Ρε έχετε καταλάβει τι έχει γίνει;

Ζούμε ιστορικές στιγμές όπου ο ολοκληρωτισμός επελαύνει. Σε τέτοιες τέτοιες στιγμές το να λες την αλήθεια έχει ένα τίμημα. Αυτό φυσιολογικά φοβίζει πολλούς ανθρώπους και τους κάνει να σιωπούν. Είναι όμως σε στιγμές που η αλήθεια φαίνεται να έχει τίμημα που πρέπει να ειπωθεί πάση θυσία. Μια ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με αφορμή μια πραγματική πανδημία έχει καταλύσει απόλυτα το σύνταγμα επιβάλλοντας μαζική καραντίνα χωρίς να κάνει μαζικά τεστ που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της, χωρίς να δίνει καμία πραγματική βοήθεια σε αυτούς που υποχρεωτικά μένουν σπίτια τους και έχοντας κηρύξει τον πιο άγριο και μονομερή ταξικό πόλεμο ενάντια σε εργάτες και μικροαστούς. Έχουμε χρέος να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό που συμβαίνει και πως να το αντιμετωπίσουμε.

Κάτι περίεργο γίνεται τις τελευταίες μέρες, κάτι που ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία συγγραφέων δυστοπικών μυθιστορημάτων. Κάτι που δεν το χωράει ο νους και η φαντασία.

Μια πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πανδημία είναι πραγματική και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα καταγεγραμμένα θύματα της αγγίζουν το μισό εκατομμύριο και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 20 χιλιάδες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εδώ και καιρό κάνει δραματικές εκκλήσεις σε όλα τα κράτη να κάνουν μαζικά τεστ. Εύλογα θεωρείται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος τόσο για να γνωρίσουμε την ακριβή διασπορά του ιού όσο και για να ελεγχθεί η ίδια η πανδημία και να προστατευθούν οι άνθρωποι από αυτή.

Η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ελλάδας όχι μόνο δεν τηρεί αυτή την δραματική σύσταση αλλά είναι από τις λίγες που έχουν αναγάγει την παραβίαση της σε βασικό κορμό της αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό το φρικτό γεγονός σε συνδυασμό με ό,τι άλλο έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν έχει όμοιο της στην ιστορία αυτού του τόπου.

Υπάρχει κάτι χειρότερο από μια μαζική καραντίνα χωρίς μαζικά τεστ; Ναι υπάρχει.

Θα έλεγε κάποιος ότι μαζική καραντίνα χωρίς μαζικά τεστ είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει ένα κράτος για να αντιμετωπίσει μια πανδημία. Υπάρχει όμως κάτι ακόμη χειρότερο που οι μισάνθρωποι αυτής της κυβέρνησης έχουν ήδη κάνει: Μαζική καραντίνα, χωρίς μαζικά τεστ και χωρίς ουσιαστική οικονομική υποστήριξη αυτών που μένουν σπίτι τους. Την στιγμή που άλλα κράτη έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά όσους μένουν σπίτι πληρώνοντας τους λογαριασμούς και εξασφαλίζοντας εισόδημα για όλους, εδώ υποχρεώνουν τον κόσμο να μένει σπίτι του και χωρίς τεστ και χωρίς καμία βοήθεια.

Οι παρενέργειες του Ελληνικού μοντέλου (που βασικά είναι το κινέζικο χωρίς τα μαζικά τεστ και την άμεση βοήθεια) δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εφιαλτικές.Με την τακτική τους έχουν κάνει όλο τον πληθυσμό να ζει στον τρόμο πιστεύοντας ότι έχει τον ιό αφού δεν υπάρχει τρόπος να κάνει το τεστ και να γνωρίζει και αυτό το αίσχος προωθείται με τον πιο επίσημο τρόπο. Ο Χαρδαλιάς μάς είπε ότι πρέπει να νιώθουμε και να φερόμαστε ΟΛΟΙ σαν να έχουμε ήδη τον ιό. Φτάσαμε στο σημείο να μας λένε να κρατάμε αποστάσεις στο ίδιο μας το σπίτι! Κι όλα αυτά γιατί αυτοί οι κύριοι δεν θέλουν να κάνουν τεστ χρησιμοποιώντας ανάμεσα σε άλλα το επιχείρημα ότι θα τρομοκρατηθεί ο κόσμος! Τα απίστευτα που ξανατονίζω είναι απόρροια της συνειδητής επιλογής να μην γίνονται τεστ και να μην δίνεται άμεση οικονομική βοήθεια στον πληθυσμό, συνεχίζονται παντού. 

Η κατάφωρη κατάλυση του Συντάγματος που δεν έχει προηγούμενο στο εύρος και στο πλάτος της, γίνεται στο όνομα της προστασίας των ευπαθών ομάδων την στιγμή που οι πραγματικά ευπαθείς ομάδες (άστεγοι, εξαθλιωμένοι, τοξικομανείς, μακροχρόνια άνεργοι, πρόσφυγες) είτε έχουν αφεθεί στην μοίρα τους είτε δέχονται άγρια καταστολή, είτε κλείνονται σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης που είναι υγειονομικές βόμβες και το κράτος επίσημα τους αντιμετωπίζει σαν να μην υπάρχουν.

Ο χειρότερος μονόπλευρος ταξικός πόλεμος της ιστορίας

Οι άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν νιώθουν από την μια ενοχή που πρέπει να το κάνουν και τρόμο μην κολλήσουν τον ιό και από την άλλη αντιμετωπίζουν 50% μείωση του μισθού τους και απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης πολλοί από αυτούς έχουν να υπογράψουν εκβιαστικά χαρτιά που δηλώνουν ότι το αφεντικό τους δεν έχει καμία ευθύνη αν κολλήσουν τον ιό. Αλλά δεν φτάνουν αυτά. Τώρα η κυβέρνηση τους απαγορεύει και την απεργία και έτσι χάνουν τον μόνο τρόπο που θα μπορούσαν να αντισταθούν στην διασπορά του ιού και στις πιέσεις της εργοδοσίας να δουλέψουν πάση θυσία. Κι αυτό ισχύει και για εργασιακούς χώρους που η μετάδοση του ιού μπορεί να είναι μαζική όπως σε εργοστάσια.Άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους δεν εμφανίζονται ως άνεργοι αλλά ως εργαζόμενοι που βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών. 

Δεν είναι μόνο η εργατική τάξη. Η μικροαστική τάξη τα εκατομμύρια που είτε είναι αυταπασχολούμενοι, είτε έχουν οικογενειακές εταιρείες με ένα δύο εργαζόμενους χτυπιούνται εξίσου σκληρά. Ζουν τον τρόμο είτε να έχουν κλείσει αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους είτε να παραμένουν ανοιχτές σε μια αγορά που έχει νεκρώσει πάντα με τον φόβο μην κολλήσουν ή μεταδώσουν οι ίδιοι τον ιό και γνωρίζοντας ότι δεν θα λάβουν ποτέ πραγματική βοήθεια. Με αφορμή λοιπόν τον κορονοϊό ζούμε τον πιο άγριο και μονόπλευρο ταξικό πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη και τους μικροαστούς που έχει γίνει ποτέ και κάνει αυτόν του 2010 να μοιάζει με συναδέλφωση των τάξεων.

Πόλεμος και ενάντια στο ιατρικό προσωπικό

Και το ιατρικό προσωπικό μας; Αυτό που υποτίθεται ότι είναι ο πιο σημαντικός κρίκος στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και ο πιο εκτεθειμένος στην διασπορά του; Δεν έχουν κάνει μαζικά τεστ ούτε σε αυτόν και ο Τσιόδρας δεν μπόρεσε να δώσει έστω μια αστεία δικαιολογία γιατί κάτι τόσο εγκληματικά ανεύθυνο έχει συμβεί. Οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται όχι με την αυτονόητη επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά με το να δίνονται περισσότερα λεφτά από ποτέ στους κλινικάρχες για τα κρεβάτια τους αλλά και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ακόμη απαιτούν εκατοντάδες ευρώ για το τεστ.

Την στιγμή που (δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω) η συνειδητή επιλογή του κράτους είναι να μην κάνει μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Έχουμε άτομα σαν τον Πρετεντέρη και τον κάθε γελοίο celebrity της συμφοράς να κάνουν το τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που τώρα επιδοτούνται από το κράτος και άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που έχει εδώ και καιρό ξεσπάσει φονικά η επιδημία όπως η Καστοριά να πεθαίνουν σπίτια τους και να τους βρίσκουν τον κορονοΐό μετά θάνατο.Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν καν όλοι τον απαραίτητο εξοπλισμό αυτοπροστασίας και πολλοί από αυτούς έχουν νοσήσει για αυτό το λόγο. Οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται με διαρκείς εκκλήσεις σε ανθρώπους κάτω των 50 να μην πηγαίνουμε σε αυτά ακόμη κι αν έχουμε εμφανή συμπτώματα με αποτέλεσμα τόσο να υποκαταγράφεται η διασπορά του κορονοΐού όσο και να μπαίνουν σε κίνδυνο τα άτομα του μένουν στο ίδιο σπίτι.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία όχι να φτιάξει νέα νοσοκομεία και να ενισχύσει με όλα τα μέσα την δημόσια υγεία αλλά να ενισχύσει όσο ποτέ τα ιδιωτικά στα οποία αντικειμενικά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση όσοι δεν έχουν χρήματα.

Γιατί δεν κάνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η συνειδητή υποκαταγραφή της διασποράς του ιού γίνεται για να ωραιοποιήσει η κυβέρνηση την κατάσταση και για να φανεί ικανή και επιτυχημένη. Στην πραγματικότητα όπως έγραψα γίνεται για έναν πολύ πιο εφιαλτικό λόγο.

Όταν ο Τσιόδρας λέει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι 8 με 10 χιλιάδες χωρίς το κράτος να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί, το κάνει για να ενσπείρει το μέγιστο δυνατό τρόμο ανάμεσα στον κόσμο. Όταν υπάρχουν τόσα χιλιάδες κρούσματα που δεν έχουν καταγραφεί (κι όντως υπάρχουν αφού το κράτος δεν κάνει μαζικά τεστ) όλοι γινόμαστε φοβισμένοι και καχύποπτοι για το ποιοι τον έχουν και ποιοι δεν τον έχουν. Ο τρόμος είναι μεγαλύτερος σε αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να πάνε να δουλέψουν και τους οποίους η καμπάνια του μένουμε σπίτι, τους αντιμετωπίζει σαν ανύπαρκτους.

Ο τρόμος είναι τεράστιος και σε αυτούς που μένουν σπίτι και για κάποιο λόγο έχουν ξηρό λαιμό ή ένα βηχαλάκι και δεν έχουν τρόπο να βρουν αν έχουν τον ιό. Τελικά ο τρόμος απλώνεται σε όλο τον πληθυσμό για τον ένα ή τον άλλο λόγο σε μια διασπορά ψυχολογικής βίας που ξεπερνάει ότι έχουμε δει στην ιστορία ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Πρέπει να ανατρέξουμε στην σταλινική Ρωσία των πιο μαύρων χρόνων της (1936-1937) για να βρούμε κάτι αντίστοιχο. Ακόμη και κει όμως τα παιδιά μπορούσαν να βγουν έξω να παίξουν και να πάρουν αέρα. Εδώ αυτό έχει γίνει αδύνατο καθώς ενώ μπορείς να πας βόλτα τον σκύλο σου έστω με άδεια από το κράτος, δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για τα παιδιά μας. Οι παιδοψυχολόγοι θα έχουν πολλά να πουν για τις ολέθριες συνέπειες στην σωματική και ψυχολογική εξέλιξη τους που έχει ένα τέτοιο μέτρο.

Όπως συμβαίνει σε κάθε ολοκληρωτισμό στοχοποιούνται ομάδες ανθρώπων που ενδεχόμενα δεν ακολουθούν τις επιταγές του. Σε κάθε βήμα κλιμάκωσης του προηγείται η συλλήβδην ενοχοποίηση φαντασιακών εχθρών. Έτσι έγινε κι εδώ.Η στοχοποίηση ανθρώπων που έβγαιναν έξω παίρνοντας όλα τα μέτρα είχε φτάσει σε επίπεδα παροξυσμού. Είχαν γίνει τα εξιλαστήρια θύματα και τα αντικείμενα του πιο παραλόγου και τυφλού μίσους για να συγκαλυφθεί η εγκληματική στάση ενός κράτους που δεν κάνει τεστ ούτε στους γιατρούς του. Και μέσα σε αυτή την συλλογική παράνοια ενορχηστρωμένη από το ίδιο το κράτος που δεν χάνει ευκαιρία να μιλά για την εγκληματική ανευθυνότητα ενός κομματιού του πληθυσμού για να αποκρύψει την δική του εγκληματικότητα φτάσαμε στο απίστευτο να μην μπορούμε να βγάλουμε για δέκα λεπτά τα παιδιά μας στον καθαρό αέρα και να θέλουμε άδεια από το κράτος για να βγάλουμε βόλτα τον σκύλο μας.

Μέσα σε αυτή την μαζική παράνοια είναι απόλυτα φυσιολογικό για πολλούς να βρουν καταφύγιο στις πιο τρελές θεωρίες συνομωσίας που ενώ δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα είναι ένας εύκολος αλλά και λανθασμένος τρόπος να εξηγηθεί το αδιανόητο που ζούμε.

Η απόλυτη κατάλυση του Συντάγματος χωρίς καν σοβαρή αφορμή με την αρωγή ΜΜΕ και αντιπολίτευσης

Η κατάλυση του Συντάγματος σε τέτοιο εύρος και πλάτος και η αντικατάσταση του με de facto πρακτικές ολοκληρωτισμού είναι πάντα αδικαιολόγητη. Γίνεται όμως αφόρητη όταν επιβάλλεται σε έναν πληθυσμό που είχε ήδη συμμορφωθεί υποδειγματικά στα μέτρα αυτοπροστασίας και περιορισμού της διάδοσης του ιού. Συμμόρφωση που ήταν ίδια και μεγαλύτερη με χώρες όπως της Νορβηγίας (που έχει περισσότερα κρούσματα αλλά ως τώρα λιγότερους νεκρούς γιατί εκεί κάνουν τεστ) οι οποίες δεν έχουν καταφύγει σε μέτρα ολοκληρωτισμού.

Δεν θα μπορούσε να γίνει αν τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν έπαιζαν τον πιο βρώμικο ρόλο στην ιστορία τους.Το 2010 είχα γράψει ένα κείμενο με τον τίτλο "Πότε θα γίνει ντου στα χουντοκάναλα" αηδιασμένος για τον ρόλο τους να συμμορφώσουν τον πληθυσμό ενάντια στην τότε πρωτοφανή επίθεση των μνημονίων και να δαιμονοποιήσουν κάθε αντίσταση και εναλλακτική λύση σαν την απόλυτη καταστροφή. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα ξεπερνούσαν τους εαυτούς τους και σε τέτοιο βαθμό. Τα ίδια κανάλια που τον Φλεβάρη προπαγάνδιζαν ότι το κράτος είναι θωρακισμένο και πανέτοιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα ίδια που έβγαζαν παπάδες και βουλευτές της ΝΔ να λένε ότι δεν κινδυνεύουμε από την θεία κοινωνία τους, τα ίδια που παρουσίαζαν συνεντεύξεις των πρώτων θυμάτων ότι αντιμετωπίζονται σαν λεπροί και φόβιζαν τον κόσμο να μην κάνει το τεστ για να μην στιγματιστεί, έφτασαν να παρουσιάζουν παραλίες με δύο άτομα ως εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να τιμωρηθεί με ολοκληρωτισμό και όχι μόνο να καλύπτουν τον εγκληματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης με την απουσία μαζικών τεστ αλλά και να τον παρουσιάζουν σαν το μοντέλο που ζηλεύει όλος ο πλανήτης! Το μέγεθος της συγκάλυψης, της ψευδολογίας και της ψυχολογικής τρομοκρατίας που σπέρνουν κάθε μέρα είναι ασύλληπτο.

Πρέπει πάλι να καταφύγουμε στα πιο μαύρα χρόνια του Σταλινισμού για να βρούμε κάτι αντίστοιχο αλλά τότε δεν υπήρχαν τηλεοράσεις για να μπορεί να γίνει η σύγκριση. Ο ρόλος τους είναι ασυγχώρητος. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο κατάφεραν να μετατρέψουν τον πληθυσμό σε μια τρομοκρατημένη μάζα χωρίς δική της σκέψη και βούληση πρόθυμη να χειροκροτήσει τους δυνάστες της για τον απάνθρωπο και ολοκληρωτικό σχεδιασμό τους.Πέρα από τα χουντοκάναλα της ολοκληρωτικής προπαγάνδας, τον εγκληματικό ρόλο του συνένοχου σε αυτό το αίσχος έχει στο ακέραιο και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφτανε που είχε βάλει πλάτες στην φασιστική επίθεση στους πρόσφυγες στα σύνορα, συμπληρώνει την κατρακύλα του βάζοντας πλάτη σε αυτά τα πρωτοφανή που ζούμε (Ο Τσίπρας ονομάζει την συνενοχή του "υπεύθυνη αντιπολίτευση") Ο μόνος που κάπως διασώζεται είναι ο Πολάκης που λέει κάποια αυτονόητα για τα εγκληματικά που κάνει τώρα το κράτος.

Ευτυχώς ένα κομμάτι από αυτούς που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι κάτι φρικτό συμβαίνει τώρα και αρχίζει δειλά δειλά να βάζει ενστάσεις για το ανήκουστο που γίνεται αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι ακόμη είναι παλαμάκηδες του Τσιόδρα και έχουν καταπιεί αμάσητα την ολοκληρωτική προπαγάνδα.

Συνοψίζοντας σε μια πρόταση

 Έχουμε μια ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έδειξε με όλους τους δυνατούς τρόπους ότι φλερτάρει με τον φασισμό απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες, φοιτητές, νεολαίους, απεργούς, αναρχικούς και ακτιβιστές να έχει καταλύσει με τον πιο απόλυτο τρόπο το σύνταγμα στο όνομα μιας πανδημίας για την οποία δεν κάνει μαζικά τεστ και αποτρέπει τον πληθυσμό να κάνει τεστ και δεν ενισχύει αποφασιστικά την δημόσια υγεία κλείνοντας τον κόσμο σπίτι του χωρίς καμία πραγματική οικονομική βοήθεια και χτυπώντας με μειώσεις μισθών απλήρωτες υπερωρίες και εντατικοποίηση της εργασίας όσους ακόμη δουλεύουν με την αποφασιστική συνδρομή ολοκληρωτικών ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης και όλοι αυτοί μαζί με πρώτη την κυβέρνηση σπέρνουν την μεγαλύτερη ψυχολογική τρομοκρατία σε όλο τον πληθυσμό.Ζούμε λοιπόν κάτι πρωτοφανές, κάτι ανήκουστο κάτι φρικιαστικά ανεπανάληπτο. Το θέμα είναι τώρα τι να κάνουμε.

Τι να κάνουμε

Πρώτα πρώτα να πούμε την αλήθεια. Την αλήθεια όπως είναι, την αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα, την αλήθεια χωρίς ναι μεν αλλά. Αυτό είναι το πρώτο χρέος που είναι αποφασιστικό για τα υπόλοιπα. Όσοι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει, έστω κι αυτοί που έχουν καταλάβει τα μισά και όχι όλα, πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά κι ας έχει αυτό τίμημα. Το τίμημα είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό που θα υπάρξει αν τώρα σιωπήσουμε. Στα κοινωνικά δίκτυα, στο τηλέφωνο στο μέηλ οπουδήποτε ακόμη υπάρχει μέσο έκφρασης και επικοινωνίας σε συνθήκες μαζικής καραντίνας πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας για το απίστευτο που συμβαίνει. Να το κάνουμε τώρα με την αίσθηση του κατεπείγοντος όσο ο ολοκληρωτισμός του έξω κόσμου δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το ίντερνετ.

Γνωρίζουμε ότι το να μιλάς για ολοκληρωτική κατάλυση του Συντάγματος σε συνθήκες που αυτό πραγματικά έχει συμβεί μπορεί να έχει σκληρές συνέπειες. Ο Νίκος Μαζιώτης γνώρισε από πρώτο χέρι ποιες μπορεί να αυτές με την τιμωρητική μεταγωγή του μόνο και μόνο γιατί έγραψε για το αυτονόητο που συμβαίνει τώρα. Αυτό δεν πρέπει να μας φοβίσει αλλά να μας οργίσει ακόμη περισσότερο. Δεν θα πέσει αυτός ο ολοκληρωτισμός αν πρώτα δεν μιλήσουμε για αυτόν. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι είναι αυτό που δεν τον αφήνει να βγάλει τον σκύλο του χωρίς κρατική άδεια και τι είναι αυτό που υποχρεωτικά κρατάει τα παιδιά του μέσα χωρίς εξαίρεση. Να καταλάβει και να εξοργιστεί με ένα κράτος που δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να ελέγξει την πανδημία ενώ τον κλείνει σπίτι του χωρίς βοήθεια.

Λέγοντας την αλήθεια θα αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που έχουν καταπιεί αμάσητα την ολοκληρωτική προπαγάνδα και πιστεύουν με πάθος ότι αυτός ο ολοκληρωτισμός είναι για το καλό μας. Κάποιοι από αυτούς θα αντιδράσουν πολύ εχθρικά και ανάλογα με το τι είναι πολιτικά και με το ποιοι τους λένε την αλήθεια θα μας πουν τρελούς ανεύθυνους αντικοινωνικούς αναρχικούς, σιχαμένους προδότες μέχρι και ψεκασμένους τσιπροκαμμένους. Να είμαστε υπομονετικοί και φιλικοί μαζί τους και να μην ανταποδίδουμε την τοξική παράλογη κακία τους. Η ιστορία των ολοκληρωτισμών μάς έχει διδάξει ότι αυτοί θριαμβεύουν γιατί έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την πλειοψηφία των πληθυσμών τους σε παθιασμένους παλαμάκηδες πρόθυμους να βγάλουν το πιο τυφλό μίσος σε όποιους δεν συμφωνούν ή φέρνουν αντιρρήσεις στο ολοκληρωτικό αφήγημα. Ευτυχώς εδώ ο ολοκληρωτισμός είναι τόσο πρόσφατος ώστε το κεντρί της προπαγάνδας του να μην έχει καταφέρει να μπει πολύ βαθιά. Αν τώρα μιλήσουμε και εκθέσουμε αυτό που συμβαίνει, πολλοί που δεν έχουν πάρει χαμπάρι θα αφυπνιστούν.

Το δεύτερο που έχουμε να κάνουμε όπως έγραψα και στο προηγούμενο κείμενο μου είναι να ενωθούμε. Να ενωθούμε όλοι όσοι έχουμε καταλάβει τι γίνεται παραμερίζοντας πολιτικές διαφορές και εγωισμούς του παρελθόντος. Κανένας ολοκληρωτισμός δεν πέφτει αν δεν υπάρχει το πιο μεγάλο ενιαίο μέτωπο με αυτούς που θέλουν να τον ρίξουν. Σε αυτό το ενιαίο μέτωπο χωράνε όλοι, από αναρχικούς και αριστερούς μέχρι κεντρώους πατριώτες χωρίς φασιστικές ή ρατσιστικές τάσεις. Χωράνε όλοι όσοι έχουν επίγνωση του τωρινού ολοκληρωτισμού και θέλουν να δράσουν από κοινού για να τον ρίξουν.

Το τρίτο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σχέδιο το οποίο και θα αντιμετωπίσει πραγματικά την πανδημία και θα διαχειριστεί τις ολέθριες συνέπειες του μετά. Στις σημερινές συνθήκες ένα τέτοιο σχέδιο θα περιλαμβάνει αναγκαστικά την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, την δημιουργία νέων δημοσίων νοσοκομείων, τις μαζικές προσλήψεις γιατρών και πρώτα από όλα την διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό. Επίσης θα έχει εθνικοποίησεις μεγάλων εταιρειών με εργατικό έλεγχο με προτεραιότητα αυτές που είναι έτοιμες να χρεοκοπήσουν, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους και άμεση διαγραφή του δημόσιου χρέους που έχει πνίξει την κοινωνία. Αυτό είναι το απόλυτο μίνιμουμ για μια κοινωνία που ρημάζεται από την πανδημία και έχει να αντιμετωπίσει οικονομική κατάρρευση που δεν έχει προηγούμενο.

Ένα μίνιμουμ που βάζει τις βάσεις για να προχωρήσουμε σε κοινωνία που θα βασίζεται στην ανθρώπινη αλληλεγγύη χωρίς εκμετάλλευση και βιασμό της φύσης. Εννοείται ότι (και ξέρω πόσο επικίνδυνο είναι αυτό να γράφεται τώρα αλλά είπαμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια…) αυτοί που είναι πρωτεργάτες του ολοκληρωτισμού θα πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί για εσχάτη προδοσία. Αυτό σίγουρα περιλαμβάνει τους κύριους Μητσοτάκη, Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά. Θα ήταν καταδικαστικό για την μελλοντική ιστορία να μην υπάρξουν συνέπειες για τους πρωτεργάτες δημιουργώντας το πιο απαίσιο προηγούμενο. Καμία παραγραφή εγκλημάτων σε αυτούς που καυτηρίασαν έναν ολόκληρο λαό με τη στάμπα της ψυχολογικής τρομοκρατίας, τον κατέστησαν υπεύθυνο για τις δικές τους εγκληματικές πολιτικές και κατέλυσαν απόλυτα το σύνταγμα του.

Το τέταρτο είναι να δράσουμε. Να δράσουμε μαζικά και με όλη την εγκλωβισμένη ενέργεια της καραντίνας να απελευθερώνεται ενάντια στα όργανα του ολοκληρωτισμού. Θα πουν κάποιοι και θα έχουν δίκιο ότι δεν χρειάζεται να έχουμε συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα για να δράσουμε. Η αξία στην συμφωνία του μίνιμουμ προγράμματος βρίσκεται στην εξασφάλιση συναίνεσης και υποστήριξης για την μαζική δράση. Όμως ναι αν μπορούμε να δράσουμε έστω και χωρίς συμφωνία ας το κάνουμε.

Το θέμα είναι πως να δράσουμε όταν απαγορεύονται οι συναθροίσεις πάνω των δύο ατόμων και όταν ο ιός μπορεί να βρίσκεται παντού. Να περιμένουμε λοιπόν να περάσει η πανδημία για να αναμετρηθούμε μετά όπως κάποιοι το έχουν θέσει; Τι πιο λογικό από αυτό; Δεν ζούμε όμως σε λογικούς καιρούς όταν ο πιο παρανοϊκός ολοκληρωτισμός τώρα βασιλεύει.

Αν πούμε την αλήθεια, αν ενωθούμε και αν έχουμε συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και οι αριθμοί μας έχουν ξεπεράσει έναν κρίσιμο αριθμό που πρέπει να είναι εξαψήφιος τότε η δράση έρχεται φυσιολογικά. Το δικό μου όνειρο είναι να βγούμε μαζικά στους δρόμους την συμβολική ημερομηνία της 21 Απριλίου όλοι με τον πιο ενισχυμένο αντιικό εξοπλισμό που θα περιλαμβάνει φουλ φέις μάσκες και γάντια με πλακάτ και πανό που να γράφουν "Κάντε Μαζικά Τεστ Δολοφόνοι", "Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων τώρα", "Κάτω ο ολοκληρωτισμός που σκοτώνει" και άλλα ανάλογα. Για την υποστήριξη της μαζικής συγκέντρωσης σε συνθήκες ολοκληρωτισμού θα χρειαστούμε βέβαια αποστειρωμένα παλούκια και μπουκάλια γιατί δεν θα θέλουμε σε καμία περίπτωση να διασπείρουμε τον ιό.

Ξέρω ότι αυτό τώρα φαντάζει τρέλα ανέφικτο αλλά έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τρέλα όνειρα όταν όλοι ζούμε συλλογικά τους πιο τρελούς εφιάλτες.

Αν τελικά δεν γίνει κατορθωτό να βγει μια τέτοια μαζική δράση σε συνθήκες μαζικής καραντίνας να είμαστε έτοιμοι να την βγάλουμε όταν αυτή χαλαρώσει.

Σε κάθε περίπτωση αυτά που τώρα προέχουν είναι να πούμε την αλήθεια και να ενωθούμε. Τα υπόλοιπα θα έρθουν ως συνέπεια αυτών των δύο.

Ήρθε ο καιρός να κάνουμε πράξη τις αξίες που ο ανεστραμμένος ολοκληρωτικός λόγος έχει σφετεριστεί βάναυσα. Τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης.

Φιλική συμβουλή και προειδοποίηση προς τους συνένοχους του ολοκληρωτισμού

Γνωρίζω ότι αυτό το κείμενο θα προκαλέσει σοκ σε αυτούς που τώρα ζουν και αναπνέουν μέσα στην ολοκληρωτική προπαγάνδα. Αυτούς δηλαδή που ο ολοκληρωτισμός έχει καταφέρει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό να τους κάνει συνένοχους του. Η πρώτη αντίδραση των πιο λογικών από αυτούς θα είναι: "μα τι είναι αυτά που γράφετε εν μέσω πανδημίας. Όλος ο κόσμος είναι σε καραντίνα. Οι χώρες που δεν θέλουν να τον βάλουν σε καραντίνα όπως οι ΗΠΑ του Τραμπ ενδιαφέρονται μόνο για τα καπιταλιστικά κέρδη και η άρνηση τους θα οδηγήσει σε σφαγή εκατομμυρίων"Σε αυτό απαντάω ότι το μοντέλο μαζική καραντίνα χωρίς μαζικά τεστ και χωρίς άμεση και ουσιαστική βοήθεια προς όλο τον πληθυσμό και προς το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ένα ιδιότυπο ελληνικό μοντέλο που ακολουθείται από τις χώρες που έχουν την πιο περιφρονητική αδιαφορία προς τον πληθυσμό τους ενώ ενδιαφέρονται μόνο να στηρίξουν την οικονομική ολιγαρχία και να εμπεδώσουν το χειρότερο φασισμό. Είναι το μοντέλο της απόλυτης κατάλυσης του Συντάγματος με την παράλληλη μαζική εξαθλίωση και μακριά από το να καταπολεμά την πανδημία την ενισχύει. Η αντίσταση μας προς αυτό είναι χρέος όλων μας. Με τον ένα ή άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα ο ολοκληρωτισμός θα καταρρεύσει.Η ντροπή ότι ήσουν συνένοχος του ολοκληρωτισμού όταν αυτός φαινόταν παντοδύναμος δεν συγκρίνεται με καμία άλλη και αφήνει ένα ψυχολογικό στίγμα που σε ακολουθεί μέχρι τον θάνατο.Τους εκλιπαρώ λοιπόν να επανεκκινήσουν τις λειτουργίες σκέψης στον εγκέφαλο τους που τώρα είναι μπλοκαρισμένες από το νέφος της ολοκληρωτικής προπαγάνδας, να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους και να αναθεωρήσουν γρήγορα την στάση τους.

ΥΓ Αυτό το κείμενο είναι φυσική συνέχεια του προηγούμενου κειμένου μου με τίτλο: Σε επείγοντες καιρούς τίποτα δεν μένει το ίδιο και είναι απόλυτα εστιασμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Και τα δύο κείμενα είναι αφιερωμένα στον αδάμαστο αγωνιστή Νίκο Μαζιώτη με τον οποίο παρότι έχω διαφωνήσει κάθετα με κάποιες ενέργειες και τακτικές του στο παρελθόν, τρέφω απεριόριστο σεβασμό για την προσήλωση του στις επαναστατικές ιδέες και το τεράστιο προσωπικό τίμημα που έχει πληρώσει για αυτές.

Ο Όργουελ είχε γράψει (το ανακαλώ από μνήμης) ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο επαναστατικό από το να λες την αλήθεια σε συνθήκες μαζικού ψεύδους και ο Νίκος πιστοποίησε αυτό το απόφθεγμα με την εκδικητική μεταγωγή του μόνο και μόνο επειδή έγραψε ένα κείμενο που ξεσκέπασε την κατάλυση του Συντάγματος.

Το ίδιο Σύνταγμα που γράφει:'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

Συμπλήρωμα

Οι ''μεταγωγές'' τόσο της συντρόφισσας Πόλας όσο και του Νίκου Μαζιώτη εντάσσονται εκ μέρους των μηχανισμών στο πλαίσιο της απομόνωσης των αγωνιστών και των κινητοποιήσεων και των πρωτοβουλιών που οι ίδιοι ξεκίνησαν μέσα στην φυλακή για να μην διασαλευτεί η ''τάξη και η ασφάλεια''.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License