Την Τρίτη 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μαθητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τις νέες μεταρρυθμίσεις που προαναγγέλθηκαν από το υπουργείο παιδείας και αφορούν την δευτεροβάθμια και κατ’ επέκταση την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νέο νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά αναβαθμίζει τον αποτυχημένο εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα των σχολείων, επιβάλλοντας ετήσιες εξετάσεις ανά τάξη του λυκείου και επαναφέροντας την τράπεζα θεμάτων. Ταυτόχρονα μειώνει τον αριθμό των εισακτέων στις σχολές και επαναθεσμοθετεί την βάση του 10’.

Στην διαδήλωση μετείχαν γύρω στους 600 μαθητές/τριες από σχολεία όλης της Αθήνας. Το αναρχικό μπλοκ που συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία των “Αναρχικών Μαθητών” συσπείρωσε μερικές δεκάδες και πλήθαινε κατά την διάρκεια της διαδήλωσης με συνεχή εισροή μαθητών/τριων που απαξίωσαν τα μπλοκ που πρόσκεινται στο αστικό σταλινικό μόρφωμα του κκε. Σε όλη την διαδρομή της πορείας φωνάζονταν αναρχικά πολιτικά συνθήματα για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, τους νεολαιίστικους και εργατικούς αγώνες, συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες/μετανάστες και ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, την κρατική καταστολή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα συνθήματα είχαν την γενική αποδοχή της πλειονότητας των μαθητών/τριων και παρά την επιχείριση επικάλυψης τους από τις κομματικές ντουντούκες έδωσαν το ιδεολογικό, πολιτικό και αγωνιστικό στίγμα της διαδήλωσης.

Προς την λήξη της πορείας, υπήρξαν συμβολικές επιθέσεις κατά τραπεζών που επικροτήθηκαν από τους μαθητές/τριες με κυρίαρχο σύνθημα στο αναρχικό μπλοκ “Οι εργατοώρες με αίμα είναι βαμμένες καιρός να δούμε τις τράπεζες καμένες”. Κάποιες λίγες γραφικές φωνές αποδοκιμασίας των συνθημάτων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες από ακροδεξιά στοιχεία εκτός της πορείας (“φιλότουρκοι”, “ανθέλληνες” και λοιπά μισανθρωπικά σχόλια) έλαβαν την απάντηση που τους άρμοζε.

Τέλος, από τα Προπύλαια 70 μαθήτριες/ες μετά από προτροπή του αναρχικού μπλοκ κινήθηκαν συντεταγμένα συνεχίζοντας την πορεία προς την κατεύθυνση της πλατείας Εξαρχείων, όπου και το μπλοκ διαλύθηκε φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομοκρατίας και των ναρκομαφιών.

ΚΟΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΗΣΕΙΣ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Αναρχικό Σχήμα Φιλοσοφικής

Ιστότοπος: https://anarxikoiesfls.home.blog

Επικοινωνία: anarxikoies-fls@riseup.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License