Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ζώων μας

Με αφορμή την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως για την εξίσωση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια , με πτυχία από το δημόσιο Πανεπιστήμιο, συμπλέοντας με το μεγάλο κύμα μαθητικών και φοιτητικών αντιδράσεων (π.χ πορεία στην Αθήνα 10/02/2020) στη χώρα, αποφασίσαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας μέσα από αυτή τη δράση.

post image

Μοίρασμα που πραγματοποιήθηκε στις 14/2 από την Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην ημέρα δράσης : ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ 

  • Με αφορμή την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως για την εξίσωση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια , με πτυχία από το δημόσιο Πανεπιστήμιο, συμπλέοντας με το μεγάλο κύμα μαθητικών και φοιτητικών αντιδράσεων (π.χ πορεία στην Αθήνα 10/02/2020) στη χώρα, αποφασίσαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας μέσα από αυτή τη δράση.

Θεωρούμε πως η γενικότερη επίθεση σε κάθε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό είναι ζήτημα που αφορά και αγγίζει άμεσα κάθε πόλη της Ελλάδας.Για μια Κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις ανθρώπινες ζωές με οικονομικά κριτήρια, που καθιστά προνομιούχους όσους φέρουν το απαραίτητο μπάτζετ φαίνεται προφανής και αναμενόμενη κίνηση, όμως στην πραγματικότητα είναι ριζικά άδικη. Σε ένα ήδη μη αξιοκρατικό σύστημα επιλογής και πρόσβασης στη φαινομενικά δημόσια και δωρεάν παιδεία (βλ. παραπαιδεία , εξαντλητική και κοστοφόρα διαδικασία για τις πανελλήνιες) η αναγνώριση των ιδιωτικών πτυχίων ως ισότιμα με των δημόσιων επιδεινώνει την κατάσταση αδικίας. Μια πληρωμένη 3 ετης φοίτηση δεν εξισώνεται τόσο εύκολα και αυτονόητα με εκείνη των 4ετών/ 5ετών σχολών ούτε από άποψη προγράμματος σπουδών ούτε από άποψη κόπου των φοιτητών/-τριών. Αυτομάτως όταν τα κριτήρια για πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι οικονομικά ,τότε αποκλείεται το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και απευθύνεται σε λίγους και ‘’εκλεκτούς’’. Το σχέδιο αποβλέπει στην υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση) ,το κλείσιμο σχολών και εν τέλει στη δήθεν ομαλή ιδιωτικοποίησή τους. Ταυτόχρονα ο χώρος του Πανεπιστημίου γίνεται μπίζνα, ιδιωτικές επιχειρήσεις φυτρώνουν στους χώρους του (π.χ λέσχη, κυλικεία ) η μεταφορά από και προς το πανεπιστήμιο εμπορευματοποιείται και οι φοιτητές καλούνται να καλύψουν μόνοι τους τις υλικοτεχνικές τους ανάγκες (π.χ Αρχιτεκτονική, Καλών Τεχνών) για την απόκτηση πτυχίου.Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών ,δεν προεξοφλεί την κάλυψη των εξόδων και τη συντήρησή τους, αλλά καταλήγει καθαρό κέρδος στη τσέπη κάθε ιδιώτη, ενώ οι πολίτες εξακολουθούν να ζημιώνονται.Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των ζωών μας, όχι μόνο όσων αφορά το Πανεπιστήμιο, αλλά για κάθε δομή που θα έπρεπε να είναι δημόσια, ελεύθερη και κοινωνική, όπως οι δομές Υγείας. Τον τελευταίο καιρό γίνεται κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των μεγαλύτερων Νοσοκομείων της χώρας, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η προσβασιμότητα στην Υγεία, την Εκπαίδευση, τη στέγαση, το νερό ,το ρεύμα και κάθε αγαθό για μια ανθρώπινη διαβίωση θα έπρεπε να είναι ίση και ελεύθερη για όλους και όλες. Αναγνωρίζουμε πως κράτος και ιδιώτες βρίσκονται σε άριστη συνεργασία στην εφαρμογή αυτού θα μας βρουν απέναντί τους!

• ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστιμίου Ιωαννίνων(ανοιχτή συνέλευση κάθε Πέμπτη, 1μ.μ, στην αίθουσα 1, ισόγειο πρώην ΦΠΨ)

  • e-mail: autonomisineleusigiannena@gmail.com
  • Blog: autonomisineleusi.blogspot.com

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License