[Βόλος]- Χαρτοπανό για την τρέχουσα κατάσταση (φώτο+ κείμενο)

Απο την 'ατομική ευθύνη' της παραίτησης..στην κοινωνική ευθήνη της αντίστασης και της αλληλεγγύης!

post image

Τις τελευταίες μέρες κολλήθηκαν-ιούνται χαρτοπανό για την τρέχουσα κατάσταση, σε κεντρικά σημεία του Βόλου αλλά και σε εξωτερικούς χώρους άθλησης.

Ο κοινωνικός ταξικός αγώνας δεν μπαίνει σε καραντίνα και δεν σηκώνει παύσεις και αναβολές ιδιαίτερα σε μια περίοδο που με πρόσχημα τον κοροναιο η επίθεση κράτους και αφεντικών εντείνεται και πέφτουν τα τελευταία προσωπεία του καπιταλισμού. Μπορεί ο κοροναιος να μην έχει ταξικά κριτήρια όσον αφορά τους ποιους προσβάλει, αλλά η αντιμετώπιση του από το σύστημα υγείας είναι καθαρά ταξική με το κόστος για το τεστ να κυμαίνεται στα 300 ευρό, με υποστελέχωση -κλείσιμο νοσοκομειακών δομών, με έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας, προσωπικού, κλινών και γενικότερα ενός κλίματος υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας που προωθούσε μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια το νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Όλες αυτές οι προϋπάρχουσες ανεπάρκειες και ελλείψεις του συστήματος υγείας καταδεικνύουν τον βαθιά ταξικό του χαρακτήρα και φυσικά οι άνθρωποι της τάξης μας θα είναι αυτοί (κυρίως) που θα χαθούν σε μια ενδεχόμενη έξαρση του ιού. Έτσι μέσα σε αυτό το κλίμα προτάσσεται ως αναγκαία η προσπάθεια για περιορισμό της εξάπλωσης του ιου μέσω αυταρχικών μέτρων και πολίτικων ολοκληρωτισμού αλλά και μέσω λογικών ‘ατομικής ευθύνης’. Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν σκοπεύουν να αναστείλουν την εξάπλωση του υιού όπως προπαγανδίζουν τα κρατικά φερέφωνα σπέρνοντας τον πανικό στην κοινωνία, γιατί ούτως ή άλλως αυτό το μέτρο έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Αυτό μπορεί να γίνει τηρώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας /υγιεινής και εμπεδώνοντας έννοιες όπως κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη σε συνδυασμό με ένα ενισχυμένο σύστημα δημόσιας υγείας. Απο την άλλη, είναι μέτρα ελέγχου και επιτήρησης πλήθους με στόχο την πειθάρχηση, τον εκφοβισμό και την φίμωση της κοινωνίας. Είναι μια σαφής επίδειξη πυγμής των κρατών και ένα τεστάρισμα ενόψει της νέας οικονομικής κρίσης που ξεδιπλώνετε και θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο την βίαιη αναδιακατονομη του κοινωνικού πλούτου προς τα πάνω.

Αυτή η νέα καπιταλιστική κρίση, που φυσικά τα σημάδια της φαίνονταν πριν από τον κοροναιο, θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ύφεση και μεγάλες αλλαγές στην διάρθρωση του κεφαλαίου οξύνοντας την επιθετικότητα του και ρίχνοντας πάλι το βάρος στους ‘απο τα κάτω’ με χειρότερους όρους αυτήν την φορά. Είναι δεδομένο, οτί όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα μιας ‘ασύμμετρης απειλής’ ή ‘φυσικής καταστροφής’ όπως αυτή του κοροναιου σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης-διατήρησης του συστήματος, επιβάλλοντας ένα διαρκές καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να ξεσκουριάσουμε τα αναλυτικά μας εργαλεία, να διαβάσουμε, να επικοινωνήσουμε και να οργανωθούμε γιαυτα που έρχονται. Το σύστημα έχει προετοιμαστεί καλά, καθώς οι οικονομικές (και οχι μόνο) κρίσεις είναι σπλάχνα του καπιταλισμού που ενισχύουν την κυριαρχία του. Τώρα, λοιπόν πιο πολύ από ποτέ, είναι η ώρα να ξυπνήσουμε από τον ύπνο του εναλακτισμού και της διάχυτης φασείκης παρεούλας και να δημιουργήσουμε ομάδες και δομές για την αντιμετώπιση του ιού (ενδυναμώνοντας την κοινωνική ταξική αλληλεγγύη, διεκδικώντας δημόσια υγεία κλπ), στήνοντας ταυτόχρονα αναχώματα στην κρατική-καπιταλιστική επέλαση και καταστολή.

Οι διαχρονικοί τρόποι οργάνωσης των εξεγερμένων με ομάδες συγγένειας- δίκτυα αλληλοβοήθειας-επικοινωνίας και η εξωτερικευμένη ανοιχτή δράση μπορούν να λειτουργήσουν προς τις παραπάνω κατευθύνσεις καλύπτοντας τις όποιες φωνές αυτο-απομόνωσης, αυτο -εγκλεισμού και τελικά παραίτησης που δυστυχώς ακούγονται και από κινηματικά στόματα. Να σπάσουμε το καθεστώς φόβου και να μιλήσουμε για την πανδημία της κυριαρχίας και του ολοκληρωτισμού να εξωτερικεύσουμε τον λόγο μας να προχωρήσουμε σε κινήσεις ενάντια στην σύγχρονη χούντα. Σε τέτοιου είδους κρίσεις ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώνεται και δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης. Η παύση λειτουργίας των πολιτικών συλλογικοτήτων και των κινηματικών διαδικασιών έχει καταστροφικά αποτελέσματα και στρώνει το χαλί στην νέα ‘κανονικότητα’ του ατομισμού, του μενουμεσπιτισμού, της παραίτησης, της ανάθεσης και της καταστολής. Αυτός είναι ο νέος ιός από τον οποίο κινδυνεύουμε και δεν πρέπει να νοσήσουμε!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ-ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΕ ΜΠΑΤΣΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΩΝ

Αντιεξουσιαστικη πρωτοβουλία Βόλου ενάντια στην πανδημία της εξουσίας

Δυστοπικός Μάρτης του 20

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License