Ενημέρωση για την μερική αποσυμφόρηση των φυλακών:

Στη μερική αποσυμφόρηση των φυλακών για “ελαφροποινίτες”, υπερήλικες αλλά και όσους έχουν λίγο χρόνο (12 μήνες) για την αποφυλάκισή τους λόγω των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από τον συνωστισμό εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης του κορονοϊού, προχωρεί η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συντάσσει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων που αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 12.500.

Συγκεκριμένα, αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο ένα χρόνο, στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους, αλλά και όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον όμως θα έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ. οικονομικά-φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ. Αποφυλακίζονται επίσης όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους. Επί της ουσίας δηλαδή οι λεγόμενοι “ελαφροποινίτες” θα αποφυλακιστούν σχεδόν όλοι. Τα μέτρα θα νομοθετηθούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες (ή μέρες) και θα έχουν ισχύ για τρεις μήνες. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν και θα αφορούν τους καταδικασμένους για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα. Δηλαδή εξαιρούνται όλες/όλοι οι καταδικασμένοι π. χ. για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ. Για να μη χρειαστεί η σύγκληση δικαστικών συμβουλίων λόγω των μέτρων αναστολής στα δικαστήρια, προβλέπεται πως η αποφυλάκιση θα γίνει με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Παρ’όλα αυτά και ενώ είχαν απαγορευτεί όλες οι μεταγωγές κρατουμένων οι ”αρμόδιοι” προχώρησαν σε επιλεκτικές μεταγωγές κρατουμένων με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των πολιτικών κρατουμένων Ρούπα και Μαζιώτη που απήχθησαν αιφνιδιαστικά και με εξαιρετικά βίαιο τρόπο χωρίς να τους επιτραπεί να πάρουν έστω και κάποια από τα προσωπικά τους είδη. Η δε Πόλα Ρούπα παραμένει έγκλειστη σε ειδικό θάλαμο χωρίς να έχει μεταφερθεί σε πτέρυγα και χωρίς επίσης τα στοιχειώδη προσωπικά αντικείμενά της που βρίσκονται στον Κορυδαλλό και δεν τις αποδίδονται μέχρι στιγμής. Και από ότι πληροφορηθήκαμε θα παραμείνει απομονωμένη στον ειδικό θάλαμο στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα –Θήβας επιπλέον μια εβδομάδα ακόμα. Χωρίς δικαίωμα προαυλισμού, καμία επαφή με άλλες κρατούμενες, κάποιες από τις οποίες ενημέρωσαν τη δημοσιογράφο Μπενέα ότι δήθεν έχει νοσήσει όπως ψευδώς διέρρεαν θεσμικοί παράγοντες τόσο της φυλακής όσο και του υπουργείου. Η προσπάθειά τους να την απομονώσουν εντάσσεται στο πλαίσιο της κρατικής διαχείρισης της απόλυτης σιωπής και της αποφυγής των αγώνων που διατάραξαν έστω και για λίγες στιγμές την πειθαρχία της φυλακής. Πολύ περισσότερο που στο τελευταίο κείμενο των κρατουμένων γυναικών από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού πρότειναν όχι μόνο την ευρεία αποσυμφόρηση των φυλακών –που τελικά έστω και σε μικρή και υπό προϋποθέσεις κλίμακα θα κάνουν τις επόμενες ώρες– αλλά γιατί ‘‘τόλμησαν’’ να καλέσουν όλους/όλες τους/τις κρατούμενους/ες της χώρας σε κινητοποιήσεις. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν από όλες τις πτέρυγες των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού και συνυπέγραψαν 857 κρατούμενοι. Δεν προχώρησαν όμως σε κάποια στάση ή ενέργεια γιατί από ότι πληροφορηθήκαμε επικαλέστηκαν ‘‘ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν είναι όπως ήταν η κυβέρνηση του Σύριζα’’ (μια κίνηση που άφησε ακάλυπτες τις γυναίκες κρατούμενες στην κινητοποίηση που ξεκίνησαν και με μια 65χρόνη κρατούμενη να μεταφέρεται στον Ελαιώνα ενώ περίμενε την αποφυλάκισή της, και με την πολιτική κρατούμενη μέλος του Ε.Α Πόλα Ρούπα βιαίως να την οδηγούν στην κλούβα των μεταγωγών). Επίσης, έβγαλαν κείμενο οι κρατούμενοι από την ΚΑΥΦ-Κορυδαλλού υιοθετώντας ανάμεσα στα δικά τους αιτήματα όλα τα αιτήματα από τις γυναικείες. Όπως επίσης και από τις φυλακές της Λάρισας που εξέδωσαν κείμενο με τα σχετικά αιτήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι προσπάθησαν να σπάσουν ένα αγωνιστικό κλίμα που είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι αρχίζει. Η πειθαρχία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κοινωνικός έλεγχος, ο νόμος και η τάξη είναι άλλωστε οι βασικές προϋποθέσεις για να συνεχιστεί ο αδιάλειπτος κοινωνικός και ταξικός πόλεμος που οι κοινωνίες βιώνουν με σαφή ιδεολογικο-πολιτικό τρόπο εντός και εκτός των τειχών. Και αυτό έπρεπε να μην διασαλευτεί.

από Τίποτα 30/03/2020 8:20 πμ.


Δεν έχει κατατεθεί ακόμα τίποτα στη βουλή για ψήφιση. Μέχρι στιγμής είναι διαρροές και πληροφορίες από το υπουργείο χωρίς να αναφέρονται οι εξαιρέσεις σε ποια αδικήματα θα  αφορούν.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License