Απόπειρα αυτοκτονίας στην Πέτρου Ράλλη

Το Σάββατο 7/3/2020 και ώρα 16.30 η Eden μην αντέχοντας πια τις συνθήκες κράτησής της και τη στέρηση της ελευθερίας της, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πίνοντας χλωρίνη.

post image

Απόπειρα αυτοκτονίας στην Πέτρου Ράλλη

Το Σάββατο 7/3/2020 και ώρα 16.30 η Eden μην αντέχοντας πια τις συνθήκες κράτησής της και τη στέρηση της ελευθερίας της, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πίνοντας χλωρίνη. Μας ειδοποίησαν συγκρατούμενές της. Αμέσως τηλεφωνήσαμε στην Π.Ρ. απαιτώντας σαν ομάδα να μάθουμε σε ποιο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί και μετά την άρνησή τους να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο μεταβήκαμε στην είσοδο των κρατητηρίων να ασκήσουμε κάποια πίεση. Φυσικά δεν πήραμε καμία απάντηση, γι αυτό ψάξαμε τα πιθανά εφημερεύοντα νοσοκομεία και σπεύσαμε να τη βρούμε. Καταφέραμε να την εντοπίσουμε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί μας πληροφόρησαν ότι η κοπέλα είχε πριν λίγο επιστρέψει στην Π.Ρ. και δε διέτρεχε κίνδυνο.

Οι κρατούμενες, που ήταν κοντά της, έντρομες φώναξαν τα αστυνομικά όργανα να καλέσουν γρήγορα ασθενοφόρο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο να σωθεί. Αυτό που αντιμετώπισαν ήταν η κλασική ακύρωση της ύπαρξης τους και η αμφισβήτηση του γεγονότος της απόπειρας, με προκλητικές ερωτήσεις, του στυλ αν λέει αλήθεια πως ήπιε χλωρίνη ή ψέμματα. Η ίδια σε άθλια κατάσταση ξέρναγε μπροστά τους κι έβγαζε αφρούς και αφού μύρισαν στον εμετό της τη χλωρίνη, κάλεσαν το ασθενοφόρο. Και σ’ αυτή την τραγική συνθήκη μια αστυνομικός, ονόματι Δήμητρα (που όπως είπαν αρκετές κρατούμενες, όταν τις βρίσκει σε στιγμές απελπισίας να κλαίνε δυνατά, τους φωνάζει να σωπάσουν/σκάσουν και τις ειρωνεύεται γελώντας περίεργα), έδωσε ένα απίστευτο ρεσιτάλ ρατσισμού και μισογυνισμού. Δείτε τι έλεγε στην Eden, την ώρα που σφάδαζε στους πόνους και έχανε τις αισθήσεις της: “Αφού έχεις τόσα προβλήματα γιατί δε ζητάς να επιστρέψεις στη χώρα σου; Τι θέλεις εδώ; Εδώ δε μπορείς τίποτε να καταφέρεις... Και τι το θες το νοσοκομείο, τίποτε δε θα σου κάνουν εκεί...” Τα σχόλια δικά σας...

Η Eden και το μαρτύριο της αναφέρεται και στη 2η επιστολή κραυγή από την Πέτρου Ράλλη, που δημοσιεύσαμε στις 4 Φεβρουαρίου. Έχει πολλά προβλήματα υγείας και μόνο γι’ αυτά δεν θα έπρεπε να είναι κρατούμενη. Παραθέτουμε δυο αποσπάσματα από την επιστολή κραυγή, την οποία υπογράφει η τότε κρατούμενη, Ceylan Pinar, για να καταλάβετε για ποια μιλάμε.

Υπάρχει γράμμα από το Αλλοδαπών: “(...) Η γυναίκα στην οποία αναφέρομαι ονομάζεται Ε. από Ερ. Θυμάμαι τη μέρα που ήρθε! Το χρώμα της ήταν σαν σοκολάτα, τώρα το χρώμα της είναι σαν του πάγου, σαν πτώμα. Κάθε μέρα κάνει εμετό. Χειροτερεύει και λιποθυμάει. Της ρίχνουμε νερό στο πρόσωπο. Ανοίγει τα μάτια της, μετά από ώρες. Συνήθως, για να μπορέσει να περπατήσει την πιάνουμε με το ένα μπράτσο μας. (...) Την Eden την ακούει κανείς που τους λέει "στείλτε με στο νοσοκομείο γιατί εδώ θα πεθάνω.” Μπορείτε να έρθετε να την επισκεφτείτε και θα καταλάβετε ότι έχει ξεφύγει η φάση από τα ανθρώπινα (...).

Date: 20.01.2020: Λίγο πριν η Ε. από την Ερ., που σας ανέφερα στην πρώτη σελίδα έχασε τις αισθήσεις της και άρχισε να φτύνει αίμα. Ειδοποιήσαμε την αστυνομικό υπηρεσίας για να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Η αγαπητή Μαρίνα ας είναι καλά, έκανε κάτι που δεν το κάνουν άλλες εύκολα, ειδοποίησε τον προϊστάμενο υπηρεσίας. Όμως αυτός που ήρθε, ήταν εκείνος που πριν λίγο καιρό είχε τραβήξει με βία τη μαντήλα από το κεφάλι της Alaa από τη Συρία και της είχε κοκκινίσει το μέτωπο. Αυτός που της φώναζε ότι εδώ είναι χριστιανική χώρα και δεν μπορεί να το φορά. Αναφέρομαι σ΄ αυτόν το διοικητή της αστυνομίας. Ήρθε και παρόλο που κλαίγαμε και τον παρακαλούσαμε επί δεκαπέντε λεπτά να μεταφέρει την Ε. στο νοσοκομείο και του δείξαμε το κύπελο με το αίμα, που έφτυνε, αυτός φωνάζοντας είπε: “Είσαστε καθυστερημένες; Βραδιάτικα θα πάω στο νοσοκομείο;” και πάλι φωνάζοντας στα ελληνικά έφυγε. Όσο για την Ε., κάνει συνέχεια εμετούς και είναι στο δωμάτιο της και εμείς περιμένουμε από τους αστυνομικούς να μας συμπονέσουν (...)”

Η Eden, όπως και άλλες στο παρελθόν, έχοντας υποστεί για πάνω από 3 μήνες τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης δεν άντεξε και αποπειράθηκε να κάνει κακό στον εαυτό της, αφού βρήκε στο κελί της ένα πλαστικό μπουκάλι νερού με χλωρίνη. Η πράξη της αυτή είναι κραυγή ελευθερίας και κραυγή για τα βασικά και ζωτικά δικαιώματα που καταπατούνται εκεί καθημερινά. Η πράξη της είναι μια απόπειρα δολοφονίας από το ίδιο το κράτος, την πατριαρχία και τα κολαστήρια που γεννάει.

Σήμερα η Eden είναι ελεύθερη! Στο κέντρο κράτησης της Π.Ρ., όμως, παραμένουν ακόμη πολλές συγκρατούμενές της, αρκετές από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, όπως η M, η G, η N κ.ά. Η ήδη επιβαρυμένη υγεία τους επιδεινώνεται από το ανθυγιεινό και βρώμικο περιβάλλον στο οποίο είναι φυλακισμένες. Μπορεί η διοίκηση να μας βεβαιώσει πότε θα σταματήσει να μοιράζει χλωρίνη σε κρατούμενες, για να καθαρίζουν μόνες τους το βούρκο των καμπινέδων και των χώρων φυλάκισής τους, στην Πέτρου Ράλλη; Έχει κατανοήσει την ευθύνη που φέρει για την απόπειρα αυτοκτονίας της Eden και της κάθε Eden;

Τώρα που ο Κρατικός Μηχανισμός επαγρυπνεί για τη προφύλαξη του πληθυσμού από τον απειλητικό νέο ιό Coronavirus, τώρα που έχει κηρυχθεί παγκόσμια πανδημία, στα αόρατα κέντρα κράτησης και στα hot spots, ποια απαραίτητα μέτρα υγιεινής έχει πάρει για την ασφάλεια και την επιβίωση κρατουμένων και εργαζομένων; Ήδη, σήμερα, στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, βρέθηκε θετική στον ιό μια αστυνομικός.

Έχει γίνει επαγγελματική απολύμανση των χώρων της Πέτρου Ράλλη, όπου τα μικρόβια στήνουν εδώ και χρόνια αποικίες; Έχουν δοθεί αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, σαπούνια κλπ στις κρατούμενες/ους/@; Έχουν αγοραστεί τα νέα πλυντήρια για καλό πλύσιμο των ρούχων, που εδώ και μήνες, από τότε που και το τελευταίο πλυντήριο χάλασε, τα πλένουν στα χέρια; Αν δεν παρθούν, ούτε και τώρα, σοβαρά μέτρα πρόληψης για τον COVID-19 στην Πέτρου Ράλλη και σε άλλα παρόμοια κέντρα, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί δραματικά, όπως στην Ιταλία. Οι Ιταλικές αρχές δεν πήραν μέτρα προφύλαξης στις φυλακές και υπάρχουν ήδη αρκετοί νεκροί... Προχθές εξεγέρθηκαν οι φυλακισμένοι σε 27 Ιταλικές φυλακές...

Στην τελευταία μας επίσκεψη, παρά το γεγονός ότι πάλι επιτράπηκε η συνάντηση με τις κρατούμενες σε 6 μόνο άτομα αντί για 12, στους θαλάμους επισκεπτηρίων αντί για την ταράτσα, η επικοινωνία μας με τις γυναίκες ήταν ουσιαστική. Για μια ακόμη φορά ήρθαμε σε άμεση επαφή με σπαράγματα ζωών γυναικών, που βιώνουν ένα επιπλέον διαρκές βασανιστήριο, τον επ΄ αόριστον εγκλεισμό τους στο Αλλοδαπών, σε συνθήκες απανθρωποποιητικές, λόγω έλλειψης χαρτιών. Παρότι η διοίκηση της Π.Ρ. προσπάθησε να μας πείσει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για τις ρατσιστικές συμπεριφορές και για τις σεξιστικές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, από κάποια αστυνομικά όργανα, που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, εμείς τους τονίσαμε ότι είναι αδύνατον να μη γνωρίζουν τι γινόταν στο βαθμό που οι Διοικητικές Εξετάσεις από το αρμόδιο Τμήμα/Γραφείο συνεχίζονται. Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν τι γίνονταν πχ. στην κουζίνα των κρατητηρίων, πώς αυτό σταμάτησε, τουλάχιστον στην κουζίνα, και ποιοι αστυνομικοί έκτοτε δεν ανεβαίνουν στον όροφο των γυναικών. Ζητήσαμε από το διοικητή υπηρεσίας να σημειώσει τα νέα παράπονα για τις συνθήκες κράτησης, όπου στοιβάζονται σαν άχρηστα αντικείμενα οι γυναίκες, νέες καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές από την αστυνομικό Βιβή, καθώς και αιτήματα για συγκεκριμένα φάρμακα, που έκαναν κάποιες, για να πράξει τα δέοντα... Του ζητήσαμε επίσης να μεταφέρει στον  Προϊστάμενό του την πρόταση να διατεθεί και διαμορφωθεί χώρος Βιβλιοθήκης/Αναγνωστηρίου, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι κρατούμενες, που θέλουν να διαβάσουν, σαν άνθρωποι. Όπως προβλέπεται από τις διατάξεις που αφορούν στα δικαιώματα των κρατουμένων.

Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της Eden,

βεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά, ότι:

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΕ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ

ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ/@

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΩΜΕΡΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ

ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΎΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

& ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ/@

ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΑΧΕΣ

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ

Συνέλευση Πρωτοβουλίας: Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση

spiti.gynaikon@gmail.com

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License