Ανακοίνωση του Δικτύου Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας στο Μπραχάμι

Παρασκευή 3 Απρίλη 2020

Ό,τι και να έρθει, μην φοβηθούμε. Μην δραπετεύσουμε. Οργανωνόμαστε και παλεύουμε. (εργασιακά εν μέσω κοροναΪού)

Κάθε μέρα απολύσεις, αναστολές συμβάσεων και μειώσεις μισθών. Η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται σε μια ευκαιρία, ώστε την όποια οικονομική κρίση να φορτωθούν για άλλη μια φορά στην πλάτη τους οι εργαζομένοι. Οι μειώσεις μισθών που έχουν ανακοινωθεί και οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεων που έχουν ήδη δηλωθεί, αποτελούν μόνο την απαρχή μιας μαύρης περιόδου για τον κόσμο της βιοπάλης, όπως παλιά λεγόταν με μια μόνο λέξη. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι που δουλεύοντας εκβιαστικά σε καθεστώς μαύρης εργασίας, δεν φαίνονται ούτε σε νούμερα, ούτε σε στατιστικά στοιχεία, και σήμερα αισθάνονται στο πετσί τους τη σπάθη της διακοπής της αδήλωτης σχέσης εργασίας.

Αν εξαιρέσουμε τους 2.000 νοσηλευτών που θέλησε να προσλάβει η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή για χρονικό διάστημα διετίας, και όχι με μόνιμη σχέση εργασίας, οι συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων επικουρικών γιατρών ανανεώθηκαν μόλις για 4 μήνες. Έχουν ακυρωθεί προγραμματισμένες θέσεις ιατρικού προσωπικού σε μια ήδη υποστελεχωμένη δημόσια υγεία που έχρηζε ενίσχυσης πολύ πριν την έξαρση της “πανδημίας”. Φαίνεται λοιπόν πως τίποτα δεν άλλαξε προς μια κατεύθυνση ουσιαστικής ενδυνάμωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, ούτε υπήρξε ποτέ η πρόθεση να αλλάξει.

Μετά την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης και την άρση των απαγορευτικών/ περιοριστικών μέτρων, θα ζήσουμε μια δύσκολη περίοδο. Όμως δεν θα ζήσουμε όλοι και όλες μια δύσκολη περίοδο. Οι άνθρωποι που έχουν πλούτο και πρόσβαση σε αυτόν (ρουσφέτια, φωτογραφικές προσλήψεις), και πλουτίζουν ακόμα και τώρα με αφορμή την υγειονομική κρίση, όχι (μεγαλοστελέχη ΔΕΚΟ, τηλεκαναλάρχες, ιδιωτικές κλινικές κτλ.). Εκείνοι και εκείνες που βρίσκονται στη συνεχώς διευρυνόμενη κοινωνική βάση, που έχασαν μεγάλο μέρος του μισθού τους ή ακόμα και τη δουλειά τους χωρίς καμία διασφάλιση για το μέλλον τους, ασφαλώς για συτούς έρχεται μεγάλο στραπάτσο. Το αντίτιμο ένα πενιχρό επίδομα που με το ζόρι για κάποια νοικοκυριά θα φτάσει τα 400 ευρώ.

Μετά τη διάλυση της ψυχολογίας του κόσμου από την κλεισούρα και μια κατάσταση πανδημίας που ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί, θα έρθουν μέσα από τις υπουργικές δηλώσεις και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αμέτρητες δικαιολογίες για να πατήσουν στα δικά μας κεφάλια προκειμένου να αποτελέσουμε σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις τους και την οικονομία τους. Θα καλεστούμε να μοιραστούμε την ευθύνη της ελευθερίας που δόθηκε στην εργοδοτική αυθαιρεσία να καταρρίπτει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που επιβίωσαν από την οικονομική κρίση, και να σώσουμε την οικονομία με αυτο-θυσία με ένα δόγμα αντίστοιχο του “όλοι μαζί τα φάγαμε”.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το στραπάτσο, πρέπει να μην αποφύγουμε να συγκρουστούμε με όλο αυτό το παραμύθι έμπρακτα και οργανωμένα.

Δεν πρέπει να αφήνουμε καμία μέρα χαμένη, γιατί πρόκειται για την ίδια μας τη ζωή, για την υπεράσπιση μιας ζωής αξιοπρεπούς και όχι ζωής-χαλκομανίας που την έχει λιώσει μια άγρια οικονομική κυριαρχία. Καλούμε όλες και όλους που κατοικούν στην περιοχή μας και αντιμετωπίζουν σοβαρό εργασιακό πρόβλημα (απόλυση, διαθεσιμότητα ή μείωση μισθού), να έρθουν σε άμεση επαφή/επικοινωνία με το Δίκτυο Αλληληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας στο Μπραχάμι. Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί καταγραφή όλων αυτών των περιστατικών, σύνδεσή τους και λήψη άμεσων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους.

Κανένας και καμία δεν πρέπει να είναι μόνος/η του απέναντι σε αυτήν την υποβάθμιση της ζωής μας, μετά από εβδομάδες εγκλεισμού μέσα στα σπίτια μας.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο/η καθένας/καθεμία μας δεν είναι μόνο προσωπικό. Είναι πρόβλημα ευρύτερο και μόνο με σύνδεση και ενωμένη αντιμετώπιση θα καταφέρουμε να άρουμε την αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την ευχέρεια των εργοδοτών και του κράτους να κόβουν και να ράβουν στα μέτρα τους τις συνθήκες βιοπορισμού μας. Αυτή η συνθήκη απόλυτης εξάρτησης από ένα απάνθρωπο οικονομικό σύστημα πρέπει να σταματήσει, όσο δύσκολο και αδύνατο φαίνεται

Ό,τι και να ρθει, μην φοβηθούμε. Μην δραπετεύσουμε. Οργανωνόμαστε και παλεύουμε.

για επικοινωνία - e-mail: Di.alile@protonmail.com

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας στο Μπραχάμι

https://www.facebook.com/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%9C%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AC%CE%BC%CE%B9-106159104366914/

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License