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και τον κόσμο που τις υπερασπίζεται

Δύναμη στους συλληφθέντες συντρόφους Κ. Αθανασοπούλου, Δ. Βαλαβάνη και Γ. Μιχαηλίδη

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License