Διαπλοκή, παρεϊσμός, Ζαπατίστας και στο βάθος… Paliacate

Όποια πέτρα να σηκώσεις, τον παρεϊσμό θα βρεις από κάτω

Στις 6 Ιανουαρίου 2020 ανέβηκε στην ιστοσελίδα των Ζαπατίστας ένα κείμενο καταγγελίας της καταστολής των καταλήψεων στην Αθήνα. Το κείμενο υπογράφεται από την «κατάληψη ΠΙΚΠΑ». Στο κείμενο δεν αναφέρεται η πηγή του πρωτότυπου κειμένου στα ελληνικά. Επίσης, κάτω από την υπογραφή δεν υπάρχει το λινκ της ιστοσελίδας της κατάληψης. Για να είμαστε πιο ακριβείς, πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχει το λινκ της κατάληψης.

Αυτά τα γεγονότα μας κίνησαν την περιέργεια και επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα του «Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ». Εκεί αναφέρεται ότι στο χώρο της κατάληψης συστεγάζονται τρεις ομάδες: Φυτοθεραπευτικό Εργαστήρι, Οδοντιατρική Δομή και Κοινωνικό Φαρμακείο . Η ιστοσελίδα δεν είναι πολύ ενημερωμένη, γιατί στο σάιτ του παιδικού στεκιού φτου ξελεφτερία αναφέρεται ότι και το στέκι στεγάζεται στην κατάληψη. Επίσης, στην ιστοσελίδα της «ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου» αναφέρεται ότι οι συνελεύσεις της γίνονται στο χώρο της ίδιας κατάληψης. Δε μας ενδιαφέρει ως Παρατηρητήριο Αντιζαπατιστικών Δραστηριοτήτων αν όλες αυτές οι ομάδες υφίστανται στην πράξη ή αν γίνεται συνέλευση κατάληψης ή όχι. Θα περιοριστούμε στο μέρος της διαπλοκής/συμμετοχής κάποιων από αυτές που αφορά στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των Ζαπατίστας.

Ψάξαμε την πηγή του κειμένου στο σάιτ του ΠΙΚΠΑ αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη κείμενο στα ελληνικά δεν υπήρχε πουθενά! Είναι δυνατόν το ΠΙΚΠΑ να έχει συντάξει ένα κείμενο καταγγελίας της καταστολής των γειτονικών του καταλήψεων, να έχει κάνει τον κόπο να το μεταφράσει και να μη το δημοσιεύσει στην ίδια του την ιστοσελίδα; Βρήκαμε όμως το κείμενο στα ελληνικά στην ιστοσελίδα της «ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου», η οποία χρησιμοποιεί το χώρο της κατάληψης.

Σκεφτήκαμε ποια μπορεί να είναι τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορεί να εξηγούν κάτι τέτοιο και καταλήξαμε στα παρακάτω:

1. Για κάποιο λόγο που αγνοούμε, η κατάληψη αποφάσισε να στείλει το κείμενο στην ιστοσελίδα των Ζαπατίστας από το μέιλ της, να μη το δημοσιεύσει στη δική της, αλλά σε αυτή της «συνέλευσης κατοίκων». Δεν ξέρουμε πόσο πιθανό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συνέλευση κατάληψης και να έχει πάρει μία τέτοια περίεργη απόφαση. Σίγουρα πάντως δε συμβαίνει συχνά, ειδικά σε συλλογικότητες ή καταλήψεις που λειτουργούν έστω και στοιχειωδώς… Αν πράγματι έχει γίνει κάτι τέτοιο, ας δεχτούμε ότι είναι επιλογή του ΠΙΚΠΑ και δεν θα την κρίνουμε. Η ιστοσελίδα των Ζαπατίστας όμως δεν παραξενεύτηκε που στο κείμενο το κείμενο που υπογράφεται ως «κατάληψη ΠΙΚΠΑ» δεν έχει πηγή στα ελληνικά και δεν υπάρχει πουθενά στην ιστοσελίδα του ΠΙΚΠΑ;

2. Κάποιος ή κάποιοι που είναι διαχειριστής/διαχειριστές του μέιλ του ΠΙΚΠΑ ή κάποια ομάδα που έχει πρόσβαση στο μέιλ αυτό το χρησιμοποίησε/χρησιμοποίησαν για να στείλουν στην ιστοσελίδα των Ζαπατίστας ένα κείμενο τους, υπογράφοντάς το ως «κατάληψη ΠΙΚΠΑ». Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το ερώτημα που προκύπτει είναι με τι διαδικασίες λειτουργεί η κατάληψη και η συνέλευση της, ή καλύτερα αν υφίστανται και αν λειτουργούν… Δε θέλουμε να αναλύσουμε εδώ το θέμα του τι σημαίνει κατάληψη, πότε λειτουργεί και πότε είναι σφραγίδα έτοιμη προς χρήση ή χώρος έτοιμος προς χρήση από συγγενείς και φίλους. Καταλαβαίνουμε ότι άλλο κύρος έχει προς τα έξω μια ανακοίνωση καταγγελίας της καταστολής των καταλήψεων με τη σφραγίδα μίας κατάληψης, και άλλο με αυτήν μιας επιτροπής ή συνέλευσης κατοίκων...

3. Κάποιος ή κάποιοι στείλανε το κείμενο από ένα μέιλ που δεν είναι αυτό του ΠΙΚΠΑ. Στην περίπτωση αυτή το ερώτημα είναι πως οι Ζαπατίστας το δημοσίευσαν χωρίς να τσεκάρουν αν ο αποστολέας είναι όντως το ΠΙΚΠΑ, μία κατάληψη που -απ’ όσο γνωρίζουμε- δεν έχει δημοσιεύσει άλλη φορά κάποιο κείμενο στην ιστοσελίδα των Ζαπατίστας, ούτε έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το ζαπατιστικό ζήτημα.

Και στα τρία ενδεχόμενα δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιος ή κάποιοι από την ιστοσελίδα των Ζαπατίστας δημοσίευσαν το κείμενο λόγω κάποιας προσωπικής γνωριμίας με τον/τους αποστολέα/αποστολείς, χωρίς να τσεκάρουν αν πράγματι πρόκειται για κείμενο της κατάληψης. Τέτοιες αποφάσεις έχουν ή τουλάχιστον οφείλουν να έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Μία ακόμα λεπτομέρεια: Πριν από μερικές μέρες στην ιστοσελίδα των Ζαπατίστας ένας αναγνώστης έγραψε ένα σχόλιο στα αγγλικά κάτω από το κείμενο του ΠΙΚΠΑ. Στο σχόλιο αναφέρεται ότι στην ιστοσελίδα του ΠΙΚΠΑ δεν υπάρχει αυτό το κείμενο. Tην επόμενη μέρα το σχόλιο είχε εξαφανιστεί… Γιατί άραγε αυτή η λογοκρισία; Πιο κάτω παραθέτουμε τις αντίστοιχες φωτογραφίες από την ιστοσελίδα πριν και μετά το κατέβασμα του σχολίου, και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Κάτι έδειχνε να λείπει από όλο αυτό το παζλ, μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, οπότε στο σάιτ της λεγόμενης Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων δημοσιεύτηκε ένα κάλεσμα στο χώρο της κατάληψης ΠΙΚΠΑ για μία εκδήλωση του… Παλιακάτε! Ναι, του γνωστού πια Παλιακάτε που δηλώνει ότι είναι συνέλευση χωρίς ποτέ να έχει κάνει συνέλευση. Τώρα έδεσε το γλυκό! Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι η εκδήλωση γίνεται για να πουληθεί ένα συγκεκριμένο εμπόρευμα. Είναι για καλό σκοπό θα μας απαντήσουν όσοι εμπλέκονται σε αυτό. Εκτός αυτού, θα φανεί ότι υπάρχει «κίνημα» που υποστηρίζει τους Ζαπατίστας. Κακό είναι αυτό;

Το προϊόν που θα εμπορευτεί ο Παλιακάτε στην εκδήλωση δημοσιεύτηκε μία μέρα μετά, στις 29 Ιανουαρίου, στην ιστοσελίδα του. Περίπου δέκα μέρες μετά, το κάλεσμα για την εκδήλωση στο χώρο του ΠΙΚΠΑ ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Παλιακάτε. Δηλαδή η Ανοιχτή Συνέλευση δημοσίευσε το κάλεσμα πολύ πριν από το ίδιο το Παλιακάτε και τη διαφήμιση του προϊόντος μία μέρα πριν από αυτό! Τα προσέχουμε αυτά παλικάρια… Τα κρατάμε τα προσχήματα… Εκτός αν το σημαντικό είναι να γίνονται πράγματα, με όποιο όνομα, σφραγίδα ή περιτύλιγμα μας προσδίδει κύρος, και δεν είναι σημαντικό ποιος είναι πίσω από τι, ποιος ταυτίζεται με τι. Αυτά είναι λεπτομέρειες. Το σημαντικό είναι να φαίνεται προς τα έξω ότι υπάρχουμε και κάνουμε πράγματα. Εννοείται ότι αυτά τα τελευταία σχόλια δεν αφορούν μόνο στον Παλιακάτε. Αφορούν σε όλο το φαινόμενο του παρεϊσμού με πολιτικό προσωπείο.

Η ίδια η «κατάληψη ΠΙΚΠΑ» γνωρίζει κάτι γι’ αυτό (αν βέβαια υφίσταται ως τέτοια) ; Το λέμε αυτό επειδή στην ιστοσελίδα της δεν αναφέρεται τίποτα για την εκδήλωση. Είναι τουλάχιστον περίεργο η υπογράφουσα το κείμενο «κατάληψη ΠΙΚΠΑ» να ενημερώνει μόνο τους Ζαπατίστας για ένα θέμα καταστολής καταλήψεων και λίγες μέρες μετά να μην δημοσιεύει στην (όχι και τόσο ενεργή…) ιστοσελίδα της κάτι για μία εκδήλωση που αφορά στους Ζαπατίστας και που γίνεται στο χώρο της.. Η «ανοιχτή συνέλευση κατοίκων» όμως όχι μόνο τη δημοσίευσε στη δική της ιστοσελίδα, αλλά το έκανε και πριν από τον ίδιο το διοργανωτή! Στο θαυμαστό κόσμο του παρεϊσμού παίζουν αυτά.

Νομίζουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση και ύστερα τα παραπάνω περιττεύει να ρωτήσουμε με ποια κριτήρια και διαδικασίες πάρθηκε η απόφαση να γίνει η εκδήλωση του Παλιακάτε στο συγκεκριμένο χώρο, ή με ποια κριτήρια ο Παλιακάτε επέλεξε το συγκεκριμένο χώρο για την εκδήλωση. Κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον αφελές. Εδώ πια το πράγμα έχει ξεφύγει, έχει πάει σε άλλο επίπεδο.

Τίτλοι που απορρίφθηκαν:

- Aνοιχτή κατάληψη κατοίκων για την υγεία Paliacate

- Όποια πέτρα να σηκώσεις, τον παρεϊσμό θα βρεις από κάτω

https://wp.me/paK7oC-15

από Δ. από Πετράλωνα 07/02/2020 6:06 μμ.


Επειδή το παραπάνω λιβελογράφημα είναι το λιγοτερο συκοφαντικό...

Απλά να πω ότι

1) η κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ δεν έχει δικό της μπλοκ

2) στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στεγάζονται οι συλλογικότητες

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου (https://askpthk.espivblogs.net/)

Κοινωνικός χώρος για την Υγεία (https://kxy.espivblogs.net/)

Γρέζι (https://grezi.espivblogs.net/)

3) για όποιον οποία έχει απορίες μπορεί να επισκεφτεί τα μπλοκ των συλλογικοτήτων ή να έρθει κάποια στιγμή από την κατάληψη που είναι σχεδόν κάθε μέρα ανοιχτή.


Από το 2012 το μέιλ έχει πάψει να λειτουργεί.

Αντί να γράφεις αράδες εμπάθειας, ψάξε

http://pikpa.squat.gr/?p=1208


Ο κοινωνικός χώρος για την υγεία που στεγαζεται στην κατάληψη χρησιμοποιεί το μειλ της.Ψάξε https://kxy.espivblogs.net/?page_id=116

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License