Κρέμασμα πανό στα δυτικά της Θεσ/νίκης

Ως μίνιμουμ δράση για όλα αυτά που γίνονται τελευταία, τοποθετήσαμε σήμερα πανιά σε διάφορες συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Στις γειτονιές που ζούμε και δουλεύουμε.

post image

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοροϊδία από το να μας πλασάρουν με όλη τους την δύναμή, ΜΜΕ, κράτος και λοιποί παρατρεχάμενοι ότι όλα θα κριθούν από την “ατομική ευθύνη” του καθενός και μόνο, ότι για τα νούμερα που θα εκτιναχθούν σύντομα φταίει πάλι ο κοσμάκης έτσι γενικά και αόριστα.

Αφού πούμε λοιπόν ότι η ατομική ευθύνη παίζει όντως ένα ρόλο ως πρώτο βαθμό ατομικής αυτοπροστασίας, ας δούμε ποιοι μας το λένε αυτό.

Είναι όλοι αυτοί που διέλυσαν το ΕΣΥ κάνοντας αγώνα για να πάρουν τα εύσημα από την τρόικα. Είναι όλοι αυτοί που αρνούνται χρόνια τώρα την στελέχωση των νοσοκομείων σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Μέχρι και σήμερα αρνούνται να προσλάβουν νέους γιατρούς. Είναι όλοι αυτοί που αρνούνται τις δαπάνες στην υγεία με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ξεμείνει οι δομές υγείας ακόμα και από τα απολύτως απαραίτητα. Είναι όλοι αυτοί που φρόντισαν η Ελλάδα να έχει την χειρότερη αναλογία ΜΕΘ ανά πληθυσμό. Είναι όλοι αυτοί που προσπαθούν να βάλουν είσοδο σε νοσοκομεία. Είναι όλοι αυτοί που χρόνια τώρα με μία συγκεκριμένη πολιτική επιχειρούν να μετατρέψουν τις δομές υγείας και την πρόσβαση σε αυτές από αγαθά σε εμπορεύματα για κέρδος. Για να κερδίζουν οι λίγοι και να μην έχουν πρόσβαση οι πολλοί.

Πέρα λοιπόν από την ατομική ευθύνη, να μιλήσουμε και για τις πάσης φύσεως δομές υγείας που από εκεί πρώτα και κύρια θα εξαρτηθούν όλα. Να μιλήσουμε για την κρατική ευθύνη. Γιατί στην τελική, όσοι/ες έχουν ανάγκη και δεν έχουν λεφτά εκεί θα στραφούν, στο δημόσιο νοσοκομείο, στον εργαζόμενο γιατρό στο δημόσιο. Όχι στην εκκλησία και σίγουρα όχι στο αφεντικό που δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να βοηθήσουν, όπως δεν το έχουν κάνει και ποτέ.

Η κατασταλτική ατζέντα κράτους και κεφαλαίου και η εργαλειοποίηση μιας πραγματικής κατάστασης προς όφελός τους είναι ξεκάθαρη. Ήδη η ταξική επίθεση έχει ενταθεί και θα ενταθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα σωρό χάρες τις οποίες θα δώσει στα αφεντικά (μικρά και μεγάλα) ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι της τάξης μας αναγκάζονται να εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές ενώ τα ωράρια λειτουργίας αυξήθηκαν. Επίσης, 30.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα στις αρχές Μαρτίου, πολύ πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα οποιοδήποτε αστεία μέτρα που ανακοίνωσε.

Η τρομοκρατία των ΜΜΕ που σιγοντάρει την εγκληματική αδιαφορία του κράτους με την μετακύλιση της ευθύνης (που το ίδιο έχει για την δημόσια υγεία) στους πολίτες, είναι εξοργιστική. Για παραδειγματική τιμωρία όσων θα παραβαίνουν τις δικτατορικές επιταγές της εξουσίας έκανε λόγο ο Μητσοτάκης στο διάγγελμα στις 17/3, γιατί (κατά τα λεγόμενά του) θα εγκληματούν διπλά και «κατά του νόμου και κατά της ζωής». Στις 18/3 η κυβέρνηση επιβάλλει απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων με πρόστιμο 1000 ευρώ το άτομο.

Έγκλημα κατά της ζωής είναι η μη εξέταση των πολιτών και η διαστρέβλωση των στοιχείων, η μη περίθαλψη, η απαξίωση και η καταστροφή του ΕΣΥ, οι απολύσεις γιατρών και η πρόσληψη μπάτσων στη θέση τους, η τρομοκρατία των ΜΜΕ αντί της ενημέρωσης, ο εξαναγκασμός εργαζομένων να εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους για τα κέρδη των αφεντικών, η ύπαρξη αστέγων.

Έγκλημα κατά της ζωής είναι η δολοφονική αδιαφορία του κράτους και του κεφαλαίου για τις ζωές των πολιτών, τους οποίους στέλνουν στην κυριολεξία για σφαγή γιατί κράτος και κυβέρνηση δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα. Μάλλον το δεύτερο...

Έγκλημα κατά της ζωής είναι ο εγκλεισμός χιλιάδων φυλακισμένων στις φυλακές και μεταναστ(ρι)ών στα camps. Το πρώτο μέτρο της εξουσίας (όπως σχεδόν σε όλες τις χώρες) ήταν η απαγόρευση των επισκεπτηρίων συγγενών των φυλακισμένων ενώ για τους/τις μετανάστες/στριες το κράτος θέλει να μετατρέψει τα camps σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Έγκλημα κατά της ζωής είναι η στάση του κράτους και της εκκλησίας που για δύο εβδομάδες χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) άνθρωποι κοινωνούσαν από τα ίδια κουτάλια.

Έγκλημα κατά της ζωής ήταν οι δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Τσιόρδα πριν από δύο μήνες, που για να καλύψει το γόητρο και την (σκόπιμη) ανευθυνότητα της κυβέρνησης μας τα έλεγε αλλιώς τότε.

Κράτος και κεφάλαιο αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται να εντείνουν περαιτέρω την καταστολή και τα μέτρα που αναγγέλθηκαν μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τα κατασταλτικά μέτρα θα αυξηθούν. Θα είναι μια συνθήκη βολική για κράτος και κεφάλαιο να περάσουν νομοσχέδια οικονομικά, αντεργατικά και κατασταλτικά ενώ προσπαθούν να αποξενώσουν τους/τις ανθρώπους μεταξύ τους δημιουργώντας μια νέα κοινωνική συνθήκη. Και απ' όσο φαίνεται (από τα λεγόμενα του Μητσοτάκη στο διάγγελμα), τα μέτρα που θα παρθούν έχουν σκοπό να τα κρατήσουν και μετά το πέρας της «πανδημίας».

Να μην πληρώσουμε εμείς οι καταπιεσμένοι/ες και αυτή τη “κρίση”.

Κανένα οικονομικό και κατασταλτικό μέτρο.

Δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη και πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Ότι μέτρα παρθούν αυτό το διάστημα, να ακυρωθούν με το πέρας της «πανδημίας».

Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών και των camps. Κανένα κλειστό κέντρο κράτησης, κανένα στρατόπεδo συγκέντρωσης.

Κανένας και καμιά συνάνθρωπος μας στο περιθώριο χωρίς στέγη και πρόσβαση σε αυτά που για άλλους/ες θεωρούνται δεδομένα.

Η σκέψη μας με τους/τις πρόσφυγες και τις/τους μετανάστ(ρι)ες που ζουν στις λάσπες στα κολαστήρια όπως αυτό της Μόριας μακριά από την πρόσβαση στα βασικά. Με τους/τις φυλακισμένους/ες που βρίσκονται έγκλειστοι/ες στα κελιά. Με τους/τις άστεγους/ες που δεν έχουν σπίτι για να «μείνουν σπίτι». Με τις/τους άνεργες/ους που παλεύουν για το βιοπορισμό μέσα σε αυτή την δύσκολη συνθήκη. Με τις/τους εργαζόμενες/ους που συνεχίζουν να εργάζονται βλέποντας τα αφεντικά να ψάχνουν ευκαιρία για περαιτέρω ξεζούμισμα.

Ταξική συνείδηση και αλληλεγγύη, πάντα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

ΥΓ1. Να μείνουμε μέσα εμείς για να γυναικοκτονούν οι μπάτσοι ανενόχλητοι; Όπως αυτό το κάθαρμα, ο Γιώργος Λιανός που δολοφόνησε την πρώην σύζυγο και τη φίλη της αδειάζοντας δύο γεμιστήρες πάνω τους, πριν μερικές μέρες;

ΥΓ2. Να μείνουμε μέσα εμείς για κάνει το παιχνίδι της η αντιτρομοκρατική και το κράτος με αγωνιστές και πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία, που θυμίζουν εποχές Σημίτη-Πάγκαλου με τον Οτσαλάν, για την πολυπόθητη “συνεκμετάλλευση” του Βορίδη στο Αιγαίο;

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License