H 27χρονη Lorenta Quaranta δολοφονήθηκε δια στραγγαλισμού από τον σύντροφό της Antonio De Pace στην Μεσσήνη. Ο ίδιος, τηλεφώνησε στην αστυνομία,ομολόγησε το έγκλημά του και έπειτα επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Όταν οδηγήθηκε στο νοσοκομείο ανέφερε στις αρχές οτι την δολοφόνησε διότι "τον κόλλησε κορονοϊό". Οι πρώτες ενδείξης των εξετάσεων και για το θύμα και για τον θύτη έχουν βρεθεί αρνητικές.

Η γνωστή μιντιακή διαχείρηση του θέματος εφαρμόστηκε σε όλο της το μεγαλείο. Τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το συμβάν συνοπτικά και ξεκίνησαν την νομιμοποίηση του εγκλήματος ως ένα μοιραίο γεγονός,μιά τραγωδία της καραντίνας, εντελώς αποκομμένη από την επιβολή της αντρικής κυριαρχίας επάνω στις γυναίκες και σε όσους/ες δεν ακολουθούν τα πρότυπα των αρρενωποτήτων. Άλλο ένα θύμα της ενδοοικογενειακής βίας είπανε. Άλλο ένα θύμα της αρνητικής ψυχολογικής κατάστασης της καραντίνας είπανε. Άλλο ένα "άτυχο" κορίτσι είπανε. Λες και σκόνταψε καταλάθος και έπεσε. Όμως δεν ήταν ούτε μία άτυχη στιγμή, ούτε μία στιγμή παράνοιας του θύτη. Ήταν άλλο θύμα της έμφυλης βίας, της πατριαρχίας και της αιώνιας πεποίθεσης ότι τα γυναικεία σώματα είναι ιδιοκτησία και έρμαια των αντρών ανά πάσα στιγμή. Όταν οι ίδιοι έχουν "ασυγκράτητες" ορμές, "ορέξεις", νεύρα, άγχη, έμεις είμαστε οι άτυχες,οι κακομοίρες που βρεθήκαμε την λάθος ώρα ατο πέρασμα ενός βιαστή ή στην βίαιη έκρηξη ενός ακόμη (κατά τα άλλα) άξιου συντρόφου-συζύγου-πατέρα. Ενδοοικογενειακή βία δεν είπανε; Τι να κάνουμε, η οικογένεια θέλει θυσίες μάλλον. Κυριολεκτικά. Η συνεχής αναφορά στα περιστατικά έμφυλης βίας ως "ενδοοικογενειακή βία" είναι προβληματική από μόνη της. Ο τίτλος αυτός δίνεται για κάθε ξυλοδαρμό, βιασμό, δολοφονία γυναίκας ή και παιδιών, από τους συντρόφους ή τους πατεράδες τους αντίστοιχα. Η χρήση της έκφρασης αυτής όμως αποκρύπτει ότι το ζήτημα αφορά την αντρική υπεροχή και την έμφυλη ανισότητα που βιώνουμε ως θηλυκότητες, σε κάθε πεδίο της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής. Ανάγει τα περιστατικά αυτά ως θέματα ιδιωτικά και προσωπικά της κάθε οικογένειας ή του κάθε ζευγαριού, τα οποία βρίσκονται πολύ μακρυά από την σφαίρα της πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης που έχουμε όλοι μας.

Όσον αφορά την κατάσταση που έχει επιφέρει η πανδημία, όλα τα παραπάνω σημειώνονται χωρίς να αναιρούμε εννοείται ότι η καραντίνα και ο εγκλεισμός στο σπίτι(για όσες/ους έχουν ένα πρωτίστως) πράγματι προσθέτουν επιπλέον κινδύνους σε όσες θηλυκότητες είναι αναγκασμένες να μένουν μαζί με τον κακοποιητή τους και σε όσες σχεδίαζαν την διαφυγή τους από αυτόν. Διότι δεν είναι τόσο εύκολο απλά να ζητήσει κάποια από τον κακοποιητικό σύντροφό της να φύγει από το σπίτι και αυτός να φύγει όντως, έτσι, ήρεμα, ευγενικά (και κυρίως ουτοπικά) όπως συμβούλεψε σε όλες και όλους η πρόεδρος της επιτροπής Γυναικοκτονιών της γερουσίας Βαλέρια Βαλέντε.     

Θρηνούμε λοιπόν και μαχόμαστε για τις αμέτρητες γυναίκες που έχουν χάσει την ζωή τους από το χέρι ενός ακόμη άντρα και αντιστεκόμαστε με κάθε δυνατό μέσο που διαθέτουμε στην εποχή αυτής της πανδημίας και του κοινωνικού εγκλεισμού απέναντι στον σεξισμό και στην πατριαρχία. Δεν σιωπούμε, δημοσιοποιούμε περιστατικά έμφυλης βίας, συζητάμε για αυτά και για την πραγματική τους αιτία και τέλος, κάνουμε αναφορά-report σε όσους γελοίους αναπαράγουν ειδήσεις και σελίδες που υποτιμάνε τα θύματα της πατριαρχίας, της ματσίλας και του σεξισμού, ο οποίος δεν παύει να υπάρχει διάχυτος πίσω από όλες τις ερμητικά κλειστές πόρτες της καραντίνας.

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΤΑ-ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License